НОВИНИ ПЛЮС

18.11.2009

Албанія на порозі Євросоюзу

Рада міністрів із загальних справ та зовнішніх відносин Європейського Союзу надала Албанії офіційний статус кандидата в члени ЄС. Як повідомила агенція УНІАН, відповідне рішення схвалили вчора на засіданні ради навіть без обговорення. Рада міністрів Євросоюзу доручила Єврокомісії оцінити заявку Албанії на членство і підготувати свою позицію щодо подальшого перебігу переговорів із цією країною.

Заявку на членство в ЄС найвідсталіша країна колишнього соціалістичного табору (якщо не рахувати СНД) подала 28 квітня, перед тим — 1 квітня — стала членом НАТО. Відтоді до схвального вердикту Євросоюзу минуло лише півроку. Тепер Тирана має намір долучитися до Євросоюзу «якомога швидше».

Білоруські керівники в Європі: якщо треба, то можна

Європейський Союз формально продовжив мораторій на візові санкції, накладені на представників вищого керівництва Білорусі. Але насправді в’їзд до Західної Європи Лукашенкові та його почту не заборонено. Адже, як повідомляє «Хартія–97», мораторій «заморожено». Таке рішення ухвалили керівники МЗС країн Євросоюзу на зустрічі в Брюсселі.

«Термінатор» відзначився в Іраку

Губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер, відомий у минулому кіноактор, позавчора відвідав Ірак. У «гарячій точці» герой бойовиків зустрівся з американськими військовослужбовцями, аби підняти їхній бойовий дух. Як повідомило агентство «Франс пресс», «Залізний Арні» прибув на військову базу «Кемп–Вікторі» неподалік Багдада з Ізраїлю, де брав участь у конференції, присвяченій проблемам безпеки на Близькому Сході. Упродовж двох годин 13–разовий чемпіон світу з культуризму встиг поспілкуватися з 400 військовослужбовцями: Шварц обмінювався з ними рукостисканнями, фотографувався на пам’ять, деяким дарував сигари.

Загалом американський контингент в Іраку зараз налічує понад 130 тисяч осіб. Від початку війни тут загинуло 4 359 вояків США. Остаточне виведення американських військ з Іраку заплановане на кінець 2011 року.

«Каліфорнійський грип» у Латвії

У Ризі та ще чотирьох містах Латвії оголосили епідемію грипу A/H1N1. У столиці країни, містах Даугавпілс, Гулбене, Єлгава й Резекне зареєстровано принаймні 100 випадків захворювання новим вірусом на 100 тисяч людей. При цьому, скажімо, в Резекне — 479 випадків захворювання на 100 тисяч населення.

Газети для «голубих» прогоріли

Попри те, що останнім часом гомосексуалісти у США почуваються переможцями (нещодавно президент Обама підписав закон, який прирівняв прояви дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації до расової і релігійної дискримінації), днями збанкрутував найбільший американський холдинг для «голубих». За повідомленням газети «Вашингтон пост», компанія Window Media LLC припинила своє існування і має намір розпочати процедуру банкрутства. Холдинг об’єднував газету для секс–меншин «Вашингтон блейд» та ще кілька видань для гомосексуалістів у регіонах.

День незалежності по–колумбійському

У колумбійському місті Картахена–де–Індіас під час святкування 198–ї річниці незалежності від Іспанії були поранені або побиті понад дев’ять тисяч людей. Як повідомила агенція ЕФЕ, впродовж чотирьох днів народних гулянь майже п’ять тисяч осіб звернулися до лікарень із ножовими ранами, дев’ять чоловік постраждали від вогнепальної зброї, стільки ж отримали сильні опіки. Ще кілька тисяч людей отримали травми в результаті бійок, пограбувань, інших злочинів, а також численних дорожньо–транспортних пригод.

Тисяча рупій за перемогу над «Тиграми»

Шрі–Ланка випустила банкноту вартістю в 1000 рупій (близько 9 доларів) на честь перемоги в 37–річній війні із сепаратистським рухом «Тигри звільнення Таміл–Ілама». Як повідомляє AFP, на звороті купюри зображено солдатів сил безпеки Шрі–Ланки, які піднімають національний прапор. Остаточний розгром військ «Тамільських тигрів» та закінчення громадянської війни датовані 18 травня цього року. Це сталося після ліквідації лідера повстанців Велупіллая Прабхакарана.

Війна з «Тиграми» забрала 6,5 тисячі жертв лише серед мирних жителів. Одним із найгучніших терактів, скоєних «Тиграми», став вибух у центробанку Шрі–Ланки в січні 1996 року — тоді загинула 91 людина, 1200 отримали поранення. Тепер центробанк вирішив із розмахом відзначити придушення сепаратистського руху.

У Бельгії достроково «поховали» королеву

Бельгійське інформаційне агентство Belga позавчора помилково «поховало» королеву–матір Фабіолу — вдову покійного короля Бодуена. Офіційна агенція передрукувала таку новину з мікроблогу www.ihavenews.be, де кожен громадянин Бельгії може подавати цікаві новини про події в країні та світі. Повідомлення з цього загальнодоступного інтернет–блогу потрапляють у ЗМІ нарівні з новинами професійних журналістів. Агентство Belga оперативно вибачилося перед королівською родиною за неперевірені дані.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>