«Заморські дівчата» для гіпопотама

14.11.2009

В Одеському морському торговому порту позавчора зустріли двох самок бегемотів з Ізраїлю. Після морського круїзу «дівчатка» відправляться у гості до своїх наречених у зоопарки Миколаєва та Харкова. Знайти пристойних подруг для українських бегемотів вирішили співробітники Миколаївського зоопарку. Рік тому в них померла бегемотиха Стела. А її овдовілий друг на прізвисько Казимир від туги почав сохнути буквально на очах. Тривалі пошуки нової «половинки серця» для бегемота зоологи вели по зоопарках усього світу й, нарешті, знайшли пристойну «партію» в звіринці Тель–Авіва й навіть не одну, а одразу двох трирічних бегемотих.

Тоді ж до них звернулися співробітники Харківського зоопарку з аналогічним проханням: підшукати «дівчинку» для нудьгуючого бегемота з їхнього міста. Тому в далеку дорогу зібрали одразу двох заморських бегемотих. Обидві самки — мешканки ізраїльського зоологічного парку Ромат Ган — дісталися Україні в дарунок. Однак, щоб оплатити одне тільки транспортування бегемотів до нашої країни, було потрібно майже 250 тисяч гривень. Спонсори знайшлися не відразу, тому поїздка відбулася тільки зараз.

Окрім того, співробітникам Миколаївського зоопарку довелося попередньо навідатися до Ізраїлю, щоб вивчити всі нюанси транспортування цих великих тварин. За словами зоологів, сам переїзд бегемоти переносять досить складно, але в дорозі їх постійно обливали теплою водою, підбадьорювали й не давали багато їжі, щоб уникнути небажаних наслідків. Утім лікарі впевнені, що акліматизація гіпопотамів в Україні пройде успішно.

Як розповіла «УМ» прес–секретар Одеського порту Олена Гіряєва, порт уже неодноразово приймав тварин із різних куточків світу, що прибули до українських зоопарків морем, тому проблем із розвантаженням не було. За словами директора Миколаївського зоопарку Юрія Кириченко, до Харкова одну з двох бегемотих переправлять після закінчення карантину та всіх необхідних досліджень — не раніше, ніж через місяць–півтора. Цікаво, що статевозрілий вік у самок бегемотів наступає у шість або навіть сім років. Тому молодих «заморських дівчат» поки що утримуватимуть окремо від самців. Імен у юних самок поки немає — лише племінні номери, тому мешканці Миколаєва та Харкова матимуть можливість не тільки познайомитися з новими мешканками зоопарків, а й придумати їм гарні імена.

Варто додати, що до прибуття двох самок з Ізраїлю в українських зоопарках разом з овдовілим миколаївським Казимиром залишилося всього чотири бегемоти — одна самка похилого віку (50 років) у Київському зоопарку і два самці — у Харкові.