В гостях у казки

17.11.2009
В гостях у казки

(Миколи ЛАЗАРЕНКА)

Перший офіційний візит Президента Віктора Ющенка до Об’єднаних Арабських Еміратів в усьому позначений добре знаною східною гостинністю. Починаючи з погоди — після київської мжички абу–дабійське небо зустріло українську делегацію прозорою, без жодної хмаринки, блакиттю, а гаряче арабське сонце — «комфортною» для тутешнього клімату температурою +30. Готель «Емірейтс палац», в якому на час перебування в ОАЕ розташована резиденція Президента України, — і справді класичний палац із казок «Тисячі й однієї ночі»: усі поверхи й навіть ліфти вистелені розкішними килимами, всюди штучна й натуральна позолота, кришталь, дзеркала. За вікнами — лазурові хвилі Перської затоки, на яких погойдують яхти готельних мешканців. І все це для української делегації — повністю безкоштовне. Уміють в Еміратах приймати гостей. Щоправда, на зітхання українських журналістів, які заздрісним оком кидали на пляж, місцеві аж пересмикуються: холодно, мовляв, купатися, і вода зимна — градусів 25, не більше.

Палац президента Об’єднаних Арабських Еміратів, голови Вищої ради правителів ОАЕ, Правителя емірату Абу–Дабі шейха Халіфа бін Заїд Аль–Нагаяна (у кожного емірату — свій керівник, але пан Аль–Нагаян, окрім керівництва еміратом Абу–Дабі, є ще й президентом усієї країни) — теж суцільна розкіш. Поки президенти спілкувалися спершу в розширеному форматі, а потім — віч–на–віч, представники українських ЗМІ мали нагоду переконатися в тому, що наявність позолоти навіть у туалетах — не казка, а таки реальність. Щоправда, казкові багатства у клозеті прекрасна половина українських журналістів на очі так і не побачила. Довелося вірити на слово враженим розмаїттям мила й інших парфумерних засобів чоловікам. Адже у палаці президента жіночого туалету просто не передбачено! Хоча загалом в ОАЕ жінок шанують і поважають, і навіть в уряді є чотири жінки–міністри.

Халіф бін Заїд Аль–Нагаян розпочав зустріч із українським колегою із запевнення, що радий приймати делегацію дружньої України. І висловив сподівання, що надалі двостороння співпраця розвиватиметьсяся у багатьох сферах. На цьому не раз наголошував і Віктор Ющенко: згодом, уже після зустрічі з керівництвом Торгово–промислової палати Абу–Дабі та представниками ділових кіл ОАЕ, він назвав Об’єднані Арабські Емірати «країною безмежних можливостей для України», які досі через низку обставин не були використані належною мірою. Президент висловив сподівання, що надалі дипломатичний та політичний діалог ОАЕ та України значно пожвавиться, а відтак пожвавляться й торговельно–економічні зв’язки. Цьому, безперечно, сприятиме відкриття дипломатичної місії ОАЕ в Україні, яке також стало підсумком візиту Ющенка до цієї країни Перської затоки.

Україна справді має чим зацікавити багаті завдяки нафті, але бідні на плодючі землі Емірати. ОАЕ прагнуть співпрацювати з нами у сільськогосподарській сфері, у військовому секторі та авіабудівництві. Зокрема, тут вельми цікавляться нашими літаками Ан. Сьогодні Президент України відвідає знаменитий авіасалон у Дубаї, де є й наші авіабудівники.

Імовірно, вже наступного місяця у Києві відбудеться перше засідання міжурядової комісії Україна—ОАЕ, яка займатиметься питаннями співробітництва. До речі, як розповів заступник голови секретаріату Президента Андрій Гончарук, майже сім років тому таку комісію вже створювали — за підсумками попереднього візиту глави Української держави (на той час — Леоніда Кучми) в ОАЕ. Однак досі не відбулося жодного засідання цієї комісії.