НОВИНИ ПЛЮС

14.11.2009

США — Іран: конфронтація триватиме

Президент США Барак Обама продовжив дію економічних санкцій щодо Ірану, впроваджених у 1979 році, ще на рік. Обама повідомив про це Конгресу, відзначивши, що «наші відносини з Іраном ще не донормалізувалися».

Тим часом Федеральне бюро розслідувань США має намір конфіскувати майно чотирьох мечетей у Нью–Йорку, Х’юстоні, штатах Меріленд і Каліфорнія, та фірми «Алаві фондейшн», штаб–квартира якої розташована у Нью–Йорку. У документі, переданому до суду, ФБР наводить докази того, що згадані мечеті контролює уряд Ірану і через них здійснює ворожу пропаганду, а фонд «Алаві», чиї активи перевищують півмільярда доларів, є фінансовим інструментом уряду Ірану у Штатах. Якщо суд погодиться з аргументами ФБР, це буде найбільша в історії США конфіскація, продиктована мотивами боротьби з тероризмом.

Маоїсти на Філіппінах не здаються

На острові Мінданао (Філіппіни) бойовики маоїстської організації «Нова народна армія» (ННА) вчинили напад на лісозаготівельну компанію в місті Лануса. За даними місцевого військового командування, під час бою, який зав’язав армійський підрозділ, загинули 23 людини, з них 11 — нападники.

Наразі у 69 із 80 провінцій Філіппін діє понад сто «партизанських фронтів». Чисельність червоних бандитів наближається до 12 тисяч. Розв’язана філіппінськими маоїстами війна вже призвела до загибелі більш ніж 40 тисяч осіб.

Три богатирі в європейському небі

Авіакомпанії «Брітіш ейрвейз» та «Іберія» заявили про досягнення попередньої згоди щодо об’єднання в єдину компанію, яка матиме назву «ТопКо». Директори британського та іспанського перевізників обговорювали плюси й мінуси такого кроку останні вісім років. За неофіційною інформацією, «Іберія» володітиме 45 відсотками акцій нової компанії, а британці — 55. Представник британської сторони повідомив, що підписання остаточної угоди заплановане на кінець 2010 року. Відтак «ТопКо» зможе конкурувати з іншими найбільшими європейськими авіалініями — «Ейр франс–KLM» та «Люфтганза».

Вибори в Палестині відкладаються?

Палестинський центрвиборчком виступив із рекомендацією відкласти призначені на 24 січня вибори парламенту та президента Палестинської Автономії. На думку членів комісії, лідер ПА Махмуд Аббас погодиться з такими рекомендаціями, адже повноцінні вибори не вдасться організувати «технічно» через спротив руху ХАМАС, який контролює половину Палестинських територій.

Висока ціна честі й гідності бедуїна

Макс Гоєлді та Рашид Хамдані — співробітники швейцарських компаній, які працювали в Лівії й 15 останніх місяців утримуються в цій країні, — до кінця року постануть перед судом за обвинуваченням «у порушенні візового режиму та податкового законодавства Лівії».

Лівія фактично взяла двох швейцарців у заручники відразу після того, як син лівійського правителя Муаммара Каддафі Ганнібал та його дружина під час перебування в Женеві принизили й побили працівника готелю, відтак потрапили на два дні під арешт. Каддафі вимагав від Швейцарії вибачення за образу честі і гідності його сина. Президент Швейцарії Ганс–Рудольф Мерц у серпні під час візиту до Тріполі промовив слова вибачення, розраховуючи на звільнення заручників та нормалізацію відносин між двома країнами. Але він помилився, бо не врахував ментальність тих, перед ким вибачався.

Снігопади в Китаї

Рясні снігопади в низці провінцій Північного, Центрального і Східного Китаю, за попередніми даними, призвели до загибелі 38 людей (із них четверо — діти), травмованих — сотні. У провінціях Хебей і Хенань під вагою снігу обвалилися дахи шкільних їдалень, інформує «Інтерфакс».

Ще одна нагорода для Скорсезе

Голлівудська асоціація закордонної преси повідомила, що 66–річного американського кінорежисера Мартіна Скорсезе буде відзначено цьогорічним почесним «Золотим глобусом» або, як офіційно називається ця нагорода, Премією ім. Сесіля Де Мілля. Церемонія вручення «Золотих глобусів» відбудеться 17 січня в Беверлі–Хіллз, штат Каліфорнія.

«200 доларів» продали за 44 мільйони

Роботу художника–авангардиста Енді Уорхола «200 однодоларових банкнот» (1962 р.) продали на аукціоні «Сотбіз» у Нью–Йорку за 43,8 млн. доларів. Але це не найбільша сума, сплачена коли–небудь за творіння українсько–американського класика жанру «поп–арт». Свого часу картину Уорхола «Аварія зеленої машини» (1963) купили за 71,7 млн. доларів.

Корова вартістю з авіалайнер

Найдорожчою у світі коровою стала чорно–біла племінна трилітка голштинської породи на прізвисько Голд Міссі. Її продали позавчора на Королівському зимовому ярмарку в Торонто (Канада) за 1,2 млн. доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>