Три «горішки» для виборів

05.11.2009
Три «горішки» для виборів

Депутати «грають на піаніно». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Головним пунктом у вчорашньому графіку Верховної Ради був розгляд законопроекту про внесення змін до виборчого законодавства. Як відомо, Конституційний Суд за зверненням Президента визнав неконституційними низку положень раніше ухваленого ВР закону, отже, депутатам довелося заповнювати прогалину. Перемогли поправки, запропоновані Віктором Ющенком.

 

Що кого пече

До виборчого питання ще треба було дістатися: у порядку денному «висіло» чимало інших проектів — щодо спрощення умов ведення бізнесу, торгівлі уживаними товарами, страхування тощо. Спікер Володимир Литвин запропонував депутатам: або працювати в пленарному режимі, поки не вдасться розглянути весь порядок денний, або ж розглядати проекти за скороченою процедурою. Ані перша, ані інша пропозиція не набрали й десятої частини голосів залу. Литвин скипів: «Якщо ви думаєте, що зробили гірше Голові Верховної Ради, то я думаю, що ви зробили гірше людям, про яких так печетеся. І організували те, що не треба… у вигляді епідемії грипу, щоб уникнути відповідальності за неопалювані будинки і школи». Голова ВР «скипів» так після агресивної поведінки депутатів–БЮТівців .

Коли БЮТівець Валерій Крайній вийшов презентувати проект про оподаткування доходів від операцій зворотного викупу уживаних товарів, виявилося, що проблеми «секонд–хенду» викликали серед депутатів інтерес і схвалення: «за» в першому читанні — 374.

За відсутності достатньої явки найспритнішим парламентаріям учора доводилося грати у «піаніно». «Колеги, а чого це ви бігаєте по залу?» — кепкували з БЮТівців «регіонали». Але ж соратники Віктора Янукович й самі часто голосували «за того хлопця», коли доходило до проектів, які передбачали спрощення умов ведення бізнесу, а також прописували взаємодію держави з приватними партнерами. Певно, «регіонали» вбачали у них свій — перефразовуючи Литвина — «пекучий» інтерес.

Чотири мінус три

На розгляд Верховної Ради пропонувалися чотири законопроекти про вибори: по одному від БЮТівців Сергія Подгорного та Валерія Писаренка, від «регіоналки» Олени Лукаш і ще один — від Президента. Подгорний відмовився від свого дітища, закликавши депутатів підтримати бодай якийсь акт із тих, що лишилися.

Проект Лукаш мав принципову відмінність від інших — дозволяв вносити зміни у списки виборців у день голосування. «Влада не справилася з формуванням реєстру виборців, — заявила пані Лукаш. — Тому треба дозволити виправляти списки в день голосування».

Заступниця глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук повідомила, що Віктор Ющенко пропонує вийти по–іншому з ситуації: «закрити списки виборців для уточнення за два дні до голосування, крім як за рішенням суду». На думку Банкової, такий механізм дозволить уникнути фальсифікацій.

У сесійній залі перемогла думка, що всі три проекти є недосконалими, але, якщо скласти докупи, містять позитивні ідеї. «Голосувати за них у остаточній редакції неможливо, — заявив «литвинівець» Олег Зарубінський. — Цей проект має бути святішим, даруйте, за Папу Римського. Його мають узгодити всі сили».

Зрештою, за проект Писаренка проголосував 201 депутат. Документ Лукаш підтримало 149 парламентаріїв. Президентський проект підтримало 227 депутатів — «Наша Україна», Блок Литвина і — що було певною несподіванкою — фракція БЮТ. Після позитивного голосування Марина Ставнійчук звелася на ноги і вигукнула в зал: «Спасибі!». Фракція «НУНС» теж стояла і аплодувала.

На брифінгу заступник глави СП сказала, що результативне голосування — ознака того, що пропозиції Президента були якісними. «Це свідчить, що Президент, надаючи зміни, турбувався про якість законодавства, на основі якого було б проведено вибори. Тому проект підтримала більшість залу», — наголосила Марина Ставнійчук. Вона закликала депутатів доопрацювати проект відповідно до пропозицій, які висловила європейська спільнота. За її словами, всі пропозиції будуть готові до кінця тижня.

Коли Марина Іванівна йшла з прес–пойнту, зустріла Писаренка. Вона розвела руками: мовляв, що я вдію — наш проект був кращий. БЮТівець не зовсім вдало пожартував: «Шантажистка».

Сам Валерій Писаренко зауважив, що голосування фракції БЮТ засвідчило: для «тимошенківців» головне — не колір проекту, а його зміст. І додав: «Я не є оптимістом у поглядах на те, що Рада прийме закон, який влаштує Президента, Партію регіонів і коаліцію».