Опустити завісу

05.11.2009
Опустити завісу

На невизначений термін мистецтво в Україні переходить на карантин. (Фото з сайту teatr.ua)

Усі театри закрито

Першим здався білоруський гурт «Ляпис Трубецкой», який сьогодні мав презентувати у столичному клубі «Бінго» свій новий альбом «Кульпросвет». Але у зв’язку з «політично–епідеміологічною ситуацією в Україні» презентацію вирішено перенести на 11 грудня. Так само в «Бінго» повідомили про перенесення концертів Дельфіна (8 листопада) та Люмена (19 листопада) на лютий–березень 2010 року. Адміністратори закладу повідомляють, що перенесення виступів спричинене панікою серед населення: мовляв, люди просто перестали купувати квитки, й організатори вирішили не наражатися на пусті зали. Станом на учорашній вечір епідеміологічна паніка охопила ще не всі розважальні заклади Києва. Приміром, у клубах «44» та Docker Pub заплановані вечірні виступи у графіку стоять. Mead Heads XL та «Брати Карамазови» (Docker Pub) хвороби не бояться. А от «Тартак» переніс свій виступ у «44» з початку листопада на кінець місяця. Адміністрації закладів рекомендують уточнювати інформацію щодня по телефону, позаяк якщо вийде відповідне розпорядження міської влади, клуби слухняно закриються у зв’язку з «епідеміологічною ситуацією».

А от у столичних театрах, підпорядкованих державній адміністрації, культурне життя стало мало не до кінця місяця. До 20 листопада не працює Театр на Подолі, до 22 — Театр на Лівому березі. Вистави театру Лесі Українки перенесено з листопада на грудень. Як повідомили «УМ» в останньому, куплені квитки будуть дійсні на відповідні вистави в наступному місяці. «Проте лише на певні дати. Уточнити можна за телефоном, але не пізніше дня вистави, вказаного у квитку. Здати квиток можна також не пізніше запланованої дати проведення вистави», — уточнюють у Театрі імені Лесі Українки. На невизначений термін закрили свої двері театр «Сузір’я», Театр оперети (гастролі Костянтина Райкіна 26 листопада поки офіційно не відміняли), Будинок органної музики та Молодий театр. «До якого числа — я вам не скажу, бо в документі Головного управління культури і мистецтв КМДА написано «до видання окремого наказу», — повідомили «УМ» в адміністрації Молодого театру. Директор закладу Станіслав Мойсеєв прогнозує, що театральний карантин протриває три тижні, як і в навчальних закладах. Вже відомо, що гастролі грузинського «Вільного театру», що мали відбутися в Молодому 4—5 листопада, перенесено на 24–25 грудня. Таке рішення грузини змушені були прийняти по дорозі, де їх застала звістка про київський карантин. У зв’язку з цією ситуацією комунальні заклади культури, які й так скаржаться на фінансові проблеми, несуть матеріальні збитки. «З 22 по 25 листопада у нас заплановані гастролі дніпропетровського Молодіжного театру, які мали відбутися на умовах оренди. Збитки у випадку відміни будуть близько 60 тисяч гривень», — розповів «УМ» Станіслав Мойсеєв.

А Тото Кутуньйо грипу не боїться

До 8 листопада не працюватимуть театр Франка та Національна опера. У національній філармонії всі концерти, що мали відбутися цього місця, перенесено на грудень, березень і червень. Роботу припинено у зв’язку з відповідними розпорядженнями Президента, уряду чи київської адміністрації.

Хоча найбільше ажіотажу виникне навколо відміни концертів заїжджих поп–зірок. Відповідні переговори про нові дати виступів розпочалися із менеджментом групи Pet Shop Boys, що мали виступати 24 листопада в Одесі та 25–го — у київському Палаці спорту.

Карантинний бум, схоже, не зачепив лише палац «Україна». Як повідомили учора в адміністрації закладу, відмінено лише планові звіти художніх колективів з областей. «Проте ні Розенбаум, що має виступити 5–6 листопада, ні концерт чудових джаз–виконавців — оркестру Гленна Міллера, ні виступ Тото Кутуньйо не відмінено. Всі хочуть заробляти гроші», — прокоментували «УМ».

Здається, культурне життя не припинилося лише на арт–фронті. Хоча є певні обмеження. Так, у Національному художньому музеї відмінено урочисту презентацію виставки сучасної фотографії та відеомистецтва України, Росії, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Узбекистану та Німеччини «1989—2009: Мінливий світ — Розказаний час». Але експозиція пройде, як і заплановано, з 8 листопада по 6 грудня.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Сьогодні в Українському домі група українських художників організовує мистецьку противірусну акцію, яка розпочнеться о 15–й годині. За півдня митці мають намір створити 50 полотен «на актуальну тему», продати їх і на виручені кошти придбати ліки, вітаміни, фрукти та овочі, щоб передати дитячому будинку у Сквирі. У акції зі зміцнення «культурного імунітету нації» братимуть участь Олександр Ройтбурд, Євген Карась, Олександр Соловйов, Віктор Сидоренко, Олеся Авраменко, Вінні Рєунов, Влада Ралко, Ілля Чічкан, Маша Шубіна, Павло Маков, Микола Маценко, Антон Соломуха, Стас Волязловський, Антін Мухарський, Олександра Жумайлова.