Світовий п’єдестал: США, Китай, Росія

13.11.2009
Світовий п’єдестал: США, Китай, Росія

Найвпливовіша людина у світі — президент США Барак Обама. Таким є досить очікуваний підсумок цьогорічного рейтингу найбільш упливових людей за версією престижного американського журналу «Форбс».

Загалом до списку увійшли 67 державних діячів, фінансистів, філантропів і навіть злочинців. Рейтинг впливовості вимірюється за чотирма критеріями: вплив на велику кількість людей, наявність великих фінансових ресурсів, могутність у кількох сферах одночасно та активне користування своєю владою.

Друге місце за сукупністю засобів впливу «Форбс» віддав лідерові Китайської Народної Республіки Ху Цзиньтао. А «бронзу» здобув не перший, а номінально другий чоловік у своїй державі — прем’єр–міністр Росії Володимир Путін. Саме йому «пришили» тиск на олігархів, агресію щодо Грузії та зимове закручування газового вентиля на всю Європу.

Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв у рейтингу також фігурує, але на скромному 43–му місці. Він пропустив поперед себе фактично всіх лідерів значних європейських держав. Так, скандальний глава італійського уряду Сильвіо Берлусконі посів 12–те місце, канцлер Німеччини Ангела Меркель — 15–те, прем’єр–міністр Великої Британії Гордон Браун — 29–те. Нижче за Медведєва з європейців у рейтингу опинився тільки французький президент Ніколя Саркозі. Більше того, президента РФ обігнав навіть віце–прем’єр–міністр Росії Ігор Сечін — у нього 42–га позиція!

А до першої десятки, окрім названих вище, увійшли голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке (4–те місце), засновники інтернет–пошуковика Google Сергей Брін та Ларрі Пейдж (5), медіамагнат Руперт Мердок та саудівський принц Абдулла бен Абдул Азіз аль Сауд. Замикає першу десятку творець компанії «Майкрософт» Білл Гейтс. Найбагатша людина світу, мільярдер Уоррен Баффет, змушений задовольнитися 14–м місцем.

Окрім «позитивних» персон, до списку потрапили й одіозні особистості. На 24–й сходинці розмістився лідер Північної Кореї Кім Чен Ір, на 37–й — головний терорист світу і провідник «Аль–Каїди» Усама бен Ладен. 41–ше місце «Форбс» відвів керівникові мексиканського наркокартелю Хоакінові Гусману. Останнім, 67–м, у рейтингу став президент Венесуели Уго Чавес.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>