Є Рада на грип

04.11.2009
Є Рада на грип

Виступ Юлії Тимошенко. (Фото Рейтер.)

«Грипозний день» у Верховній Раді почався зі спостереження за тим, хто дотримався «дрес–коду» і прийшов у респіраторних масках. Прямо скажемо, таких було негусто: зобов’язані відповідним розпорядженням охоронці парламенту, кілька журналістів (дехто на час перебування в кулуарах спустив маски на шию), кілька закутаних у марлю по самі вуха депутатських помічників та з півдюжини парламентаріїв. Окрім «НУНСівця» Володимира Стретовича, який напередодні закликав усіх народних обранців «подати приклад» і озброїтися масками, цей новомодний аксесуар надягли його колега по фракції Іван Стойко та БЮТівці Сергій Шевчук, Олена Боднар і Олег Ляшко. До слова, всі, окрім Стойка, — члени коаліції.

 

Маско, ми тебе знаємо!

«Це — у жодному разі не демонстрація, а прояв культури поведінки!» — наголошував Сергій Шевчук, колишній державний секретар Міністерства охорони здоров’я і медик за освітою. Зняти маску він відмовився навіть на камеру, хоча кілька разів наголосив на тому, що сам заразитися не боїться. «Я не боюся, бо, по–перше, так званий каліфорнійський грип насправді є «лагідним» грипом — це означає, що 99 відсотків тих, хто захворів, переносять його в легкій або дуже легкій формі, — пояснив «УМ» парламентарій. — Хоча факт, що ми поки не знаємо, чому решта один відсоток отримують такі сильні ускладнення, зокрема, на легені. Насправді — і це також медичний факт — протягом того часу, поки триватиме епідемія, неминуче перехворіють усі, хто має перехворіти. Це близько 30 відсотків населення. Хтось цього навіть не відчує, окрім хіба незначного нежитю, а комусь буде дуже важко. Але хто має захворіти — захворіє, і ніякі допоміжні засоби не врятують. У народі правильно кажуть: якщо хочеш, щоб грип минувся за 5 днів — пий ліки. А не питимеш — мине за тиждень. До речі, я як лікар не дуже вірю й у вакцинацію. Але як гомеопат наголошу: дуже добре, що люди зараз почали звертатися до гомеопатичних засобів укріплення імунітету. Вони допоможуть перенести хворобу, якщо вона причепиться, у максимально легкій формі.

Так–от, маску я ношу, бо не хочу, щоб інші мене боялися й думали, ніби я їх можу заразити. Бо депутати наділені правовим імунітетом, а не фізіологічним (сміється). Тому всі ми повинні шанувати одне одного, і я сподіваюся, що громадяни також братимуть із мене приклад і носитимуть маски. От сьогодні до Прем’єр–міністра більше 20 чоловік підійшли, нахилялися до неї, дихали — а де гарантія, що вони не заразні?»

За словами Сергія Володимировича, епідемія триватиме щонайменше півроку, а за рік–два, коли в усіх, хто перехворів, виробиться імунінет, «свинячий грип» уже буде не страшний. На запитання, чи потрібно всі півроку ходити в «респіраторі», Шевчук на мить затнувся, а потім пояснив: коли прийдуть морози, епідемія (якої, до речі, в Києві наразі й немає) піде на спад. Тоді, виходить, маски можна скинути.

«Зараза до зарази не пристає»

«Не хвилюйтеся — зараза до зарази не пристає!» — пожартувала інший парламентський медик, «нашоукраїнка» Лідія Григорович у відповідь на запитання, чому вона, як і більшість нардепів, без захисної маски. «Якщо я відчую небезпеку, то маску вдягну, але наразі вона мені не потрібна. Хоча це важливий атрибут, коли оголошено епідемічний стан — саме маски й постійне миття рук свого часу врятували Мексику, де вперше й виявили штам грипу H1N1», — нагадує пані Ліля, наголосивши, що в жаркому мексиканському кліматі маски були потрібні й на вулиці, на відміну від нашого холоду. Самій Григорович не страшно — вона за браком оксолінової мазі що три години змазує слизову оболонку носа дитячим кремом, тому грип не пристане.

«Зачекайте хвилинку, я підготуюся», — зупинив журналістів, які підійшли по коментар, «регіонал» Ярослав Сухий. Витяг із кишені марлеву пов’язку, вдягнув і, цілком задоволений собою, почав розповідати про те, як у ній незручно говорити на камеру: «Все одно, що займатися сексом у презервативі». Поскаржившись на те, що ніяких інших антигрипозних засобів йому купити не вдалося — окрім як «Арбідолу» в рідному Запоріжжі, — Сухий почекав, поки оператори вимкнуть камери, й одразу зняв маску. Пояснив: «Ну ви ж розумієте, це були понти, а так я її не ношу. А взагалі, навіть до найсерйозніших речей треба ставитися з гумором — тоді жоден грип не страшний! Замість збурювати людей, треба їх заспокоїти, адже вірус грипу ходить щороку й нічого екстраординарного не сталося», — наголосив дотепний нардеп, витягнувши з кишені ще одну маску й пропонуючи її журналістам під соусом «захистився від грипу сам — передай маску іншому».

Хворих менше, ніж завжди, але епідемія є

Колезі Сухого по фракції Ганні Герман маска не потрібна: вона переконана, що «вся ця грипозна істерія роздмухується спеціально, щоб дати заробити тим бізнесменам від БЮТ, які мають фірми–дистриб’ютори ліків». «Скільки років приходить епідемія, а такої істерії ніколи не було», — обурюється «голос» Партії регіонів, натякаючи на особистий інтерес у «всьому цьому психозі» Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко.

Сама Юлія Володимирівна, втім, у звіті про ситуацію наголошувала на тому самому. «За дев’ять місяців 2009 року кількість хворих становить 5 мільйонів 316 тисяч 524 людини. Для порівняння: за той же період 2007 року, який вважався більш–менш благополучним, кількість хворих на грип та ГРВІ становила 6 мільйонів 279 тисяч 819 людей, тобто майже на мільйон більше», — навела статистику Прем’єр. На запитання, чому ж тоді у дев’яти областях запроваджено епідемічний стан і карантин, ЮВТ пояснила: бо щоденна кількість захворювань перевищує епідемічний поріг.

За словами Прем’єра, станом на 3 листопада в Україні від грипу та ГРВІ з моменту початку карантину померла 71 людина, захворіло на грип — 19189, на ГРВІ — 236327. При цьому леді Ю наголосила, що уряд робить усе можливе, до епідемії цілком підготовлений, а маски, яких поки що так бракує, неодмінно будуть — їх уже посилено шиють із виділених із резервного фонду 10 мільйонів метрів марлі.

Не забула очільниця уряду наголосити на тому, що всі власники приватних аптек, які наживаються на епідемічному ажіотажі й стрімко підвищують ціни на ліки, за допомогою податкової, прокуратури та МВС будуть притягнуті до відповідальності. «І мене абсолютно не хвилює, які прізвища стоять за кожною аптечною мережею», — наголосила Тимошенко у відповідь на закид «регіоналів», які нагадали, що до єдиного дистриб’ютора швейцарського препарату «Таміфлю», товариства «Оптіма», причетний БЮТівець Богдан Губський.

Мільярд на боротьбу з грипом, але не Юлі

Заслухавши звіти Прем’єр­–міністра та голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтєєвої, народні депутати проголосували за виділення на боротьбу з епідемією грипу додатково 1 мільярда гривень з бюджету. «Кабмін є за що критикувати, і ми цим іще займемося, але спершу треба допомогти йому побороти епідемію», — говорили «не на диктофон» навіть опозиційні депутати, зізнаючись, що «досить стримана і серйозна» доповідь Юлії Тимошенко їм сподобалася.

Однак виділити цей мільярд безпосередньо в розпорядження уряду законодавці не ризикнули, пам’ятаючи, що виконавчу владу очолює кандидат у президенти. І, попри галасливі протести фракції БЮТ, спрямували кошти адресно Міністерству охорони здоров’я, а не Кабміну загалом. «Тимошенківці» спершу ледве що трибуну не заблокували, але зрештою проголосували «за».

«Блокувати зараз украй невигідно — за це дуже суворо вираховують кошти із зарплати, як і за кожен прогул, навіть на півдня, — пояснив «УМ» знайомий депутат. — І хоч би що там казали про депутатів–мільйонерів, а навіть їм копійки шкода — зверніть увагу, як сумлінно ходять на засідання. Тож блокади більше не чекайте».