«Фас!» по–ірпінськи

14.11.2009
«Фас!» по–ірпінськи

Кожен чотирилапий має свій вольєр.

Українських кінологів теж торкнулася криза. Йдеться не стільки про невеличку зарплатню професійних «собачатників» із МВС, як про те, що купувати за кордоном дорогі породи службових собак у міліцейського відомства вже немає можливості. За словами начальника кінологічної служби МВС Сергія Житняка, в середньому породисте цуценя обходиться міліції в тисячу євро, а дорослий непідготовлений пес із потрібним темпераментом та робочими якостями «потягне» на дві тисячі євро. Додайте сюди ще й витрати на утримання та підготовку песика до несення служби — це ще півтори–дві тисячі євро. І хоча це в кілька разів менше, ніж коштувала б підготовка спеціальної собаки на Заході, вітчизняна міліція вирішила в умовах кризи самостійно займатися племінною репродукцією особливо цінних пород собак. Тим більше що Євро–2012 на носі, а собак для гарантування безпеки учасників та глядачів чемпіонату не вистачає. Тож, в Ірпені, що поблизу столиці, посеред лісу лише за рік постав новенький Центральний кінологічний навчально–племінний центр МВС.

 

Флегматик і не тявкне, холерик — порве

Від самих воріт центру починається лінія вольєрів: 31 — для дорослих собак та 20 вольєрів для цуценят. У розмовах із кінологами дізнаємося, що вони разом із чотирилапими улюбленцями переїхали в Ірпінь лише тиждень тому. Заповнюваність поки що не значна: пресу зустріли гавкотом зо два десятки вже підготовлених міліцейських «служивих» та близько півтора десятка цуценят. Перевага в міліції, звісно, ж надається німецьким вівчаркам, але серед друзів менших свою вправність щодо пошуку прихованої в авто вибухівки, наркотиків чи зброї демонстрували ще й бельгійська вівчарка, різершнауцери, лабрадори. В розшуку заблукалих у лісі людей відзначився золотистий ретрівер.

«Кожен справжній чоловік має відчути силу собаки, її удар під час затримання, — напівжартома казали кінологи під час демонстрації вправності своїх улюбленців після команди «Взяти!». — Захисний костюм врятує від зубів вівчарки, але адреналін під час її стрибка ні з чим не порівняти!».

За словами міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, невдовзі саме до Ірпеня почергово приїжджатимуть з навчальною метою міліціонери–кінологи з усієї України. А це — близько 3 тис. 400 фахівців, які не лише відпрацьовуватимуть практичні навички роботи зі спеціальними собаками, пройдуть перепідготовку, а й вивчатимуть особливості поводження із собаками племінних порід різних міжнародних кінологічних шкіл. На думку начальника кінологічної служби МВС Сергія Житняка, від кінолога залежить дуже багато: «Немає значення порода, має значення кваліфікація кінолога. Доказом є досвід наших миротворців із МВС у Косові. Службова собака померла, а до ротації ще довго, треба працювати. То наші кінологи знайшли «дворняжку» і за три місяці підготували з неї службову собаку».

Це звісно крайнощі, адже в ірпінському центрі жодної «дворняжки» не має. Собак племінних пород готуватимуть за всіма напрямами правоохоронної спеціалізації — патрулювання, пошук по сліду, пошук наркотиків, вибухівки, зброї тощо. Відбиратимуть лише собак із високими екстер’єрними та робочими якостями для їх подальшої підготовки за спеціальними напрямами. Щодо Євро–2012, то саме для чемпіонату готуватимуть, перш за все, спеціальних собак для пошуку вибухівки, вогнепальної зброї (наразі їх у міліції 70, а потрібно півтори сотні таких чотирилапих) та наркотиків (загалом в міліції служить 90 таких собак, потрібно ще півсотні). Також потрібно вивчити з півсотні собак для участі в антитерористичній діяльності, зазначають у МВС.

Крадіжку ще не обмили, а собака вже каже: «Здрасьтє»

«Успіх у цій справі буде лише тоді, коли відібрано собак із робочими якостями за темпераментом. Вже з шести місяців видно, який характер у цуценяти, — зауважує полковник Житняк. — Якщо собака–флегматик, то підходить до пошуку вибухівки, бо має бути дуже спокійна. Якщо холерик — для патрульної служби, а якщо сангвінік — її можна використовувати для пошуку наркотиків».

Фахівці стверджують, що якщо кінолог і собака прибувають на місце злочину першими, то у 99% випадків злочин буде розкрито. Звісно, якщо злочинці не втекли на авто, бо тоді пес доведе групу лише до того місця, де вони сіли в автобус чи таксі. І якщо згодом «почерк» злочинців повториться, туди запросять саме цього собаку, і він вже може довести правоохоронців до житла розшукуваних осіб. Але виклик собаки — задоволення не з дешевих, тому по допомогу до чотирилапих звертаються лише під час розслідування важких злочинів, зокрема вбивств.

«В усьому світі службові собаки вважаються ефективним інструментом у боротьбі із злочинністю і ніщо не може замінити їх, навіть враховуючи сучасний розвиток техніки, — переконаний керманич МВС Юрій Луценко. — Особливо це важливо під час проведення першочергового огляду місця події і ймовірного виходу на сліди злочинців. Для нас не так дорогим є харчування собак — близько двох мільйонів гривень на рік, як їхнє утримання, виїзд на місце злочину. А це той же бензин. Адже в «маршрутці» собаку не повезеш».

За участі собаки розкриваються майже всі злочини в сільській місцевості. Бо собаку тут дешевше утримувати, та й злочини переважно побутові. «Вкрали курку, п’ятсот метрів — і собака привела до хати злочинця, — каже полковник Житняк. — Пограбували магазин, пляшку горілки відкрили, ще не встигли розпити, а собака їм уже «здрасьтє» каже з порога. Рахую, що в кожному райвідділі повинно бути мінімум дві патрульних собаки, три розшукових і, за можливості, по одній спеціальній собаці з пошуку наркотиків — бо в селах є проблема щодо маку та конопель».

Натомість наразі добре, якщо при райвідділі є хоча б дві собаки. «Бо собака дорого коштує і прогодувати її дорожче, ніж курсанта училища», — пояснює Сергій Житняк. Утім правоохоронці розраховують, що після відкриття навчально–племінного центру в Ірпені, з часом побільшає собаче поголів’я і в регіонах.

 

ДОВІДКА «УМ»

Загалом в органах внутрішніх справ нараховується понад три тисячі службових собак, з яких 1140 — розшукових, 1554 — патрульно–розшукових, 74 — для пошуку вибухівки й 90 — наркотиків. Лише за десять місяців цього року за допомогою службових собак було розкрито 12 340 злочинів та правопорушень, повідомляє МВС. У середньому по державі — один кінолог брав участь у розкритті 27 злочинів.

Наразі до структури кінологічної служби входять 27 кінологічних центрів при кожному облуправлінні міліції, в столиці, Севастополі та Криму. Плюс — чотири кінологічних центри при міських управліннях у Кривому Розі, Дніпродзержинську, Горлівці та Макіївці, а також два кінологічних центри транспортної міліції на Придніпровській та Південній залізницях. Два кінологічних центри та п’ять розплідників службових собак має Державна служба охорони МВС, свій навчальний центр підготовки кінологів мають Внутрішні війська, ще два училища міліції з підготовки кінологів є у Рівному та Житомирі.

 

ДО РЕЧІ
Браво, Дана!

Свіжий приклад: у місті Миронівка, що на Київщині, лише завдяки службовій вівчарці Дані міліція затримала двох підлітків, які за одну хвилину обкрадали магазини під охороною. Як повідомила «УМ» працівниця прес–служби обласної міліції Київщини Юлія Сінчак, двоє хлопців (16 і 18 років) наразі зізналися у восьми епізодах крадіжок. Схема дій була проста: з другої до третьої години ночі та винятково у вихідний день, коли батьки спали, друзі зустрічалися біля заздалегідь обраного магазину. Розбивали скло і, незважаючи на сигналізацію, «чистили» магазин за хвилину — цього часу вистачало, щоб витягти гроші з касового апарата, схопити пачки з печивом, цигарками та презервативами і зникнути. За кілька хвилин з’являлася охорона, але крадіїв уже не було. Загальна сума збитків, що зазнали потерпілі підприємці, становить близько 15 тисяч гривень.

Після чергової крадіжки з магазину в центрі Миронівки правоохоронці використали собаку — вівчарка Дана одразу взяла слід і сім кілометрів (!) вела за собою правоохоронців. У туалеті місцевого стадіону вона знайшла 3,5 тисячі гривень, викрадені напередодні просто з контейнером касового апарата, та картки поповнення рахунку на суму близько п’яти тисяч гривень, які злочинці тут тимчасово приховали. Ще через кілометр Дана знайшла рукавичку крадія, а згодом і втрачений ним мобільний телефон та привела оперативників до під’їзду потрібної багатоповерхівки. Хлопчина ще спав, коли його прийшли затримувати. Невдовзі до нього приєднався і спільник. Проти молодиків порушено кримінальну справу.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>