НОВИНИ ПЛЮС

30.10.2009

Мартиролог Пешавара: 105 жертв

Упродовж доби кількість загиблих внаслідок теракту на базарі пакистанського міста Пешавар зросла до 105 осіб, повідомила Бі–Бі–Сі з посиланням на керівництво лікарень, в які доправляли жертв вибуху. У списку загиблих є 13 дітей та 27 жінок. Нагадаємо, що вибух пролунав позавчора вранці в критому ринку Пешавара. Дах базару обвалився, прибивши десятки людей. Сам вибух був такої сили, що постраждала мечеть, рорзташована неподалік, а в прилеглих кварталах спалахнули пожежі. Загалом упродовж жовтня у Пешаварі в терактах, влаштованих Талібаном, загинули близько 200 пакистанців, підсумовує Бі–Бі–Сі.

Мексика горить від грипу

У Мехіко — новий спалах «свинячого грипу»: за останні дві доби зареєстровано 864 хворих на грип типу A/H1N1, а 14 інфікованих за цей час померли. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Мексики Армандо Ауед. Дотепер у країні, з якої, власне, «свинячий грип» і пішов світом, від цієї хвороби померли 318 осіб, а число підтверджених випадків захворювання цим штамом грипу складає 50234 людини, констатує «Ассошіейтед пресс».

Тим часом у Росії, за даними РІА «Новості», виявлено нові летальні випадки захворювання на «свинячий грип» — один чоловік помер у Красноярському краї. Загалом у РФ від «свинячого грипу» загинуло вже п’ятеро осіб.

Куба хоче переговорів зі США

Куба готова до переговорів зі США на будь–якому рівні, заявляє в інтерв’ю «Ассошіейтед пресс», міністр закордонних справ острівної соціалістичної країни Бруно Родрігес. За його словами, Куба «задоволена триваючими переговорами з Вашингтоном щодо проблем мігрантів та прямого поштового сполучення зі США, але прагне більш широкого діалогу». Таку позитивну заяву було зроблено після того, як днем раніше 187 із 192 делегацій на Ген– асамблеї ООН проголосували проект резолюції «Про необхідність припинення економічної, торговельної та фінансової блокади, запровадженої США проти Куби». Проти голосували лише три делегації — Сполучених Штатів, Ізраїля та крихітної тихоокеанської республіки Палау, ще дві країни — утрималися від висловлення своєї позиції. Гавана заявляє, що від ембарго, запровадженого в 1962 році, вона зазнала збитків на 96 млрд. доларів.

«Булава» готова до випробувань?

Російський стратегічний атомний підводний човен «Дмітрій Донской» перевірив у Білому морі готовність механізмів до чергового випробувального запуску нової ракети «Булава» і після виконання цього завдання вчора повернувся на свою базу в Сєвєродвінськ. Про це пише сайт «Лєнта.ру». Це єдина російська субмарина, на якій проводять випробування новоствореного ракетного комплексу. З одинадцяти випробувань «Булави» лише п’ять було визнано успішними, тому ракету ще не поставлено на серійне виробництво. Чергові виправи «Булави» призначено на сьогодні–завтра.

Американці обстріляли Гдиню

Учора вранці з борта американського військового корабля USS Ramage, який прибув до Польщі на військові навчання, було здійснено три постріли у бік балтійського міста Гдиня. На щастя, ніхто не постраждав і матеріальних збитків не завдано, хоча снаряди летіли у бік портових складів, передають інформагенції, спираючись на дані польського телеканалу TVN24. За офіційною версією, американський корабель «пальнув» випадково, під час режимного чищення зброї. Військова прокуратура почала слідство у цій справі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>