НОВИНИ ПЛЮС

05.11.2009

Лісабонська угода набуде чинності ще цього року

Президент Чехії Вацлав Клаус позавчора останнім із глав 27 країн–членів Євросоюзу підписав Лісабонську угоду, розблокувавши таким чином набуття нею чинності. Прем’єр–міністр Швеції Фредерік Рейнфельдт пообіцяв скликати надзвичайний саміт глав країн–членів ЄС «якомога швидше», імовірно, 11–12 листопада. На ньому будуть обрані президент та глава МЗС Європейського Союзу. Офіційний Брюссель сподівається, що зі зняттям усіх перешкод Лісабонську угоду — «малу конституцію ЄС» — можуть упровадити вже з 1 грудня, а не з 1 січня, як планували раніше.

Саміт США—ЄС щодо клімату

Позавчора у Вашингтоні відбувся саміт США—ЄС, на якому обговорювали спільну програму дій на світовій конференції з проблем глобальної зміни клімату, що відбудеться через місяць у Копенгагені. Президент Сполучених Штатів Барак Обама та глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу висловили спільну надію, що на форумі в Данії буде досягнуто глобальних домовленостей зі зниження викидів в атмосферу забруднюючих речовин та парникових газів. Задоволений наслідками саміту Баррозу зазначив: «Переговори були напруженими, але я хочу віддати належне президенту Обамі. Він змінив клімат переговорів про клімат!»

Як відомо, попередня адміністрація президента Джорджа Буша відмовилася від участі в Кіотському протоколі, який регулював вплив шкідливих викидів на кліматичні зміни.

Реванш республіканців у США

Позавчора в США відбулися вибори губернаторів чотирьох штатів, мера міста Нью–Йорк та довибори в Конгрес. Загальна картина така, що в більшості випадків перемогу здобули республіканці, що є тривожним сигналом для президента–демократа Барака Обами, який перебуває при владі лише десять місяців і різко втрачає рейтингові бали.

У Нью–Йорку незалежний кандидат Майкл Блумберг із невеликою перевагою переміг демократа Білла Томпсона. Таким чином цей мільярдер залишиться на посаді мера найбільшого міста США на третій термін поспіль.

Республіканці перемогли демократів у двох ключових штатах: губернатором Вірджинії став Боб Макдоннел, а в Нью–Джерсі губернатора–демократа Джона Корзайна змінив республіканець Кріс Крісті.

Афганський поліцейський розстріляв британських вояків

Афганський поліцейський розстріляв п’ятьох британських солдатів на контрольно–пропускному пункті у провінції Гільменд. Міністерство оборони Великої Британії повідомило про цей інцидент учора, хоча він стався напередодні. «Поліцейський почав стрілянину без попередження, тому наші солдати не встигли відповісти», — сказав представник Британського оборонного відомства.

У провінції Гільменд американські та британські війська проводять велику наступальну операцію проти бойовиків талібів.

«Діснейленд» у Шанхаї

Профільні міністри уряду Китаю вчора схвалили план будівництва парку «Діснейленд» у Шанхаї. Переговори про створення першого на території континентального Китаю популярного американського парку розваг між урядом Китаю та компанією «Уолт Дісней» тривали майже десять років. Парк атракціонів розіб’ють на території площею 10 кв. км у найсучаснішому районі Шанхая — Пудонг, — тобто він буде у вісім раз більшим від уже діючого в Гонконзі. Керівництво компанії «Уолт Дісней» сподівається, що відкриття парку в Шанхаї відбудеться до 2014 року.

Повені у В’єтнамі

Повені у В’єтнамі, спричинені тропічним штормом «Мірінає», забрали життя 40 осіб, а ще 10 вважають зниклими безвісти. Стихією зруйновано 2600 будинків та знищено 1800 гектарів сільськогосподарських угідь. Перед надходженням шторму «Мірінає» з узбережжя евакуювали понад 50 тисяч осіб. До рятувальних робіт залучена армія, але наразі вона не має змоги дістатися до деяких важкодоступних регіонів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>