Саркофаг для урану

25.11.2009

Дніпропетровські екологи б’ють на сполох: області загрожують сховища колишнього заводу зі збагачення урану, де зберігається, за даними різних джерел, від 42 до 50 мільйонів тонн ядерних відходів. Спеціальна комісія провела планові обстеження стану сховищ радіоактивних залишків виробництва Придніпровського хімзаводу і, за словами одного з її членів Павла Хазана, рівень гамма–випромінювань на цих територіях перевищує норму в 20 разів.

Як повідомляє «Німецька хвиля», через нестачу коштів мисливці за металом повністю знищили систему водонасосних станцій і трубопроводів, що подавали воду на територію сховищ. Тому зрошення їх поверхні, яке захищало навколишню територію від розповсюдження радіоактивного пилу, зупинено. Отож, за свідченням екологів, щороку на сільгоспугіддя потрапляють до 300 тонн радіоактивного пилу.

На нараді в Управлінні з питань надзвичайних ситуацій Дніпропетровської облдержадміністрації його начальник Микола Андрущенко повідомив, що у грудні розпочнуть роботи зі зняття верхнього шару ґрунту, демонтажу будівель і споруд та вирубки «хворих» дерев. Після цього все це буде поховано у спеціальному саркофазі під 50–сантиметровим шаром ґрунту і дерну. Орієнтовні розміри цієї споруди — 160 метрів у довжину і 55 — у ширину, глибина — чотири метри. Загалом планується очистити п’ять гектарів зараженої землі з 34, на яких розташована найнебезпечніша база «С» (сховище відходів уранового виробництва).

Знезараженням хвостосховищ колишнього Придніпровського хімічного заводу займається державне підприємство «Бар’єр». Як повідомив заступник директора підприємства Віталій Фабриченко, всі заходи ведуться у рамках державної програми, розрахованої до 2014 року. Також він повідомив, що жахлива інформація, розповсюджена екологами, є надуманою. Хоч, за його словами, і є радіаційно відкриті ділянки з рівнем радіації 300 мікрорентген при нормі для таких місць до 60 мкр. І саме такі ділянки нині активно засипають.

Проте місцевому населен­ню, за словами Віталія Петровича, ніщо не загрожує — радіаційно небезпечна ділянка обнесено двома рядами колючого дроту і всю територію взято під охорону. Також повсюдно виставили таблички з вказанням рівня радіаційної небезпеки.