Юний Коваль сенсації

01.12.2009
Юний Коваль сенсації

Футболісти запорізького «Металурга» вітають героя матчу проти «Динамо» Максима Коваля. (УНІАН.)

Недовго динамівські вболівальники тішилися впевненому лідерству свого клубу в чемпіонаті, яке оформилося після виграшу в «гірників». Уже в наступному виїзді до Запоріжжя кияни самі потурбувалися, щоб інтрига не зникала, втративши два очки. «Металіст» і «Шахтар» своєю чергою здобули прогнозовані перемоги, відповідно, над «Арсеналом» і «Таврією». Крім іншого, 15–й тур відзначився ще й двома зустрічами між собою четвірки аутсайдерів. І тут обійшлося без нічиїх — настільки безкомпромісно підійшли до своїх завдань «хвости» чемпіонату.

Два кроки для Чижевського

До завершення першої частини сезону залишилося два грудневі тури. Тож іще до Нового року 38–річний Олександр Чижевський із «Закарпаття» може стати першим «гвардійцем», який зіграв на професійному рівні в Україні 400 матчів. Після суботнього поєдинку проти «Кривбасу» він має на рахунку 398 ігор. Але захисник уже пообіцяв не святкувати ювілей: мовляв, не те зараз турнірне становище в клубу, аби займатися «гульками». Хтозна, чи поміняв свою думку ветеран після цих вихідних, коли його команда під дощем упевнено здолала принципових опонентів із Кривого Рогу.

Обидва суперники підійшли до зустрічі з негативними серіями: гості не перемагали на виїзді уже дев’ять матчів, а «Закарпаття» програвало шість турів поспіль. У підсумку на стадіоні «Авангард» зафіксували найбільшу перемогу ужгородців за весь період їхніх виступів серед еліти, а команда Олега Тарана знову опустилася на дно турнірної таблиці.

«На жаль, мої гравці не розуміють, де вони перебувають. Висновки має робити керівництво клубу, адже багато виконавців не відповідають рівню прем’єр–ліги», — наставнику гостей знову залишається лише нарікати на команду. Ігор Гамула, в свою чергу, говорив про необхідність набрати максимальну кількість очок в останніх турах чемпіонату. А там, дивись, і Чижевському знайдеться причина відзначити своє свято.

Молодь іде!

Саме так футболісти стають улюбленцями вболівальників. 16–річний голкіпер запорізького «Металурга» Максим Коваль у неділю проводив лише третій свій поєдинок за «основу», але й цієї кількості виявилось досить, аби про нього заговорили як про надію місцевого футболу. Чого варте пенальті, яке юний воротар «металургів» відбив на четвертій доданій хвилині домашньої гри проти «Динамо»! А додайте сюди ще той факт, що за всі три матчі в чемпіонаті Коваль ще не пропустив жодного м’яча!

За історію протистояння двох команд запоріжці ще жодного разу не вигравали у динамівців на своєму полі, а недільна нічия стала лише п’ятою «мировою» між ними на півдні країни. «Динамо» ж тут вигравало 13 разів.

Здавалося, що гості мають легко перемагати й цього разу. Але чи то виїзд до Казані так утомив чемпіонів, чи недооцінили вони господарів, тільки підопічні Володимира Ходуса створили біля воріт Олександра Шовковського набагато більше небезпечних моментів, ніж російський «Рубін». У другому таймі Аржанов мусив присоромити всіх прогнозистів, але не влучив у ворота гостей з «убійної» позиції. Усі ж атаки киян упевнено нейтралізувала оборона «Металурга» з білявим Ковалем на останньому рубежі.

Апогеєм матчу стала третя компенсована хвилина, коли львівський рефері Юрій Можаровський помітив гру рукою захисника господарів Тейку в штрафному майданчику. Спочатку суддя призначив штрафний, а після консультацій із боковим арбітром указав на 11–метрову позначку. Але Коваль відбив удар Артема Мілевського по центру воріт.

«Блискуче зіграв молодий голкіпер «Металурга». Такі гравці стають великими футболістами», — не шкодував компліментів воротареві тренер гостей Валерій Газзаєв. Цікаво, що свого часу резервний кіпер «Динамо» Станіслав Богуш переїхав до Києва саме із Запоріжжя, і така зміна теж частково вплинула на появу молодого таланту в «рамці» металургів.

Звітний тур узагалі став дуже вдалим для юних. Перемогу «Чорноморцю» в Луганську приніс точним ударом 18–річний нападник Віталій Балашов. Для нього це вже другий гол у чемпіонаті.

Хто тут мавпа?

Львівські фанати в розпачі: надії на єврокубки потроху блякнуть. «Карпати» залишаються у верхній частині таблиці, але їхні результати є надто нестабільними. Зайвий раз галичани продемонстрували це, зігравши внічию з «Іллічівцем», який схожих планів поки й близько не має.

Утім підсумок міг би бути іншим, якби арбітр Віктор Швецов помітив порушення правил гостей проти Олега Голодюка в їхньому штрафному майданчику або не був таким категоричним у моменті, коли забивав Сергій Зеньов. У цьому епізоді він побачив фол львів’янина Сергія Кузнєцова проти захисника маріупольців.

Але не ці моменти стали найпомітнішими в матчі: на третій доданій хвилині суддя вилучив із поля нігерійського півзахисника «зелено–білих» Самсона Годвіна за грубу гру. Одразу ж після фінального свистка гравець знову вибіг на поле, аби шукати справедливості, після чого його ледве втихомирили одноклубники. Зі слів нігерійця, маріуполець Павло Кирильчик назвав його «мавпою». Сам півзахисник «Іллічівця» такі слова заперечує, натомість звинувачує Годвіна в агресивній поведінці в тому епізоді.

Переможний смак «Оболоні»

«Оболонь» на виїзді та на власному полі — дві абсолютно різні команди. На чужому стадіоні команда Юрія Максимова може легко програти навіть аутсайдерам, тоді як на власній арені уже долала «Дніпро» й «Таврію». Цього разу з нулем повернувся донецький «Металург».

У киян найпомітнішою фігурою виявився півзахисник Валерій Куценко, який не тільки відзначився чудовим голом зі штрафного, а й вилученням за другу жовту картку під кінець другого тайму (не хотів відходити під час пробиття суперником штрафного). Подарованою нагодою один із лідерів чемпіонату не скористався. «Я вітаю «Оболонь», оскільки вона заслужила на перемогу. Ми ж не показали себе єдиним колективом», — сумно звітував тренер «метадонів» Ніколай Костов.

До речі, напередодні донецький «Металург» потрапив до списку клубів, які УЄФА називає фігурантами у справі про договірні матчі. Йдеться про гру донеччан у Лізі Європи проти словенського «Інтерблока» (наші виграли — 3:0). Утім в УЄФА проводять розслідування не проти «МД», а проти деяких гравців із Любляни — ті начебто «допомагали» робити ставки у букмекерів.

Представники «Металурга» одразу заперечили можливість участі їхнього клубу в змові, а також наголосили, що в офіційному повідомленні жодного слова нема про нечесні дії донеччан.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 15–й тур

«Закарпаття» — «Кривбас» — 3:0

Голи: Тимченко, 54; Платонов, 72 (пен.); Ксьонз, 89

2 000 глядачів

«Карпати» — «Іллічівець» — 2:2

Голи: Федецький, 39; Кожанов, 73 — В. Мельник, 24; Пуканич, 75

Нереалізоване пенальті: Федецький, 39 («К»)

Вилучення: Годвін, 90+3 («К»)

8 000 глядачів

«Шахтар» — «Таврія» — 3:0

Голи: Л. Адріано, 10; 85; Ілсіньйо, 67

30 078 глядачів

«Дніпро» — «Ворскла» — 2:2

Голи: Калиниченко, 24; Селезньов, 69 (пен.) — Цуррі, 30; 66 (пен.)

11 988 глядачів

«Арсенал» — «Металіст» — 1:2

Голи: Хомин, 47 — Олійник, 52; Обрадович, 65 (пен.)

3 246 глядачів

«Зоря» — «Чорноморець» — 0:1

Гол: Балашов, 89

3 500 глядачів

«Оболонь» — «Металург» — 2:1

Голи: Куценко, 45+2; Варанков, 69 — Мхітарян, 24

Вилучення: Куценко, 79 («О»)

4 500 глядачів

«Металург» (З) — «Динамо» — 0:0

Нереалізоване пенальті: Мілев­ський, 90+4 («Д»)

1500 глядачів

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Динамо» 14 11 3 0 34–7 36

2. «Металіст» 14 10 2 2 18–6 32

3. «Шахтар» 14 9 4 1 34–14 31

4. «Дніпро» 14 7 4 3 21–11 25

5. «Металург» (Д) 14 7 3 4 24–15 24

6. «Таврія» 14 6 5 3 17–19 23

7. «Карпати» 14 5 6 3 24–20 21

8. «Оболонь» 14 6 0 8 18–26 18

9. «Ворскла» 14 3 7 4 15–14 16

10. «Арсенал» 14 4 4 6 19–21 16

11. «Іллічівець» 14 4 3 7 16–24 15

12. «Металург» (З) 14 3 4 7 15–25 13

13. «Чорноморець» 14 3 3 8 9–20 12

14. «Зоря» 14 3 2 9 9–25 11

15. «Закарпаття» 14 3 1 10 11–25 10

16. «Кривбас» 14 2 1 11 14–27 7

Бомбардири: Мілевський («Динамо») — 9, Л. Адріано («Шахтар»), Селезньов («Дніпро») — 8, Коельйо («Металіст»), Мхітарян («Металург» (Д)) — 7...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Центральна рада Професіональної футбольної ліги України відсторонила від виконання своїх обов’язків президента ПФЛ Святослава Сироту. Молодого чиновника звинувачують у нецільовому використанні коштів у розмірі понад 2 млн. грн. Сам обвинувачений усі претензії відкидає. Очікується, що нові вибори голови пройдуть уже цієї зими, після Нового року.

Керівника ж прем’єр–ліги мають визначати сьогодні. Представники 16 клубів обиратимуть між нинішнім керманичем ПЛ Віталієм Даниловим, президентом Асоціації пляжного футболу Сергієм Харченком та відомим у минулому футболістом Ігорем Бєлановим. Переможцем стане той претендент, хто отримає більшість голосів. Якщо ж такого не станеться, буде проведено наступний раунд, до якого вийдуть двоє лідерів першого кола голосування.