Новобогданівка по–російськи

17.11.2009
Новобогданівка по–російськи

На батьківщині Леніна вибухи вибили шибки в сотнях будинків. (Фото Рейтер.)

Учора в російському місті Ульяновськ усе ще був чинним режим надзвичайного стану, запроваджений у зв’язку з пожежею та вибухами на складах Міністерства оборони РФ.

За повідомленням агенції «Інтерфакс», пожежа почалася в п’ятницю по обіді на підприємстві «31–й арсенал», де збирали, зберігали й утилізували міни, торпеди та інші боєприпаси для флоту. Вибухи тривали більше дев’яти годин — їх було чути по всьому місту. Пожежа охопила площу в 10 тисяч квадратних метрів, у її гасінні брали участь близько 250 осіб і 80 одиниць техніки.

У результаті НП загинули двоє військовослужбовців — мічман і рядовий. Поранені 60 людей, шестеро з них були госпіталізовані. Евакуювали понад тисячу ульяновців.

Місто охопила паніка, через численні дзвінки була паралізована робота мереж мобільного зв’язку. Крім того, довелося перекрити міст через Волгу, який опинився в небезпечній зоні. Через це намагання жителів покинути місто на дорогах виникли затори. Щоб полегшити ситуацію, владі навіть довелося пустити рух по новому мосту, офіційне відкриття якого планувалося на найближчі дні.

Вибухові хвилі вибили шибки більш ніж у 220 житлових будинках, постраждали 20 дитячих садків і дев’ять шкіл; багато помешкань на деякий час залишилося без газу. На ліквідацію наслідків аварії з місцевих бюджетів уже виділено 30 млн. рублів. Агенції повідомляють, що всі 42 снаряди, які були викинуті за територію арсеналу й не розірвалися, вже знешкоджені.

Загалом вибухнуло 40 тонн боєприпасів — третина з того, що перебувало на складі. Про це повідомив головнокомандувач Військово–морського флоту Росії Володимир Висоцький, який прибув до Ульяновська. Причиною пожежі, за його словами, став людський фактор.

Слідчі вже допитали в лікарні можливу винуватицю «канонади» — 26–річну співробітницю арсеналу Катерину Кангіну. Жінка неправильно розбирала снаряд, в результаті чого й стався перший вибух. Катерина, за даними сайту Newsru.com, отримала опіки 27 відсотків тіла.

Прокуратура порушила кримінальну справу за статтями «халатність» і «порушення правил поводження зі зброєю та предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточуючих».

«Така трагедія відбулася б рано чи пізно, — зізналася в інтерв’ю журналістам анонімна працівниця «31–го арсеналу». — Правила безпеки при утилізації в нас порушуються регулярно. А що дивуватися, якщо немає нормального фінансування! Нам же нормально не платили, а ми намагалися гнати план».

Адмірал Висоцький пообіцяв, що військовий арсенал буде виведено з міста.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>