Бульдозер від малоросів

28.11.2009
Бульдозер від малоросів

Козацький хрест на полі Полтавської битви знесли за потурання влади? (Фото автора.)

Позавчора серед білого дня, повідомив «УМ» депутат Тахтаулівської сільської ради Володимир Зайцев, йому зателефонував знайомий із приголомшливою звісткою: Полтавою рухається вантажівка комунальників із величезним хрестом, дуже схожим на встановлений на історичному полі Полтавської баталії. На освяченому місці замість 5–метрового хреста на честь українських козаків — «славних лицарів гетьмана Івана Мазепи» — пан Володимир побачив лише... розгорнутий бульдозером пісок. Водій припаркованої поруч машини розповів, що близько десятої години трактор і вантажівка під наглядом чоловіків, серед яких був і офіцер міліції у формі, вирвали хрест за допомогою троса й завантажили у кузов автомобіля.

«УМ» уже розповідала, що за ініціативою обласних осередків Товариства політв’язнів і репресованих та Українського соборного козацтва «Січ» вперше хрест установили тут 8 липня цього року. Однак уже 5 вересня за аналогічним «бульдозерним» сценарієм (тільки таємно і без свідків. — Авт.) освячений хрест вирвали і викинули, як непотріб. Невдовзі пам’ятний знак установили знову на козацьку Покрову. Однак і оновлений він не простояв навіть двох місяців: практично одразу інспекція з контролю за благоустроєм винесла припис до голови облорганізації Товариства політв’язнів і репресованих Володимира Гнітька: «у термін до 17 жовтня демонтувати малу архітектурну форму». Невдовзі за невиконання цього припису пана Володимира «відзначили» ще й адміністративним штрафом.

Учора, відповідаючи на запитання «УМ», чи зверталася міська влада Полтави з проханням забезпечити громадський порядок при знесенні «мазепинського» хреста та чи справді за демонтажем спостерігав офіцер міліції, начальник відділу зв’язків із громадськістю обласної міліції Юрій Сулаєв запевнив, що звернення не було, як, власне, і потреби у подібному «чергуванні». Не підтвердив «УМ» причетність міської влади до позавчорашньої акції і керівник прес–служби Полтавської міськради Віктор Кикоть: «У мене немає такої інформації».

Однак ініціатори встановлення практично не сумніваються, що йдеться про чергову українофобську «витівку» БЮТівської мерії. Не лише тому, що вона вже кілька років «воює» з тим же Іваном Мазепою. «Очевидці запам’ятали навіть номер на дверях вантажівки, якими зазвичай позначають комунальний автотранспорт, — каже Володимир Зайцев. — Кому насправді заважав той хрест? Певно ж, самому меру Полтави Андрію Матковському та його соратникам–малоросам. Зауважте: хрест із особливим цинізмом «викорчували» саме в ті дні, коли вся Україна відзначає роковини Голодомору».