Грип є — грошей нема

12.11.2009

Відкладати надовго передвиборчу агітацію кандидат на пост Президента і водночас керівник Кабінету Міністрів просто не може. Тож засідання уряду почалось традиційно — з пошуку ідейного ворога. Цього разу ним став особисто Президент України. Від глави держави Юлія Тимошенко вимагала негайно підписати закон про виділення 1 мільярда гривень на боротьбу з епідемією грипу.

За її словами, всі домовленості є, проте «робота зупинилася». «Майже вісім днів Президент не підписує закон про виділення мільярда гривень на боротьбу з епідемією», — з натренованим обуренням у голосі почала очільниця уряду. Юлія Тимошенко щедро вживала свої улюблені фрази «пряма діяльність проти України» і «саботаж із метою введення над­звичайного стану». А на завершення додала, що «за кожну людину, яка хворіє або гине, персональну відповідальність несе Президент».

«Не треба мене шантажувати. У мене є право Президента, і я його застосую. Я з цим законом вчиню так, як і з законом по «Євро–2012», — категорично заявив у відповідь Прем’єрці Віктор Ющенко.

Не порадували в Кабміні й «бюджетників». Закон про підвищені соцстандарти ухвалили, проте грошей на його виконання в уряді таки не знайшли. «Після набуття законом чинності з 1 листопада, ми зобов’язані ці доплати робити. У той же час, змінами до Держбюджету вони, на жаль, не передбачені», — заявив виконувач обов’язків міністра фінансів Ігор Уманський.

Утім він додав, що кошти Міжнародного валютного фонду «можуть бути задіяні, якщо МВФ ухвалить рішення про спрямування цих грошей на фінансування дефіциту бюджету». «Для Державного бюджету це було б додатковим ресурсом, але це не є нормою і практикою роботи фонду», — відзначив в. о. міністра.

При цьому уряд і досі сподівається на черговий транш. «Офіційної позиції і заяв МВФ про затримку чи призупинення програми на сьогодні немає. Тож ми зараз у нормальному робочому процесі перегляду програми», — переконував пан Уманський.