Ванкувер на обрії

31.10.2009
Ванкувер на обрії

Шеф оргкомітету Ванкувера–2010 Джон Фуерлонг прийняв вогонь від президента грецького НОКу Спіроса Капралоса. (Фото Рейтер.)

Трохи більше трьох місяців залишається до старту Білої Олімпіади, яку з 12 по 28 лютого прийматиме Ванкувер. Позавчора засновники Ігор, греки, на афінському Мармуровому стадіоні офіційно передали полум’я представникам країни–організаторки. Тож сьогодні вранці за київським часом символ змагань — олімпійський вогонь — прилетів до Канади, аби продовжити свою естафету вже в Новому світі.

 

45 тисяч кілометрів

Естафета олімпійського вогню, яким запалять факел на стадіоні у Ванкувері, обіцяє бути найтривалішою за всю її історію. І це попри те, що організатори вирішили прокласти маршрут лише територією Канади, аби уникнути зайвих витрат під час фінансової кризи. За 106 днів мандрів смолоскип подолає тут близько 45 тисяч кілометрів. У заході візьмуть участь близько 12 тисяч добровольців, кожен із яких отримає право пронести промінець вогню 300 метрів.

Нагадаємо, традиція запалювання олімпійського вогню в Греції й транспортування до місця змагань відродилася в 1936 році. Зараз ритуал підпалення факела виконують 11 жінок — вони грають роль жриць і за допомогою параболічного дзеркала фокусують промені сонця, від якого й народжується вогонь.

Півсотні «синьо–жовтих»

Тим часом наші спортсмени продовжують змагатися як за нові ліцензії, так і за право володіти здобутими. Наразі Україна має 43 перепустки у дев’яти видах спорту, але ця кількість може зрости після передолімпійських стартів.

Біатлоністи, на яких сподіваємось чи не найбільше, мають 11 путівок до Канади. А претендують на них аж 25 спортсменів. Зараз українські «стріляючі лижники» перебувають на зборах в Австрії, а в офіційних змаганнях стартують 1 грудня на етапі Кубка світу. До Олімпіади біатлоністи проведуть шість подібних стартів і чемпіонат України, після чого керівники збірної й визначаться зі складом. До Ванкувера наші приїдуть 4 лютого після змагань в італійському Антхольці. До 13–го числа, дати першого старту, вони проходитимуть акліматизацію.

Лижники розпочнуть сезон 21 листопада етапом Кубка світу. Серед наших на медаль Ігор реально претендує досвідчена Валентина Шевченко. До Олімпіади спортсмени позмагаються на дев’яти етапах, а 15 лютого стартують у Ванкувері.

Фігуристів, на успіх яких теж можна сподіватися, до Канади поїде семеро. Уперше наша команда не буде представлена в жіночому катанні, але віримо в спортивні й танцювальну пари. Хто саме представлятиме Україну, визначиться після грудневого національного чемпіонату та січневого чемпіонату Європи в Естонії. Олімпійські ж змагання в цьому виді розпочнуться 14 лютого.

Синій Чебурашка

А днями російські олімпійці презентували талісман своєї команди на Білій Олімпіаді. Оригінальністю він не відзначається: як і на попередніх Іграх, на перемоги наших сусідів знову надихатиме Чебурашка. Єдиною його відмінністю від попередніх родичів є колір: цієї зими звір виглядатиме синім, тоді як раніше був коричневим (Афіни), білим (Турин) та червоним (Пекін).

Свою новинку показала й збірна Німеччини, представники якої позавчора вже з’явилися на люди в новій парадній олімпійській формі. Наші ж збірники, за інформацією прес–служби НОК України, оновлений гардероб презентують на початку грудня.