«Космічна капсула» для моряків

«Космічна капсула» для моряків

Такий подарунок вартістю 400 тисяч доларів Херсонський державний морський інститут отримав із нагоди 175–річчя від дня заснування. Зовні шлюпка схожа на рятувальну космічну капсулу. Вона вміщує 18 осіб (це середня чисельність екіпажу більшості суден). У ній є запас води, харчів, палива, а також радіомаяк та двигун. Така шлюпка не потоне за жодних умов, а екіпаж у випадку НП зможе протриматися неушкодженим досить довгий час, доки не підоспіє порятунок. Шлюпку було змонтовано в акваторії Дніпра та випробувано під час урочистих заходів із нагоди ювілею морського інституту.

Всесильний Чарлік

Всесильний Чарлік

Місце поруч із Палацом студентів у парку імені Тараса Шевченка у Дніпропетровську здавна пов’язується з меморіальним комплексом та пам’ятником студентам, які загинули в часи Другої світової війни. Так було упродовж довгих років. Аж доки по сусідству з меморіальним комплексом не з’явився ще один пам’ятний знак — померлому... собаці. Спершу на його появу наче ніхто й не зреагував, а згодом зчинився неабиякий переполох. Чи не найбільшу активність став виявляти Дніпропетровський Національний університет імені Олеся Гончара, якому належить ця територія.

Джин із бочки

Джин із бочки

Державне підприємство, яке розташоване на території Горлівського хімічного заводу й перебуває у стані банкрутства, місцеві екологи вже давно називають міною сповільненої дії. Тут просто неба в іржавих ємностях чекають вирішення своє долі 2,5 тисячі тонн мононітрохлорбензолу — надзвичайно отруйних відходів хімічного виробництва. За словами фахівців, одного міліграма цієї речовини вистачить, щоб убити людину. А по сусідству з тоннами смертоносної отрути перебуває тридцять тонн тротилу. Що може статися в разі надзвичайної ситуації, навіть важко собі уявити.

Всі статті рубрики