Бізнесмен, шпигун і просто шанувальник баскетболу

04.11.2009
Бізнесмен, шпигун і просто шанувальник баскетболу

Шабтай Калманович.

Позавчора о 16.50 за місцевим часом у центрі Москви, на Краснопресненській набережній поблизу Новодівичого монастиря, вбили російсько–єврейського бізнесмена Шабтая фон Калмановича. Невідомі обстріляли з автоматів автомобіль «Мерседес», яким він їхав. 60–річний Калманович загинув на місці, його водій отримав тяжкі поранення. Вбивці втекли на авто марки «Лада». Погоня за ними не дала результату.

Представники російських правоохоронних органів повідомили, що замах був ретельно спланований і, судячи з усього, здійснений фаховими кілерами.

За даними російських ЗМІ, Калманович був добре знайомий із кримінальними авторитетами. Він вів справи «по понятіях», відносини з партнерами часто не оформлював на папері. Експерти вважають, що цей злочин, швидше за все, пов’язаний із бізнесом убитого і, ймовірно, є чиєюсь помстою. Зокрема, Калманович був добре знайомий із нещодавно вбитим главою російської мафії В’ячеславом Іваньковим на прізвисько «Япончик» та лідером солнцевської мафії Сергієм Михайловим на прізвисько «Михась». Особистий приятель Калмановича, співак Йосип Кобзон, висунув припущення: Шабтая вбили за те, що «він міг уклинитися в якусь ситуацію, щоб її розрулити».

Народжений 1949 року в Литві, Шабтай Калманович у 1971 році емігрував до Ізраїлю, де зайнявся політикою і «доріс» до радника прем’єр–міністра Голди Меїр у програмі репатріації євреїв із СРСР. У 80–х роках він був уже одним із найбагатших вихідців із СРСР, але в 1988 році ізраїльський суд засудив Калмановича до семи років ув’язнення за шпигунство на користь СРСР. Після дострокового звільнення 1993 року він виїхав до Росії, де зайнявся бізнесом, зокрема в 1994 році став директором Тішинського ринку Москви.

Калманович був пристрасним шанувальником баскетболу і створив із нуля жіночий баскетбольний клуб «Спартак» (Московська область), який на цей час є одним із провідних клубів Європи. Він також свого часу займався відомим литовським клубом «Жальгіріс» та спонсорував кілька російських спортивних клубів.

Калманович обертався і в колах шоу–бізнесу, зокрема організовував виступи в Росії таких суперзірок світової сцени, як Майкл Джексон, Лайза Мінеллі та Хосе Каррерас.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>