«Ну дайте їм мільярдик!»

04.11.2009
«Ну дайте їм мільярдик!»

Володимир Путін уповноважений заявити... (Фото Рейтер.)

Незважаючи на те, що Україна регулярно, вчасно і в повному обсязі розраховується за спожитий російський газ, прем’єр–міністр РФ Володимир Путін щомісяця виявляє власне занепокоєння. Коли до визначеної дати платежів залишаються лічені дні, Володимир Володимирович починає публічно сумніватися у нашій платоспроможності. Ці «сумніви» підхоплюють російські політики та урядовці нижчого рангу і...

Втім наближення президентських виборів в Україні суттєво вплинуло на активність Володимира Володимировича у листопаді. Спочатку він звернувся до свого шведського колеги Фредріка Рейнфельдта, чия країна нині головує в ЄС. Путін по секрету повідомив: йому надходять сигнали з Києва, у тому числі по офіційних каналах (!), про можливі проблеми з оплатою газу. І по–дружньому зазначив: можуть виникнути проблеми під час транзитування блакитного палива до Європи.

А поки Рейнфельдт обдумував московську інформацію, Путін зателефонував канцлеру Німеччини Ангелі Меркель. «Звичайно, я у двох словах сказав і про проблеми, які можуть виникнути у зв’язку із загрозою несплати наших енергоносіїв Україною, але я це питання не педалював. Сказав загалом», — цього разу Володимир Володимирович був добрий. І щоби компенсувати цей раптовий приплив душевності, підняв тему «української загрози» й під час розмови зі шведським прем’єром Ларсом Лекке Расмуссеном.

Журналістам, які зібралися послухати ВВП, той проблему глобалізував. Мовляв, без фінансових вливань Україна за газ не розрахується. А тому, шановні європейські друзі, давайте рятувати їх усім світом! «Нехай Європа надасть фінансову допомогу у вигляді кредитів. Ми вже оплатили 2,5 млрд. дол., нехай вони хоча б мільярдик підкинуть, — сказав Путін у стилі, за який його так люблять у Росії. — Гроші у них є. Нехай не прижимаються, нехай розкошеляться трошки».

Головним аргументом російського прем’єра мала стати розмова з його українським візаві Юлією Тимошенко. Як пояснив у телеефірі очільник уряду РФ, Юлія Володимирівна, мовляв, наскаржилася йому на українського Президента Віктора Ющенка. Що той, буцімто, перешкоджає нормальному співробітництву з НБУ, у розпорядженні якого знаходяться золотовалютні резерви, і уряд України блокує переказ відповідних коштів. «Ми цього не знаємо, — по–своєму дипломатично прокоментував Путін. — Ми не втручаємося у внутрішні справи України в рамках передвиборчої кампанії».

У президентському секретаріаті подібні заяви Москви назвали недружніми і пояснили, що, незважаючи на проблеми, Україна виконує всі умови навіть такого кабального для неї газового контракту. У компанії «Нафтогаз України» нині триває реструктуризація боргів. Частину з них кредитори погодилися пролонгувати: 19 жовтня більшість власників євробондів «Нафтогазу» погодилася на вигідні для них умови — збільшити відсоткову ставку до 9,5% річних. Тож імовірний дефолт акціонерної компанії, перед загрозою якого вона свого часу опинилася, подолано. У «підвішеному» стані залишилося 1,15 млрд. доларів зовнішнього боргу. Саме цю проблему, мабуть, і має на увазі очільник Кремля, розповсюджуючи інформацію про нашу фінансову неспроможність.

Умови реструктуризації цього мільярда «Нафтогаз» виписав такими ж, як і для решти кредиторів: зростання ставки до 9,5%. Головні кредитори — швейцарський і німецький банки — у принципі, погоджуються зачекати. Єдине прохання з їхнього боку: створити правове підґрунтя для надання урядових гарантій. Саме над цим питанням до часу «Х» — 6 листопада — активно працює Кабмін. Так само, як і над джерелами надходження коштів: чи це будуть переважно емісійні гроші, чи підприємства–пільговики нарешті зможуть заплатити за пальне.

Про підтвердження або спростування готовності НАКу платити журналісти сподівалися дізнатися вчора, сьогодні або завтра — на спеціалізованій виставці «Нафта і газ 2009 року». Але прес–служба компанії розповсюдила інформацію: у зв’язку з епідемією свинячого грипу, всі підходи посадових осіб до преси буде скасовано.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Вони домовилися?

За неофіційною інформацією, керівники урядів України й Росії домовилися переглянути діючі газові контракти. Саме таке доручення уряду, нагадаємо, днями дав український Президент Віктор Ющенко. То ж НАК «Нафтогаз України» запропонував «Газпрому» зафіксувати зниження закупівлі газу Україною та підвищення ставки транзиту. І російський газовий монополіст, мовляв, навіть погодився на цифру закупівель 33 млрд. кубометрів (нині 46 млрд., а з наступного року — 52 млрд.) та підняття ставки транзиту з 1,7 до 2,68–2,72 долара за прокачування тисячі кубометрів газу на сто кілометрів.

Критики нинішнього Прем’єра вважають, що йдеться про спланований хід, коли «відхід» Росії на такі позиції був заздалегідь обумовлений, і нині він має принести політичні дивіденди кандидатові на посаду Президента України.