Без пам’яті й уболівальників

24.11.2009
Без пам’яті й уболівальників

В Угорщині Анастасія Подпалова закинула 23 м’ячі, розділивши бомбардирську першість з Ольгою Ніколаєнко. (Фото з архіву «УМ».)

Цього року міжнародний турнір пам’яті легендарного українського тренера Ігоря Турчина в Києві знову не відбудеться. Торік причиною відмови від проведення вже начебто традиційного змагання стала фінансова криза, тепер же цьому нібито «посприяла» епідемія грипу.

На «Кубку Турчина–2009», запланованому на 26–28 листопада, мали зіграти жіночі збірні України, Білорусі, Росії й Австрії. Першими 5 листопада про відмову від вояжу до нашої столиці повідомили росіяни. При цьому побажали успіхів іншим командам–учасницям. Згодом, 11–го числа, подібний лист прийшов і від австрійців, а ще за п’ять днів їхній приклад наслідували білоруси.

Шкода, що навіть у рік столітнього ювілею українського гандболу єдиний міжнародний турнір такого рівня в Україні так і не відбудеться. Можливо, варто було спробувати оперативно організувати змагання з іншими командами, аби хоч раз на рік наші шанувальники ручного м’яча побачили на власні очі свою доволі успішну жіночу збірну. Але наша федерація пішла шляхом найменшого опору, знову відмовившись від проведення змагання пам’яті видатного тренера.

А готуватися до чемпіонату світу, який із 5 по 20 грудня прийматиме Китай, нашим дівчатам потрібно в будь–якому разі. Для отримання ігрової практики Леонід Євтушенко повіз свою команду на турнір до угорського міста Дйор. Наставник дозволив собі експериментувати зі складом, утім переконався, що у вирішальні моменти йому доведеться покладатися на перевірених бійців.

У зустрічі з полячками «синьо–жовті» вели перед у п’ять м’ячів, але резервістки не втримали цю перевагу, хоча наприкінці мали шанси вирвати перемогу. Тож нічия стала святом для опоненток. На жаль, у цьому матчі отримала травму одна з лідерок — Регіна Шимкуте з румунського «Олтхіма» — й більше на майданчик в Угорщині не виходила.

У напруженому двобої з фаворитками турніру — господарками — наші дівчата показали характер і відіграли відставання в шість голів. Та все ж на останній хвилині пропустили ще один м’яч, а реалізувати семиметровий Анастасії Подпаловій не вдалося — у підсумку мінімальна поразка.

У матчі з голландками ситуація склалася з точністю до навпаки — наші дівчата впевнено вигравали, але «другі номери» знову не втримали перевагу. Та коли суперниці захотіли більшого й за нічийного рахунку пішли ва–банк, замінивши голкіпера польо­вим гравцем, то отримали «снаряд» у порожні ворота від Наталії Висоцької з криворізького «Смарта».

В Україну підопічні Євтушенка повернулися з призом за друге місце й одразу зібралися на базі в Кончі–Заспі. Лише гравчині чемпіона, «Смарта», приєднаються до команди 26 листопада — після двобоїв Кубка ЄГФ із сербським клубом «Врнячка баня». На 27–28–ме числа в «синьо–жовтих» заплановані контрольні зустрічі із запорізькою командою ЗДІА, після чого збірна вирушить на світовий форум.

 

ТАБЛО

Жінки. Міжнародний турнір «Кубок «Кеннон» (Дйор, Угорщина)

Україна — Польща — 25:25 (перший тайм — 15:12, Подпалова (9), Манагарова, Ніколаєнко (по 5)), Угорщина — Україна — 28:27 (15:10, Ніколаєнко (10), Подпалова (6)), Україна — Голландія — 28:27 (14:14, Ніколаєнко, Подпалова (по 8)).

Підсумкове становище: Угорщина — 6, Україна, Польща — 3, Голландія — 0.

* * *

Чоловіки. Єврокубки. 1/16 фіналу (повторні матчі)

Кубок виклику. «Буревісник» (Луганськ) — «Меткович» (Хорватія) — 10:0 (технічна поразка за неявку;перша гра — 24:32).

Кубок ЄГФ. «ЗТР» (Запоріжжя) — «Пивоварна» (Словенія) — 26:25 (21:37).