Скромна феєрія і великий футбол

21.11.2009
Скромна феєрія і великий футбол

Реконструкція на харківській арені практично завершена. (Фото з офіційного сайту ФК «Металіст».)

За тиждень до того, як УЄФА остаточно визначиться з переліком міст, де відбудуться матчі Євро–2012, Харків продемонструє свій головний козир у змаганні за право прийняти футбольний чемпіонат — оновлену арену. Червону стрічку переріжуть без помпи, винятково по–діловому: спочатку коротка церемонія з феєрверком, а потім одразу гра.

 

Літаючий «павук» і залізний «краб»

Практично відбудований заново стадіон уже зараз готовий до прийому 42 тисяч уболівальників, восьми сотень журналістів і численного загону почесних гостей. Серед запрошених — керівництво УЄФА, представники державної влади з опозицією включно плюс посланці міст, які теж готуються прийняти євротурнір.

Керівники області, котрі разом із головним інвестором, президентом «Металіста» Олександром Ярославським, опікувалися цим об’єктом, називають його суто харківським дітищем. Розробка і реалізація проекту — діло рук та інтелекту місцевих фахівців і виробничників. Імпорт шукали лише тоді, коли не могли знайти його аналогів вдома. Виходить, що стадіон став найоптимальнішим поєднанням ціни та якості.

Модернізована арена має форму унікальної багатоярусної конструкції. Власне полем, оснащеним автоматичною системою поливу та штучного підігріву, наразі вже нікого не здивуєш. А ось той факт, що під ним на глибині 4,6 метра харків’янам вдалося розбудувати потужну футбольну інфраструктуру, викликає приємне здивування. За словами заступника голови облдержадміністрації Сергія Стороженка, підземна частина стадіону містить не лише приміщення для повного обслуговування команд, апартаменти для арбітрів та інспекторів, кімнати для забору проб допінг–контролю, а навіть тренувальні майданчики.

Видима частина спортивного «айсберга» навпаки спрямована вгору чотириповерховою спорудою, де розташовано сучасний прес–центр, кімнати для VIP–осіб і ресторан. Серед придбаних технічних новинок наймодерніший вигляд має спайдер–камера, здатна за лічені секунди «прилетіти» в будь–який куточок трибуни чи футбольного поля й подати сигнал на трансляційні відеотабло. До речі, два екрани вражають не лише технічною досконалістю, а й розміром — по 86 квадратних метрів кожен. Таких в Україні більше немає. Усе це електронне господарство кріпиться до даху, схожого на велетенського краба, що тримає свій панцир могутніми лапами.

Перебудований стадіон, за словами управлінців, повністю відповідає європейським стандартам, а в дечому навіть перевищує їх. Скажімо, для проведення матчів Ліги чемпіонів і чемпіонату Європи потрібно мали освітленість у 1200—1400 люкс. У Харкові ж — 2400, тобто робота всієї електросистеми «Металіста» дозволить ідеально освітити кожен сантиметр. Аби досягти такого ефекту, області довелося провести кілька нових ЛЕП, капітально відремонтувати дві старі й збудувати нові електричні підстанції.

Майбутня зміна харківської команди майстрів тепер теж тренуватиметься на головній арені клубу. Для сотні вихованців, що пройшли жорсткий відбір, тут відкрили сучасну футбольну академію. Серед наставників — лише найкращі тренери міста. «Це запорука того, що незабаром клуб знову буде по–справжньому харківським і в ньому гратимуть наші футболісти», — каже Сергій Стороженко.

Вдалося харків’янам перебудувати і стару тренувальну базу в селищі Високому, а невдовзі розпочнеться зведення й нової у передмісті обласного центру. Обидві ці інфраструктури будуть готові прийняти учасників Євро–2012.

Довіра і приборкані чвари

А серед невидимих, проте найважливіших досягнень харківські управлінці називають спільне і незвичне для вітчизняних реалій рішення приборкати заради великого футболу свої дрібні політичні чвари. Власне, серед чотирьох наших міст, які можуть приймати чемпіонат, Харків виявився тому, що «помаранчева» облдержадміністрація та «синьо–біла» мерія разом із Ярославським вирішили грати «в одні ворота».

«Ми домовилися, що довіряємо один одному й безперебійно фінансуємо будівництво. Унікальність ситуації в тому, що, коли не було коштів із держбюджету (вони з’явилися лише місяць тому), ми брали гроші з міської та обласної казни. А коли бракувало і їх, касові розриви покривав власник «Металіста», — пригадує голова обласної ради Сергій Чернов.

Загальна вартість реконструкції арени сягнула майже 600 мільйонів гривень. Хоча зводили його не «з нуля», а на місці стадіону, збудованого ще в 1925 році. Крім того, споруда функціонально придатна й для проведення легкоатлетичних змагань міжнародного рівня.

* * *

На відкритті головної арени області не буде «феєрії та зорепаду». Усе готується по–робочому скромно, але зі смаком. Спочатку офіційне відкриття за участю почесних гостей, а одразу після цього — матч чемпіонату України між «Металістом» і столичною «Оболонню».