Вона і Противсіх

05.11.2009

Позавчора ввечері Центрвиборчком прийняв заяву на участь у виборах глави держави громадянина Василя Противсіх (попереднє прізвище — Гуменюк). Президент Івано–Франківської торгової палати, який свого часу впродовж восьми років був міським головою Яремчого, таки надав довідку про внесення застави в сумі 2,5 млн. грн. Отже, незабаром ЦВК має ухвалити рішення про реєстрацію кандидата, який лише минулого місяця змінив прізвище на співзвучне «протестній» графі виборчого бюлетеня.

 

Противсіх

«Я спершу неймовірно здивувалася, коли почула, що мій колишній шеф, ставши Василем Противсіх,  зареєструвався в ЦВК кандидатом у президенти. Хоча він — людина з амбіціями і, як часто повторював, твердих переконань, — розповідає «УМ» Наталя Боднарчук — колишній редактор журналу «Підприємництво і право», який видавався під егідою Івано–Франківської торгово–промислової палати. — Наскільки мені відомо, Василь Васильович, ще на посаді мера міста Яремче,  завзято захищав вождя пролетаріату, протидіючи рухівцям, котрі там скидали Леніна з п’єдесталу, і згодом хвалився, що не був перебіжчиком. Мав непростий, вибуховий характер і любив перебувати в центрі уваги».

«Я проти всіх моїх суперників, але не проти українського народу, — заявив в інтерв’ю «УМ» сам Противсіх–Гуменюк. — Годі балачок і політиканства, пора відбудовувати країну, яку, завдяки цим горе–політикам, руйнували впродовж 17 років». Цей солідний чоловік із Прикарпаття наразі воліє тримати в таємниці свої наміри щодо подолання кризи і виведення держави «з руїни» — хоче спочатку дочекатися своєї реєстрації в ЦВК. А найбільшою загадкою залишаються джерела фінансування його передвиборчої кампанії. Пан Василь лише натякнув, що «гроші на заставу допомагали збирати родичі, односельці й друзі, в тому числі за кордоном». Жодної підтримки з боку будь–яких політичних сил чи фінансових кіл він не отримує і сподівається «лише на себе й однодумців».

« А ще з’ясувалось, що на парламентських виборах–2007 Василь Гуменюк був 23–м номером Блоку «КУЧМА». Певно, комусь із великих учасників нинішніх виборів вигідне відтягування голосів до «противсіхів».

Вона

У партнерки до кандидата Противсіх уже записалася... Лідія Вона. Нашуміла «свинарка» зобов’язалася підтримати пана Василя в тому разі, якщо обставини змусять її саму відмовитися від участі у виборах. Вона навіть обіцяє перерахувати на підтримку колеги всі заставні кошти, які вдасться зібрати її прихильникам.

Нагадаємо, Вона — теж придбане прізвище, раніше претендентка на посаду називалася інакше. Однак участь у виборчій кампанії пані Вони, котру висунула партія «Селянська Україна», якось не складається — бракує чи коштів, чи запиту «покупців» бренду колоритної суперниці Тимошенко. Як стверджують у «близькому оточенні» Лідії Вони, влада і конкуренти доклали неабияких зусиль, аби очорнити «добре ім’я» жінки.

«Нині ми вирішуємо, чи продовжувати виборчу кампанію. Виникли проблеми з фінансуванням, а саме прізвище Вона дискредитовано. Взагалі Вона — це мій псевдонім. Хоч як жаль його втрачати, напевне, вже найближчим часом поверну собі попереднє прізвище», — сказала в коментарі «УМ» «поки що Лідія Вона». За інформацією газети, Вона невдовзі стане Милославською. Відповідну заяву жінка вже подала в паспортний стіл.

За словами жінки, трагедії у завершенні короткочасної політичної кар’єри вона не бачить, ба навпаки: пані Лідія втомилася від надмірної уваги до своєї персони. І вже знає, кому передасть виборчу естафету. «Ми йшли на вибори з тим, щоб продемонструвати політикам, що їхні владні амбіції — ніщо в порівнянні з інтересами громадян, що навіть свинарка може керувати дер­жавою. Подібними мотивами керується і Василь Противсіх, який навіть пожертвував своїм ім’ям заради того, аби показати нинішнім можновладцям їхнє місце у цьому світі. За такий свій вчинок він заслуговує неабиякої поваги і довіри», — каже жінка.