На західному фронті без змін...

04.11.2009

Від епідемії і страху, нагнаного нею, більшість українців уже стомилися. Адже вдіяти все одно нічого не можна — профілактичних засобів в аптеках однак немає, від цибулі й часнику вже нудить, залишається сподіватися тільки на свій імунітет і здоровий глузд. Телефоную знайомим із Тернополя і заряджаюся їхнім оптимізмом: вони кажуть, що справді багато людей хворіє, але ж і одужує більшість. У голосах друзів не відчуваю приреченості — грип, мовляв, як грип, хіба що ускладнень більше. Це вселяє надію, що Україна відгрипує і винесе з цієї епідемії не тільки міцний імунітет, а й досвід...

 

У Чернівцях карантин і комендантська година

У Чернівцях зараз уже люди більш виважено і спокійно ставляться до ситуації. Паніки перших днів немає. Вулиці міста у ці дні практично порожні, маршрутки та тролейбуси, за словами водіїв, «возять повітря», повідомляє наш кореспондент Ірина Вишневська. На вчорашній ранок у регіоні одна людина померла від грипу.

У місті створено надзвичайні комісії, міську й обласну. Працюють «гарячі» телефонні лінії, на яких буковинців консультують спеціалісти. Вчора було ухвалено рішення обмежити роботу кафе та ресторанів до 21–ї години, закрити комп’ютерні клуби та центри, а також інтернет–кафе. До речі, спільно з кримінальною міліцією проводитимуть рейди щодо перебування підлітків на вулицях у вечірній час. На те він і карантин, щоб більше сидіти вдома...

Поліклініки міста приймають замовлення на виклик до 17–18–ї години, а дільничні лікарі обслуговують населення до півночі. Міський голова дав доручення тролейбусному управлінню забезпечити дільничних лікарів безкоштовними проїзними. Водночас автопарк міської ради теж передано в розпорядження дільничних лікарів, також свої авто для виїздів на виклики надали і служби радіотаксі.

Місцеві швейні фабрики нині працюють над одним виробом — марлевими пов’язками. Лише на відомому підприємстві з пошиття чоловічих костюмів «Трембіта» в неділю працювало понад 300 швачок, які пошили понад 20 тисяч масок для медиків, транспортників, міліціонерів та поштарів. Окрім того, міська влада надрукувала понад 50 тисяч пам’яток із рекомендаціями МОЗ, як уберегтися від «свинячого грипу», поштарі розкладають їх у кожну поштову скриньку.

На Тернопільщині скоро не вистачатиме місць у лікарнях

На ранок вчорашнього дня показник захворюваності на Тернопільщині сягнув 401,2 на десять тисяч населення, повідомляє наш власкор Світлана Мичко. Тоді як позавчора він становив 369,1. За повідомленням начальника головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Богдана Ониськіва, хворими є зараз і майже третина всіх медичних працівників області. До 16 збільшилася на Тернопільщині й кількість жертв епідемії — померло ще двоє осіб. Одним з останніх, до речі, від грипу помер військовий пенсіонер із райцентру Теребовля Ігор Мартинов, який працював заступником керівника районного штабу Партії регіонів. У нього відмовили легені.

Як повідомили журналістам на вчорашній прес–конференції в облдержадміністрації, необхідні ліки вже почали надходити в область, принаймні препарату таміфлю в лікарнях наразі вистачає. Зате немає гостро необхідних тернопільським медикам апаратів штучного дихання — кисневих масок і балонів. За словами голови облдержадміністрації Юрія Чижмаря, найближчим часом може виникнути проблема з ліжкомісцями, бо усі лікарні обласного центру фактично заповнені.

На Рівненщині аптекам заборонили давати поради

Частина торговців на базарах Рівного в ці дні не працює — городяни дотримуються карантинних заходів, повідомляє наш власкор Богдан Дем’янчук. Натомість у закладах, де наливають оковиту, кількість клієнтів не зменшилась — чоловіки (і не тільки!) вважають не зайвою і таку «народну профілактику» грипу. Втім за останню добу кількість хворих на ГРВІ та грип зросла в області на понад три тисячі осіб.

Як повідомила Рівненська облдержадміністрація, станом на 8 годину вівторка в області зафіксовано 3 смерті від грипу та пневмонії. «Це — 24–річний телеоператор місцевого телеканалу «Сфера», — повідомив заступник голови облдержадміністрації Степан Павлюк. — Він гостював на Івано–Франківщині, а повернувшись, певний час хворів, нікуди не звертався. Другий померлий — 33–річний рівнянин, який не виїжджав з області останнім часом. В обох виявили вірус «свинячого грипу», це підтвердили дослідження, проведені в обласній санстанції. Родичі померлих перебувають нині під особливим наглядом, однак ознак грипу у них не спостерігається». Останній летальний випадок трапився в понеділок у Рівненській обласній лікарні, де від пневмонії померла 56–річна жінка. Медики припускають, що і в цьому випадку причиною пневмонії міг стати вірус грипу.

Обласна надзвичайна протиепідемічна комісія заборонила аптекам надавати рекомендації щодо профілактики грипу та вирішила розмістити в транспорті інформацію про те, як діяти в разі появи симптомів цієї недуги.

На Волині пік епідемії ще попереду

На засіданні міської епідкомісії начальник міського управління охорони здоров’я Федір Кошель повідомив, що лучани хворіють здебільшого на ГРЗ, а відсоток захворюваності саме на грип становить 3,5—4%, повідомляє наш власкор Ніна Романюк. Лише п’ять осіб захворіли на пневмонію, а до апаратів штучного дихання не підключено жодного хворого. Смерть 35–річної вагітної жінки в Луцьку, яка померла 25 жовтня від пневмонії, наразі не пов’язують з епідемією грипу, оскільки ще немає результатів лабораторного дослідження.

Тим часом на Волині зареєстровано ще дві смерті від вірусної пневмонії. На вчорашній ранок до лікарів звернулися понад 28 тисяч хворих, лише за добу кількість звернень зросла вдвічі. Таке стрімке зростання медики пояснюють тим, що Волинь пізніше за інші області ввійшла в епідемію. І її пік ще попереду. Головний санітарний лікар області Наталія Янко, на відміну від оптимістичних настроїв луцьких медичних чиновників, на засіданні обласної епідкомісії назвала ситуацію в регіоні напруженою і серйозною. За її словами, Волинь увійшла в пандемію грипу, яка була оголошена ВООЗ ще влітку цього року. В область уже надійшло 250 тисяч лікарських масок і понад три тисячі доз таміфлю. Однак купити маски в аптеці практично неможливо, зате на ринках із–під поли підприємливі людці продавали одноразові маски по 12 гривень за штуку, марлеві — по 20 гривень. Через закриття у Луцьку дитячих садків імовірна спекуляція лікарняними листками, адже мами прагнутимуть залишатися з дітками вдома й не ходити на роботу. Заступник Луцького міського голови Анатолій Пархом’юк закликав роботодавців із розумінням поставитися до працюючих, котрі мають дітей. Також наразі вирішується ситуація із зарплатнею вчителів, котрі не задіяні через карантин.

На Вінниччині «ситуація не критична»

На початок тижня на Вінниччині рівень захворюваності залишався значно нижчим, ніж у Західних областях, хоча цей показник швидко зростає. Епідемічного порогу досягнуло (і навіть перевищило на 0,5 відсотка) тільки місто Вінниця, в районах рівень захворюваності удвічі нижчий, повідомляє наш власкор Віктор Мельник. Тому начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Жупанов заспокоює, що на Вінниччині «ситуація не критична».

Із 61 випадку пневмонії три класифікуються як складні, пацієнти перебувають у реанімації. Якраз запалення легенів стало причиною смерті однієї мешканки Томашпільського району. Як повідомили журналістам, її тиждень лікували в дільничній лікарні у Вапнярці, потім перевели до райлікарні, але врятувати жінку не вдалося.

Зараз в область завезено 200 тисяч метрів марлі із держрезерву, які розподілено між швейними підприємствами для виготовлення масок. Очікується, що з них має вийти 850 тисяч пов’язок — тобто по одній пов’язці може вистачити тільки половині мешканців Вінниччини.

Херсонці отримають «протигрипозні» СМС

У лікарні Каховки від важкого перебігу пневмонії (ускладнення після грипу) померла 38–річна жінка. За інформацією УНІАН, лабораторні аналізи поки не підтвердили A/H1N1. Всього за три дні листопада в Херсонській області з атиповим перебігом грипу, що переріс у важку пневмонію було госпіталізовано троє осіб. Двоє з них привезли захворювання, повернувшись із Західної України. Як вдалося дізнатися кореспонденту «УМ» Ірині Кирпі з власних джерел, одна з госпіталізованих — провідниця пасажирського потяга, який прибув до Херсона зі Львівської області. Другий пацієнт — начальник одного з державних відомств у регіоні, який напередодні їздив до родичів у Тернопіль. Після повернення додому в нього швидко підвищилася температура. Крім того, у Новій Каховці з ускладненим грипом шпиталізована жінка, яка підключена до апарата штучної вентиляції легенів.

Херсонщина не подолала епідемічний поріг. Утім на засіданні обласної протиепідемічної комісії було прийнято рішення розіслати всім жителям області СМС із контактами «гарячої лінії» облуправління. Як повідомив «УМ» заступник голови облдержадміністрації Олександр Беспалов, СМС розішлють на всі мобільні номери, що входять в зону покриття станцій мобільного зв’язку, розташованих на території Херсонщини.

У Полтаві Янукович піариться на пов’язках

Позавчора після обіду в кількох найвелелюдніших місцях Полтави з наметів Партії регіонів почали безкоштовно роздавати захисні «протигрипозні» пов’язки, виготовлені з трикотажного полотна, повідомляє наш власкор Василь Неїжмак. За тим супердефіцитом, звісно, вишикувалися черги. У наметі біля кінотеатру імені Котляревського маски розмели за годину. Дівчата–волонтери кажуть, що пов’язок на їхню «точку» завезли тільки трохи більше тисячі. І радять приходити завтра о цій же порі, може, ще підкинуть...

А от піар цієї акції з роздаванням обмеженої кількості масок, був дійсно необмеженим. На місцевих телеканалах з’явилися проплачені сюжети про «ініціативу Віктора Януковича» стосовно збору захисних засобів для мешканців західних регіонів України. А також про те, що в місті Комсомольськ на очолюваному членом Партії регіонів підприємстві до ранку 2 листопада пошили близько 30 тисяч таких пов’язок, ще по 5 тисяч звідти ж адресували найбільшим містам Полтавщини. Метою такої благодійної акції місцеві провідники «регіоналів» визначили недопущення «розповсюдження епідемії на території області» з особливою підтримкою «незахищених верств населення». За таких умов очевидно: дефіцитних пов’язок потребують насамперед працівники й відвідувачі медичних, торговельних та інших закладів масового скупчення людей. То чому ж роздають їх не там, а винятково на «пристріляних» політиками зупинках транспорту і місцях найінтенсивніших людських потоків? Тільки тому, що біля тих–таки поліклінік чи аптек менша передвиборча «масовка»?

У Донецьку масок нема ні в аптеках, ні на вулицях

У Донецьку, куди хвиля епідемії ще не докотилася, останнім часом це все одно тема номер один для обговорення всіма і скрізь, повідомляє наш кореспондент Антін Бобир.

Що це за лихо–вірус — навіть фахівці до пуття пояснити не можуть, а тому боротися з ним намагається кожен як може. Як і в інших великих містах України, у Донецьку пов’язки з аптечних полиць зникли. У деяких установах та організаціях керівники дають доручення підлеглим самим виготовляти марлеві пов’язки, а тих, хто вміє шити, просять виготовити засоби захисту і для інших членів колективу. Таке враження, що люди заготовляють їх про запас. Принаймні впродовж понеділка у доволі людних місцях Донецька, навіть у пікові години, довелося бачити у масках лише хлопчика років 4–5, який разом із мамою прогулювався, та ще літню жінку і юнака, що переходили проспект. Оце і весь арсенал? А решта де? Таки справді тримають на «чорний» день.

Ажіотажна ситуація спостерігається з овочами й фруктами, які містять вітаміни та антивірусні засоби. Так, вартість кілограма часнику на донецьких ринках одразу підскочила до 30 (!) гривень і скоро наздожене вартість м’яса; у неділю в магазині купував лимони по 11 грн. за кілограм, сьогодні — вже за 19 гривень. Тож досі доступною профілактикою для пересічного донеччанина залишається лише цибуля — по 3,50 за кіло.

 

ЕПІДЕМІЯ В ЦИФРАХ

Станом на вчорашній день померли 76 українці від грипу та ГРВІ, в тому числі троє дітей та дві вагітні жінки. Наразі лабораторно підтверджені лише 22 випадки зараження вірусом A (H1N1). Так, на Львівщині зафіксовано вже 37 смертей, 16 осіб померло на Тернопільщині, 12 людей поховала Івано–Франківщина, 7 летальних випадків зафіксовано в Чернівецькій області, дві смерті — на Закарпатті, по три — на Волині та Рівненщині, одна людина померла на Хмельниччині та одна — у Вінницькій області. Тим часом зафіксовано першу смерть від пневмонії і на cході України (у Луганську від запалення легенів помер 26–річний інспектор ДАІ), а також — на Херсонщині.

255 516 хворих зареєстровано в Україні станом на десяту годину вечора 2 листопада. Із них на грип хворіє 19 189 людей, ГРВІ — 236 327. Складною епідситуація залишається у Львівській, Івано–Франківській та Тернопільській областях. Найбільша кількість хворих — на Львівщині (89 669 чоловік) та в Івано–Франківській області (36 099 чоловік). Продовжують масово хворіти й на Волині (17 008 хворих) та в Чернівецькій (17 711 хворих) області.  

300 тисяч наборів ліків для профілактики грипу та ГРВІ планує безкоштовно роздати малозабезпеченим киянам столична влада до наступного понеділка. Туди ввійдуть: бинт для виготовлення трьох масок, мазь оксолінова, амізон, колдрекс, парацетамол та вітаміни.

300 тисяч упаковок таміфлю Україні вистачить на один тиждень, повідомив міністр охорони здоров’я України Василь Князевич в ефірі телеканалу «1+1». Його роздадуть лікарням, де пацієнти зможуть лікуватися препаратом безкоштовно.

6 мільйонів метрів марлі для виготовлення профілактичних масок розброньовано урядом із держрезерву. Маски з цієї марлі шиють навіть у колоніях. Так, в Одеській жіночій колонії пошиють 1 млн. 176 тис. пов’язок.

17—30 гривень коштує кілограм лимонів у Києві. Тоді як до епідемії цитрусові продавали по 10 гривень за кіло.

 

КОРДОНИ

Словаччина закриває пункти пропуску

Країни–сусіди, стривожені епідеміологічною ситуацією в Україні, починають уживати заходи безпеки, аби небезпечний вірус не перетнув і їхній кордон. Як повідомили «УМ» у Державній прикордонній службі України, з понеділка «з огляду на посилення епідемії грипу в Україні» влада Словаччини закрила два з п’яти прикордонних переходів. За словами заступника начальника прес–центру Держприкордонслужби Ольги Перехрест, ідеться про закриття переходів між населеними пунктами Вельке Слеменце і Малі Селменці, а також Убла і Малий Березний. Утім міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Калінак не виключає, що в разі подальшого погіршення епідеміологічної ситуації в Україні Словаччина закриє решту піших переходів. Наразі ж, за словами Ольги Перехрест, українці можуть вільно пересуватися на кордоні.

Росія та Білорусь не пускають хворих

Як зазначили в Держприкордонслужбі, Словаччина наразі є єдиною країною, яка вживає такі заходи безпеки у зв’язку з епідемією в Україні. Решта наших сусідів поки що кордони не перекриває, втім уже запрова­джує суворий масочний режим. Так, російські прикордонники віднедавна «озброїлись» протигрипозними пов’язками. Зокрема брянські митники працюють на російсько–українському кордоні винятково із закритими обличчями та в гумових рукавичках. Також у Брянській та Воронезькій областях на головних автомобільних переходах на кордоні з Україною встановлені цілодобові санітарні карантинні пости на випадок, якщо прикордонники виявлять хворих.

Пункти пропуску на українсько–білоруському кордоні наразі працюють у звичному режимі, — повідомляють у Луцькому прикордонному загоні. Втім, по той бік кордону встановили дезінфекційний бар’єр та запровадили посилені профілактичні заходи.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>