Право на самосуд

01.12.2009
Право на самосуд

Міліція Ігоря Лісодіда не затримувала, а рятувала. (Рейтер.)

Історія з відкриттям минулої п’ятниці відновленого пам’ятника Володимиру Леніну на київській Бессарабці, а також побиття комуністами тих, хто намагався цьому перешкодити, мала своє продовження. Нагадаємо, після того, як лідер комуністів Петро Симоненко стягнув покривало з оновленої статуї, двоє чоловіків, Ігор Лісодід та Григорій Тихий, закидали постамент кульками з червоною фарбою. Натовп комуністів побив їх ногами до крові, а потім обох забрали до Шевченківського райвідділу міліції, що на вулиці Прорізній. Націоналісти, яких від комуністичного пікету відділяли проїжджа частина та потужний кордон міліції, дізнавшись про це, пішли і собі до райвідділу, аби підтримати Лісодіда й Тихого, а також дізнатися про стан їхнього здоров’я та про те, що буде далі з активістами «Комітету декомунізації».

По дорозі націоналісти закидали яйцями з фарбою також і будинок Київміськдержадміністрації, яку звинувачують у «посібництві» комуністам у відновленні їхнього Леніна. Як пише на своєму інтернет–блозі журналістка та учасниця подій Олена Білозерська, біля райвідділу на Прорізній націоналісти також наткнулися на кордон міліції. Після того, як на місце приїхали нардепи від Української народної партії Іван Заєць та Ярослав Джоджик, до них вийшов начальник райвідділу Володимир Собченко. Він пояснив, що Лісодід і Тихий не затримані, а потерпілі, й після надання письмових пояснень їх забере швидка.

Так і сталося: обох патріотів невдовзі госпіталізували до різних лікарень із травмами середньої тяжкості. Григорієві Тихому зламали ніс, він дістав черепно–мозкові травми. У Ігоря Лісодіда — також черепно–мозкові травми, забої в області нирок та підозра на перелом кількох ребер, повідомляє «Українська інформаційна служба».

Найцікавіше ж почалось потім — за словами самих постраждалих, до них у лікарні приходили офіцери міліції й намагалися тиснути на лікарів, аби ті не реєстрували побої. Довгий час слідчі відмовлялися приймати заяви в потерпілих. За словами Лісодіда, слідчий намагався відмовити його йти на судмедекспертизу, мовляв,«ви ж самі винні, ви самі почали».

«Я чітко пам’ятаю, як загони «Беркута» під час побиття просто споглядали бійку, не роблячи жодних кроків, аби її розборонити. Вони не реагували ані на дії комуністів, ані на численні заклики добити нас», — каже Ігор Лісодід. За словами пана Ігоря, коли його били, з куртки в нього зник мобільний телефон. Адвокат потерпілих Сидір Кізін обіцяє довести справу до суду: «Ми просто так це не залишимо, ми будемо звертатися до всіх інстанцій: прокуратури, суду, органів влади, МВС — з вимогою покарати нападників. Ми закликаємо всіх, хто має відеозаписи інциденту, посприяти в наданні інформації про тих, хто вчинив побиття патріотів».

А міліціянти, які проігнорували факт жорстокого побиття громадян у своїй присутності, задоволені своєю роботою. «Я щойно повернувся з наради, на якій дії правоохоронців під час цієї події оцінювали дуже позитивно, — повідомив «УМ» речник Управління МВС у місті Києві Володимир Поліщук. — Якби не дії міліції, там могло бути все значно гірше. Існував ризик бійки «стінка на стінку».

Учора комуністи тримали біля пам’ятника Леніну на Бессарабці постійну охорону з кількох десятків «товаришів» із червоними прапорами.