«Аби вона не перемогла»

25.11.2009

На три тижні пізніше, ніж було заплановано до оголошення карантину, кандидат у президенти Віктор Ющенко презентував свою передвиборчу програму «Вільна, сильна, справедлива Україна». Якщо 1 листопада презентація мала відбутися на Софійській площі, то цього разу захід проходив в Українському домі з прямою трансляцією на Першому національному телеканалі та на майданах Львова, Дніпропетровська, Одеси і Києва. По завершенні виступу Ющенка із цими містами відбувся телеміст, під час якого охочі могли поставити запитання або висловити свої побажання чинному Президенту. Щоправда, охочими виявилися тільки прихильники Віктора Андрійовича.

 

Що було: здобутки

Для початку В. Ю. перелічив здобутки свого президентства. За його словами, тепер «в Україні панує свобода — слова, вибору і, безумовно, економічна свобода». Держава, наголосив Ющенко, вперше запропонувала партнер­ство бізнесу, хоча «з таким урядом неможливо чесно вести бізнес». «Ця влада неспроможна проводити політику реформ, але я певен — ми доживемо до того, коли український уряд очолить україн­ський Прем’єр».

У зовнішній політиці прогрес полягає в тому, що «не в розмовах окремих політиків, а на рівні документа Ради глав держав Європейський Союз визнав нашу європейськість і виявив готовність інтегрувати Україну — спочатку через угоду про асоціацію». Україна увійшла у Світову організацію торгівлі, завершується робота над створенням зони вільної торгівлі з ЄС, обсяг іноземних інвестицій в українську економіку зріс із 8,6 млрд. доларів США у 2005 році до 38 млрд. у 2009–му.

Що занести до активу в соціальній сфері. «Моєю метою було привернути увагу суспільства до родини, адже саме на родину спирається держава», — наголосив Президент. За його президентства вдесятеро зросла допомога при народженні дитини. Ще п’ять років тому в Україні було всього п’ять матерів–героїнь, а зараз — сімнадцять тисяч. «Чотири роки тому ми були серед націй, які вимирали, а сьогодні вісім областей України мають абсолютний приріст населення, — нагадав Ющенко. — П’ять років тому була черга — вісім із половиною тисяч діток на всиновлення, а сьогодні навпаки, тисяча вісімсот батьків стоять у черзі за дітьми».

«Термін військової служби скорочений до одного року. Ми вивели наших хлопців з Іраку і йдемо до професійної армії. Ми створили систему зовнішнього незалежного тестування і завдяки їй завдали удару по корупції при вступі до університетів», — додав В. Ю.

Те, що не обходилося без помилок, Президент визнає, чим, як зауважила під час телемосту жінка зі Львова, відрізняється від інших кандидатів.

Що буде: плани

Для позитивних змін у майбутньому, як наголосив глава держави, необхідно змінити Конституцію. Зокрема, скасувати недоторканність і зменшити кількість народних депутатів, замінити вибори за закритими списками на пропорційну систему з відкритими списками тощо. «З урахуванням результатів всеукраїнського обговорення я внесу народний проект Конституції до Верховної Ради. І якщо протягом 100 днів країна не отримає нової Конституції, повноваження парламенту будуть достроково припинені», — спрог­нозував Президент свої дії в разі перемоги на виборах.

Також Віктор Ющенко, як і під час минулої виборчої кампанії, обіцяє реформу судової системи. «Громадяни зможуть звертатися за захистом до Конституційного Суду. Термін попереднього затримання буде скорочено з 72 до 24 годин. «Перевертні в погонах» будуть каратися максимальним терміном ув’язнення із конфіскацією майна. Я вам даю слово, після виборів і моєї перемоги ми будемо мати чесну міліцію, митників та податківців», — запевнив чинний глава держави.

Боротьба з корупцією буде зосереджена на верхніх ешелонах влади — для цього за другого президентства Ющенка буде створене Антикорупційне бюро з особливими повноваженнями для перевірки і притягнення до відповідальності високопосадовців.

Ще одну ідею Віктора Андрійовича свого часу висловлювали нинішні мер Києва Леонід Черновецький та Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко: «Багаті мають платити в бюджет більше за бідних. Спеціальним податком буде обкладатися розкішне майно — вілли, яхти, лімузини».

«Я сподіваюся — я хочу вкласти в ці слова велике значення — що ВОНА не переможе», — ці слова В. Ю. зал зустрів бурхливими оплесками. Але Ющенко пояснив, що під займенником «вона» мав на увазі кризу — «кризу моралі, кризу духу! Та корупція, той лад, те владарювання, яке є — воно повинне бути відкинуте у небуття. Вашими руками! Чесно! Достойно!».

Коли по завершенні заходу Президент уже підходив до виходу з Українського дому, до нього кинувся з проханням чоловік. Як пише «Українська правда», він просив не квартиру, грошей чи іншої підтримки. Дядечко сказав про те, чого вже давно сподіваються від Ющенка націонал–патріоти: «Вікторе Андрійовичу, встигніть Бандері дати звання Героя України!». На секунду замислившись, чинний Президент відповів: «У мене ще другий термін попереду».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Комітет виборців України закликає народних депутатів на позачерговому засіданні ВР ухвалити зміни до закону про вибори Президента — у другому читанні та в цілому. «Лише після цього виборчий процес в Україні повернеться в належне русло», — йдеться в заяві Комітету.

КВУ нагадує, що закон було ухвалено в першому читанні ще 4 листопада. Парламент мав слухати проект минулого тижня, але не дійшли руки. «Оскільки з 23 по 30 листопада не заплановано пленарних засідань Верховної Ради України, то вдосконалення законодавства про вибори Президента знову відкладається на невизначений термін», — відзначає КВУ. Відтак комітет закликає скликати позачергову сесію. «Кожен день зволікання з прийняттям необхідних змін ставить під загрозу проведення якісних і демократичних виборів», — наголошують у КВУ.