«Лікуйте» виразку, бо бізнесу не буде

25.11.2009
«Лікуйте» виразку, бо бізнесу не буде

Влітку цю акцію протесту підприємці назвали «провокацією конкурентів».

Після того як мисливці за металом частково розікрали арматуру саркофагу над скотомогильником із сибірською виразкою, що розташований у курортній зоні Чорноморського узбережжя Херсонщини, фахівці з Інституту епідеміології та інфекційних хвороб винесли вердикт: цей об’єкт несе потенційну небезпеку для життя та здоров’я людей. Власники фешенебельних міні–готелів шоковані: якщо влітку наступного року купальний сезон у Залізному Порту так і не буде розпочато, загальна сума збитків наблизиться до кількох мільйонів доларів!

 

«Провокація» виявилася злочинним мовчанням

Майже два роки розтрощене укриття помічала хіба що невелика група місцевих екологів. А ось представники місцевої влади та власники приватних готелів на морському узбережжі вперто не хотіли звертати свою увагу на цю проблему та називали «провокацією і помстою конкурентів». Слід визнати, що безкарність породила у тутешніх бізнесменів повну бездіяльність: у селищі Залізний Порт до цього часу не вирішили питання з прибиранням сміття, утилізацією складів з отруйними хімікатами, що дісталися нам у «спадок» від СРСР та ремонтом очисних споруд для постачання якісної питної води. Тобто, заробляючи гроші на курортниках, бізнесмени не вважали за потрібне піклуватися про ту саму курортну зону, з якої, власне, вони й отримують прибутки. Усі заворушилися тільки зараз, коли грім уже вдарив.

«Якщо саркофаг не буде відремонтовано, ми в Залізному Порту вводимо карантин, — заявив очільник Херсонської області Борис Силенков. — І тоді ніякого курортного сезону не буде. Період свавілля, у тому числі й екологічного, минув». Як розповів «УМ» Борис Силенков, відповідну заяву про скотомогильник він має намір зробити на сесії Херсонської облради. Також планується створити спеціальну комісію, що буде розглядати екологічні проблеми Залізного Порту.

До початку курортного сезону на Херсонщині ще більш як півроку. Проте вже зараз бізнесмени від туристичної галузі вважають за краще не вкладати гроші в ремонт саркофагу скотомогильника, а за старою звичкою... банально «дати на лапу» «губернатору» та фіскальним структурам. «Днями мені вже дзвонив один із власників готелю на Чорноморському узбереж­жі та пропонував «домовитися», — розповідає Борис Силенков. — Ні, не домовимося, поки не буде порядку!».

На думку «губернатора», в охоронній зоні скотомогильника потрібно заборонити будь–які будівельні роботи, зробити хвилерізи і провести намивання піску, а також встановити позначення об’єкта, яке б показувало, що під саркофагом знаходиться скотомогильник, що таїть у собі незебпеку.

Зараза прийшла з минулого

Небезпечні експерименти над унікальною природою узбережжя Чорного моря Херсонщини стали проводити ще у радянські часи. Саме тоді неподалік від курортної зони побудували рисові чеки (поля), які мали дати країні небачений підйом економіки. При цьому легко закрили очі на той факт, що води Чорного моря «збагатилися» пестицидами та іншими отрутохімікатами, які використовували для збільшення врожаю.

Однак справжнім злочинним фактом «совкової» діяльності стала побудова скотомогильників поблизу Чорноморського узбережжя. Зараз тільки в Голопристанському районі 16 неблагополучних скотомогильників. Це означає, що в стількох селах цього району раніше траплялися спалахи епідемій, під час яких гинули худоба, свині, вівці. У цих населених пунктах досі заборонено проводити земляні роботи без спеціальних дозволів ветеринарних служб. Але ці території систематично підтоплюються, і збудники зараження потрапляють або в ґрунтові води, або в море.

Скажімо, у 1951 році в Залізному Порту загинуло від сибірської виразки багато великої рогатої худоби. Мертвих тварин вивезли на околицю села та поховали. Для захисту мешканців і гостей курортного селища від сибірки скотомогильник було (як здавалося раніше) надійно укрито під залізобетонним саркофагом. Але за 58 років прибережна лінія перемістилася з відстані 1,5 км від саркофагу до 50 м, і на даний момент скотомогильник практично розташований на пляжі, де відпочивають люди. Бетонний саркофаг вимагає негайного укріплення, інакше подальше наближення моря може призвести до його руйнування.

Але цей скотомогильник — далеко не єдиний. За інформацією облздороввідділу, в 1970—2004 роках у Херсонській області випадки захворювання тварин зафіксовані в 19 населених пунктах. Хворих тварин забивали, їхні трупи спалювали і ховали в нових скотомогильниках. Як розповів «УМ» голова Херсонської організції зелених Володимир Шелудько, офіційно в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях 1012 стаціонарно неблагополучних щодо сибірки об’єктів. Небезпека епідемії зберігається з травня по жовтень.

 

ДОВІДКА «УМ»

Сибірська виразка — гостра бактеріальна інфекція, яка при попаданні на ґрунт залишається небезпечною понад 100 років. Джерело бактерій сибірки — хворі або мертві тварини. Зараження людини найчастіше здійснюється контактним шляхом (при оброблянні туш, шкур тощо) та при вживанні в їжу продуктів, забруднених спорами, а також через воду, ґрунт і погано оброблені хутряні вироби.

У цілому по Україні з 1979 по 1993 рік фіксувалися лише поодинокі випадки захворювання людей на сибірку. А ось у 1994 році медики реєстрували спалахи хвороби у Криму, а також у Донецькій, Херсонській та Київській областях. Тоді захворіло в цілому 65 осіб, з них троє — померли. За офіційними даними, Україна виробляє достатньо вакцини проти сибірської виразки, щоб у разі нового спалаху захворювання швидко погасити «вогнище».