НОВИНИ ПЛЮС

25.11.2009

Андронний колайдер працює!

Перші зіткнення пучків­ протонів зафіксували вчені ЦЕРН (Європейського центру ядерних досліджень) у Великому андронному колайдері неподалік Женеви — найбільшому у світі прискорювачі елементарних частинок, який після аварії минулого року днями знову було запущено в дію. Вчені очікують, що до січня–лютого енергія пучків протонів досягне семи тераелектронвольт, що в кілька разів більше за нинішню, а відтак з’явиться можливість почати експерименти з імітації в мініатюрі так званого Великого вибуху, внаслідок якого приблизно 13 млрд. років тому утворився наш Всесвіт.

Свінгери в Ірані будуть страчені

В Ірані заарештовано 25 осіб (12 пар та один самітник), яких підозрюють у розпусті — вони влаштовували оргії, обмінюючись сексуальними партнерами. Як передає сайт newsru.com, усім учасникам свінгерського клубу, з–поміж яких є й високі державні чиновники та викладачі університетів, загрожує смертна кара. Викрили свінгерів дуже просто — ті вперше в історії Ірану створили свою веб–сторінку.

Нагадаємо, що боротьбу за моральність Іран почав по революції 1979 року. Тоді, зокрема, було заборонено борделі, а невдовзі вийшов закон про покарання за порнографію.

«Злочини ненависті» у США

ФБР США оприлюднило статистику злочинів, скоєних на ґрунті расової, етнічної нетерпимості чи переслідування сексуальних меншин. Як свідчить CNN, минулого року таких «злочинів ненависті», як їх називають у Сполучених Штатах, було здійснено 9168. Це на 160 злочинів більше, ніж було скоєно в 2007–му. Більша половина «злочинів ненависті» — расові, причому, за даними ФБР, скоїли 61 відсоток із них білі люди, 20,2% — афроамериканці.

Чавес окупував ферми

У Венесуелі війська захопили 31 фермерське господарство, яке володіє загалом 19 тисячами гектарів землі. Влада президента–марксиста Уго Чавеса звинувачує власників цих господарств у неналежному використанні земель, простіше кажучи — в простоюванні земель, передає агенція «Ассошіейтед пресс». Фермери називають це початком політики націоналізації земель, які є в приватній власності.

Король Йорданії послав парламент

Король Йорданії Абдулла ІІ підписав указ про розпуск парламенту країни та призначення дострокових виборів. Як сповіщає «Рейтер», причини такого кроку в канцелярії монарха не пояснюють, хоча раніше неодноразово критикували парламент за низьку законодавчу активність. Парламент Йорданії відпрацював два роки з чотирьох. Попередній, до слова, теж був розпущений королем, у 2007 році.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>