СИМПТОМатематика

05.11.2009
СИМПТОМатематика

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

З огляду на те, що серед українців шириться багато неточної інформації стосовно нового пандемічного грипу, міністр охорони здоров’я України Василь Князевич відповів на «епідемічні» питання, які сьогодні найбільше цікавлять суспільство. Як цитує міністра прес–служба МОЗу, ситуація у країні дійсно складна, але нагнітання настроїв лише погіршують її.

 

Чим грип A/H1N1 відрізняється від інших типів грипу?

За клінічними ознаками нічим не відрізняється. Симптоми однакові і схожі на будь–яку застуду, ГРВІ. Істотна відмінність полягає в тому, що до каліфорнійського грипу ні в кого немає імунітету, оскільки вірус абсолютно новий, до кінця не вивчений, і ніхто не знає, за рахунок чого погіршується клініка і як із цим боротися. Для нового грипу характерний стрімкий розвиток важких випадків, які проявляються у вигляді миттєвої пневмонії, коли люди помирають до п’ятої доби або коли люди помирають на сьому—восьму добу від пневмонії з нашаруванням бактеріальної інфекції.

Як може простий дільничний лікар визначити — чи це звичайна застуда, чи каліфорнійський грип?

Мене про це запитують дуже часто. Наголошую: лікар не визначає і не повинен це робити. У державі чітко визначена епідситуація: вірус A/H1N1 циркулює територією України, і не потрібно щоразу підтверджувати це знов і знов. Цієї осені традиційно присутні кілька вірусів, але фіксують переважно два типи — звичайний сезонний тип А та каліфорнійський A/H1N1. І кожен (наголошую, кожен!) із цих типів може спричинити досить важкі ускладнення. Тому лікар не повинен намагатися їх розрізняти. Фа­хівець має орієнтуватися на чіткі клінічні прояви у хворого. Якщо пацієнт не має важких симптомів, він лікується вдома та застосовує стандартні препарати, як при застуді. Якщо стан важкий (дуже висока температура, біль у грудях, задишка) — терміново госпіталізується, при цьому не важливо, який саме штам вірусу грипу спричинив захворювання.

Чи вистачає в Україні тест–систем для виявлення вірусу каліфорнійського грипу?

Тест–системи в регіонах використовують (десь краще, десь гірше) і показують нам результати. Проте ще раз хочу наголосити, адже триває багато інсинуацій навколо цієї теми: ці тест–системи не призначені для того, аби робити аналіз усім без винятку, хто поскаржився на погане самопочуття чи захворів. Для лікування це не має значення (терапія залежить від клінічних проявів захворювання, а не від типу вірусу). Реально тест–системи потрібні, щоб медики могли конролювати циркуляцію вірусу по території України і відслідковувати, від чого помирають люди, від чого хворі потрапляють у реанімацію. Тому робити всім і кожному аналіз ПЦР на грип A/H1N1 — недоцільно, бо це дорого та необґрунтовано. А для спостереження достатньо за протоколом зробити модуль, за яким буде забиратися певна кількість матеріалу.

Нагадаю, що на сьогодні у світі зареєстровано більше 440 тисяч лабораторно підтверджених випадків на грип А/H1N1 Каліфорнія, із них майже 5,5 тисячі закінчились смертю пацієнтів. Звертаю вашу увагу на той факт, що підтверджені лабораторно випадки не є 100–відсотковою перевіркою всіх хворих, а є лише вибіркою — методом, який застосовується в епідеміології.

Чи є ситуація в Україні винятковою?

Підкреслюю — Ні! Глобальна статистика свідчить, що у світі одна третина летальних випадків від запалення легень припадає на смерті від пневмоній, ускладнених бактеріальною інфекцією, та дві третини — на смерті від вірусних пневмоній. Такі хворі дуже важко піддаються реанімації, їм складно вибрати режим штучної вентиляції легенів, вони потребують багато уваги в реанімаційному відділенні як від лікарів, так і від медсестер.

 

ЕПІДЕМІЯ В ЦИФРАХ

86 людей померло в Україні з початку епідемії станом на вчорашній ранок. З них — три вагітні жінки та троє дітей, повідомляє головний санітарний лікар України Олександр Біловол. А захворіло на грип та ГРВІ загалом понад 478 тисяч українців.

У дев’яти регіонах країни (Волинь, Закарпаття, Івано–Франківщина, Львівщина, Рівненщина, Тернопільщина, Хмельниччина, Буковина та Київ) перевищено епідемічний поріг. Ще десять областей наближаються до подолання епідпорогу (Вінницька, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Луганська, Одеська, Полтавська, Сумська, Чернігівська).

12 мільйонів українців, або майже чверть населення, перехворіють грипом та ГРЗ під час цієї осінньої епідемії, прогнозує Олександр Біловол.

Шестеро українців із тих 17, які захворіли на каліфорнійський грип в нашій країні, померли.

Один випадок захворювання на грип А (H1N1) виявлено у Києві. Позитивний результат дав тест при дослідженні матеріалу від 17–річної дитини, який згодом підтвердила вірусологічна лабораторія МОЗу.

12867 осіб захворіло в Києві станом на першу ночі 4 листопада. При цьому тільки за останню добу кількість хворих збільшилася на 6,5 тисячі людей. У Києві зафіксували також перший летальний випадок.

Майже 30 відсотків медиків Тернопільщини хворіють на грип та ГРВІ.

30 аптек Києва перевірено Державною інспекцією з контролю за цінами спільно з правоохоронними органами. Інспектори зазначають, що в усіх аптеках міста відсутній повний перелік ліків, а вартість тих препаратів, які є, перевищує граничний рівень цін, встановлений урядовою постановою. Наприклад, «Амізон» у деяких аптеках коштує 18,20 грн. (замість — 15,00 грн.), а «Арбідол» — 45,37 грн. (замість 35,00 грн.). Недобросовісні аптеки буде оштрафовано, а необґрунтовано отриману виручку вилучено.

20 тисяч одиниць вакцини проти грипу А (H1N1) направить в Україну Угорщина, повідомив прем’єр–міністр країни Гордон Байнаї.

120 мобільних груп створено при МНС для допомоги медикам у боротьбі з грипом. Зокрема, у західних областях, охоплених епідемією, підготовлено 100 пересувних електростанцій різної потужності, створено 120 спеціальних груп для проведення дезінфекції. Допомагатимуть рятувальники медикам і транспортом.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>