НОВИНИ ПЛЮС

04.11.2009

Караджич з’явився перед судом

Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджич змінив тактику і вчора з’явився на судове засідання Міжнародного трибуналу з воєнних злочинів у колишній Югославії, на якому обговорювали питання про призначення йому адвоката на цьому процесі в Гаазі. Ще до початку суду Караджич заявив, що особисто здійснюватиме свій захист, а оскільки він не з’являвся на попередні засідання, то не з’являлися і його представники. Призначення адвоката має розблокувати хід процесу.

Шотландія тоне

Сильні зливи та вітри, які не вщухають із минулих вихідних, викликали повені на північному сході Шотландії. Затоплено вулиці та будинки кількох міст, під водою опинилися дороги, перервано залізничне сполучення. Деякі річки вийшли з берегів, тому влада евакуювала багатьох мешканців міста Стоунхейвен, що на південь від Абердіна. Вода і далі прибуває, а синоптики не можуть сказати нічого втішного — найближчими днями дощі на півночі Великої Британії триватимуть.

Суд над хунтою

В Аргентині почався суд над останнім військовим президентом цієї країни Рейнальдо Біньйоне та його відставними генералами. 81–річного Біньйоне, шістьох генералів та двох інших членів військового уряду звинувачують у порушеннях прав людини в період перебування хунти при владі в 1970–х роках, зникнення 56 опозиціонерів та застосуванні до них тортур. Обвинувачення стверджує, що ці злочини здійснювали на військовій базі Кампо де Майо на околиці Буенос–Айреса. За даними правозахисних організацій, за час правління в Аргентині хунти до 30 тисяч осіб були вбиті чи зникли безвісти. З боку обвинувачення на процесі, який триватиме щонайменше до лютого, виступлять понад 130 свідків.

Як гартувалася сталь

Корабель ВМС США «Нью–Йорк», при будівництві якого використовували переплавлену сталь конструкцій Всесвітнього торговельного центру, зруйнованого внаслідок терактів 11 вересня 2001 року, позавчора зайшов у гирло ріки Гудзон і став максимально близько до того місця, де височіли вежі–близнюки ВТЦ. У суботу тут відбудеться церемонія здачі корабля в експлуатацію, під час якої «Нью–Йорк» дасть залп із 21 гармати в пам’ять про загиблих 11 вересня. Екіпаж корабля — 361 особа, на його борту також можуть бути розміщені до 800 морських піхотинців.

Прощання з жіночими мріями

Прощальний розпродаж, влаштований із нагоди банкрутства та закриття однієї з найбільших німецьких компаній посилочної торгівлі «Квелле», викликав велетенський ажіотаж. З одного боку, покупці отримали нагоду придбати товари за дуже низькими цінами, а з іншого — спрацювала ностальгія, адже каталоги «Квелле» були частиною повсякденного життя німців, особливо жінок, упродовж 80 років. «Квелле» був також популярним і в радянських жінок. Його купували за половину місячної зарплати та потім шили чи в’язали за його зразками.

Посилочна компанія «Квелле» має бути закрита до кінця року. До цього терміну слід розпродати 18 млн. найменувань товарів, які залишаються на складах. Розпродаж стартував минулої неділі в інтернеті, але відразу і припинився, оскільки сайт компанії не витримав великої кількості замовлень. З понеділка покупці отримали можливість згрібати товари з полиць магазинів.

Гонкур потемнів

Цьогорічну Гонкурівську премію з літератури вручили 42–річній письменниці Марії Н’Діає за роман «Три впливові жінки». Вона стала першим в історії цієї найпрестижнішої літературної премії Франції (вручається з 1903 року) чорношкірим лауреатом. Батько Марії походить із Сенегалу, а мати є француженкою. Н’Діає також стала першою за останні 10 років жінкою, яку відзначено Гонкурівською премією.

Свій перший роман вона видала в 17 років, надалі здобула репутацію хорошого сценариста та драматурга. 2007 року, після перемоги на президентських виборах Ніколя Саркозі, письменниця на знак протесту переїхала жити до Берліна, оскільки вважає Францію під правлінням Саркозі «потворною та вульгарною».

Грошовий додаток до премії є символічним — лише 10 євро. Але сам факт її отримання збільшує наклади продажу та робить автора знаменитістю.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>