НОВИНИ ПЛЮС

13.11.2009

Не випускати звіра з барлога

Сомалійські пірати позавчора за 513 морських миль північніше Сейшельських островів захопили чергове судно — грецький сухогруз «Філіца», який під прапором Маршаллових островів перевозив до Південноафриканської Республіки аміак для виготовлення міндобрив. У зв’язку з тим, що патрулювання Аденської затоки 40 військовими кораблями ЄС, Китаю та інших країн не дає бажаного результату, Іспанія закликала Євросоюз вжити більш жорстких і дієвих заходів щодо піратів, передусім заблокувати три порти, з яких флібустьєри випливають на розбійні акції. Міністр оборони Іспанії Карме Чакон порушить це питання на зустрічі глав МЗС країн Євросоюзу наступного тижня.

Арешт Тайсона

Колишній чемпіон світу з боксу Майк Тайсон заарештований в аеропорту Лос–Анджелеса за напад на фоторепортера. Свідки змальовують протилежні картини перебігу інциденту. За словами одних, папараці аж занадто набридливо переслідував Тайсона та його дружину і 10–місячну дитину. Інші стверджують, що чоловік лише хотів зробити фото, а Тайсон виявив надмірну агресивність і відправив його в нокаут одним ударом в обличчя. Фоторепортера відвезли до шпиталю, де він лікується і водночас також перебуває під арештом.

Папа занадто великий як для Сантьяго

План установлення в Чилі найбільшого у світі пам’ятника Папі Римському Івану Павлу ІІ відхилила влада країни. Понтифік користувався велетенською повагою чилійців як за життя, так і після смерті. Його статую заввишки 13,5 метра планували встановити на одній із площ Сантьяго, але національна рада з охорони пам’ятників визнала, що скульптура є занадто великою і тому порушить архітектурну гармонію майдану. Окрім того, під площею є підземний паркінг для автомобілів, тому члени ради вважають, що «тяжкому» Папі негідно стояти над ним, ризикуючи провалитися.

Тепер невідомо, що робити з готовою гіпсовою моделлю, за якою мали відлити металеву статую. Швидше за все, пам’ятник установлять на тихоокеанському узбережжі, на пагорбі поблизу Сантьяго.

Бенедикт XVI співає

У вівторок побачив світ компакт–диск Music From The Vatican («Музика з Ватикану») з піснями у виконанні Папи Римського Бенедикта XVI. Німецький Папа вперше демонструє своє вокальне обдарування. Критики сходяться на думці, що він має хороший голос. В альбомі зібрані релігійні пісні, і він виданий до Різдва. Папа співає пісні п’ятьма мовами, зокрема латинською, італійською та своєю рідною — німецькою.

Компакт–диск записала, спродюсувала і видала американська фонографічна фірма «Геффен рекордз», де видають свої альбоми знамениті рок–групи Nirvana, Guns ‘N Roses, The Cure, The Eagles, репер Снуп Дог та інші. Музичний супровід здійснює британський Королівський симфонічний оркестр та хор філармонічної академії Риму, а відбувався запис у славетній лондонській студії «Еббі Роуд», де творила свої кращі альбоми легендарна група «Бітлз». Але без Папи — його вокальні партії взяли з архівів «Радіо «Ватикан». Всі прибутки від продажу альбому підуть на допомогу знедоленим дітям.

Небуденний інцидент: зіткнення машини, літака та гелікоптера

Незвична аварія сталася позавчора о 23–й годині за місцевим часом на полі аеродрому хорватського міста Задар. Водій приватного авто не впорався з керуванням на повороті, машина злетіла з траси, пробила дротяну огорожу аеропорту і врізалася в невеликий літак марки «Сессна», а вже від нього «рикошетом» зачепила гелікоптер. Водій–камікадзе намагався втекти через пробоїну в огорожі, але його схопили поліцейські. На подив, винуватець аварії виявився їхнім колегою, поліцейським із Задара, який перебрав з алкоголем, але все ж сів за кермо.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>