НОВИНИ ПЛЮС

11.11.2009

Новий уряд Лівану

У Лівані сформовано уряд національної єдності на чолі з прем’єр–міністром Саадом аль–Харірі, повідомляє арабський телеканал «Аль–Арабія». Так закінчився важкий чотиримісячний процес політичних чвар та торгів. Президент Лівану Мішель Сулейман підписав декрет про затвердження нового уряду, до складу якого увійшли два міністри від радикального угруповання «Хезболла». Порівняно з попереднім кабінетом Фуада Сіньйори, оновилася половина складу уряду. Уперше в історії Лівану міністром фінансів призначено жінку. Прем’єр Харірі заявив, що одним із головних завдань нового уряду буде відхід від конфесійної системи управління країною та повернення довіри громадян, які стомлені багаторічною політичною нестабільністю.

Зіткнення двох Корей

У Жовтому морі сталося збройне зіткнення між кораблями Південної і Північної Кореї. Представники збройних сил Південної Кореї повідомили, що катер КНДР перетнув демаркаційну лінію у водах біля західного узбережжя країни. Південнокорейський військовий корабель здійснив один постріл по ньому, судно комуністів відповіло зустрічним вогнем. Представники південнокорейських ВМС повідомили, що з їхнього боку ніхто не постраждав, а Північна Корея жодним чином не прокоментувала цей інцидент.

Упродовж десяти останніх років було зафіксовано дві подібні сутички. У першій із них — 1999 року — корабель КНДР був затоплений.

Джихад на американській військовій базі?

Майор медичної служби армії США Нідал Хасан, який у четвер на минулому тижні влаштував криваву бійню на найбільшій базі армії США Форт–Худ у штаті Техас і вбив 13 осіб, опритомнів у військовому шпиталі (там Хасана лікують від поранень, отриманих при спробі військової жандармерії зупинити його). Відтак майор–психіатр мусульманського походження невдовзі даватиме свідчення та пояснюватиме свої дії. Слідчі ФБР уже заявили, що він не є членом «широкої терористичної змови», але водночас підтвердили, що в грудні минулого року Хасана вже допитували агенти Об’єднаного антитерористичного підрозділу у зв’язку зі справою іншої особи, яку підозрюють у причетності до тероризму. Тоді було встановлено, що майор Хасан мав із нею лише службові контакти.

Довгі руки піратів

Сомалійські пірати напали на гонконгівський нафтовий танкер BW Lion за 1000 морських миль (1850 км) від узбережжя Сомалі. Про це повідомило керівництво міжнародної антипіратської місії, до складу якої входять приблизно 40 військових кораблів із країн ЄС, США, Японії, Китаю та Індії. Напад на такій великій відстані від узбережжя Сомалі ще ніколи не реєстрували. Пірати обстріляли танкер з автоматичної зброї та ракетами, але їм не вдалося взяти судно на абордаж. Натомість вони захопили інший корабель, який перевозив зброю, тому флібустьєрам буде чим поповнити свої арсенали для наступних нападів.

Фахівці вказують на нову тактику піратів. Їм не вдається захоплювати кораблі у водах Аденської затоки, які патрулююються кораблями антипіратської місії, тому вони вантажать швидкісні катери на материнський корабель і випливають «на полювання» у відкриті води Індійського океану.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>