Рай без рад

11.11.2009

Неефективність управлінських структур на рівні районів, на утримання яких щороку виділяється із бюджету близько двох мільйонів гривень, неодноразово викликала і постійну критику з боку міської влади, і намагання взагалі від них відмовитись. Щоправда, років п’ятнадцять тому перша кавалерійська атака зі спробою ліквідувати поділ міста закінчилась нічим. Районні керівники, які не бажали втратити теплі крісла, звернулись до суду і врешті свого домоглись: остаточним вердиктом «ліквідаційне» рішення сесії міськради було скасоване, оскільки депутати не врахували думку територіальної громади, яку можна дізнатись лише на референдумі.

Нове покоління вінницьких владників від ідеї не відмовилось, але врахувало сумний досвід попередників. Відтак міська рада вирішила від районного поділу не відмовлятись, а лише змінити саму систему управління. З цією метою вивчили досвід міст (насамперед Одеси та Львова), де подібні новації запроваджено раніше, і з урахуванням недоліків виробили власну модель, аналогів якій у країні немає.

По–перше, в мікрорайонах з індивідуальною забудовою були значно посилені квартальні комітети, котрі отримали фінансування і низку повноважень, які доти традиційно числились за райрадами. Мешканці відразу відчули, як зріс благоустрій територій, тому, як результат, виросли проплати за комунальні послуги (наприклад, за вивезення сміття). Не дивно, що після цього Асоціація органів самоорганізації населення, яка об’єднує голів квартальних комітетів, виступила за ліквідацію районів узагалі та за розширення фінансування.

Другим кроком стала розробка положення про районні адміністрації, керівники яких безпосередньо підпорядковуватимуться міському голові. Уже з першого жовтня вони почали діяти, причому посади в них обійняли колишні штатні працівники райрад. Третій крок — рішення сесії міськ­ради про те, що на наступних виборах районні у місті ради не обиратимуться, хоча нинішній депутатський склад допрацює до кінця каденції. Тобто старі структури не просто повністю знищуються, щоб натомість «з нуля» створити інші, як то зазвичай робиться, а плавно переходять в нову якість, причому кількість чиновників зменшується.

Нововведення викликало серйозне зацікавлення. І хоч щойно створені адміністрації діють всього місяць, до Вінниці вже приїжджають за досвідом «м’якої» реорганізації керівники інших великих міст. За словами заступника міського голови Володимира Слишинського, від змін очікується значна економія бюджетних коштів — принаймні не менше мільйона.