Справа техніки

26.11.2009

У Львові політологи та соціологи спробували визначити «технічних» кандидатів у президенти. Виконавчий директор обласної організації Комітету виборців України Оксана Дащаківська зазначила, що, відповідно до законодавства, називати будь–якого кандидата «технічним» ніхто не має права, «з іншого боку, певні кандидати самі знають, що пройти до другого туру вони не мають шансів і їхнє завдання — інше. Це може бути допомога в організації виборчого процесу іншим суб’єктам, відтягування голосів, чергова сходинка політичної або бізнесової кар’єри».

Керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович називає «технічними» Інну Богословську та Михайла Бродського, які покликані працювати на зниження рейтингу Тимошенко, а також Сергія Ратушняка, котрий відбирає голоси в Яценюка. Решта кандидатів, що не проходять до другого туру й понижують шанси «прямих» конкурентів, насамперед «розкручують» власні партії й структури для участі в наступних виборах до Верховної Ради.

Експерт «Інституту політичних технологій» Олег Процак додав, що Олександр Пабат, як видно, балотується в президенти, бо бере курс на вибори мера Києва.

Не технічним, а «технологічним» кандидатом назвав Антипович Василя Противсіха, зауваживши, що «жартома за нього, можливо, проголосує 0,5% виборців», однак загалом така ідея не нова і не дієва.