«Оазис» виходить у море

30.10.2009

Сьогодні найбільший пасажирський лайнер світу Oasis of the Seas («Оазис морів») вийде з фінського порту Турку та візьме курс на США, де його передадуть замовнику — фірмі «Роял Каріббіен» — для подальшої експлуатації. Як повідомляє «Євроньюз», на верфі STX у Турку цей корабель будували впродовж двох років.

За розмірами він більший за всі пасажирські судна минулого і сучасності: завдовжки 360 метрів (це на 22 метри більше, ніж довжина найбільшого на сьогодні діючого лайнера Freedom of the Seas), завширшки 47 метрів, виступ над поверхнею води — 65 метрів, водотоннажність — 225 тис. тонн. «Оазис морів» також є найдорожчим кораблем в історії — 1,3 млрд. доларів, і це без вартості деякого додаткового обладнання.

На 16 палубах можуть розміщуватися 2160 членів екіпажу та 6630 пасажирів, до чиїх послуг будуть усі можливі і неможливі в морі розваги. Корабель має 2700 кают, включно з 28 найдорожчими на верхній палубі та одним суперлюксом площею 156 кв. м із балконом на 78 кв. м. На «Оазисі» є 21 басейн, парк водних розваг, казино, водолікарня, бутіки, ресторани, бари, в яких пасажири завжди можуть замовити прохолоджувальні напої, оскільки корабель має власну фабрику з виготовлення льоду продуктивністю 50 тонн на добу, а також з опріснення — 4,1 млн. літрів питної води на добу.

Шукачі сильних вражень можуть займатися на «Оазисі морів» серфінгом, альпінізмом на спеціальній стіні або з’їхати з одного кінця корабля на інший канатною дорогою. Менш відважні можуть переглядати театральні вистави у виконанні найкращих театральних колективів із Бродвею чи виступи фігуристів на льоду.

На кораблі — 12 тис. рослин, включно зі справжніми деревами, які утворюють парк для прогулянок, що займає 40 відсотків палуби. А вона — площею 525 тис. кв. м — дорівнює 72 футбольним полям!

У свій перший комерційний круїз судно вирушить 1 грудня з порту прописки Форт–Лодердейл на південному сході США і попрямує на Гаїті.

Уже наступного року суднобудівний завод у Турку спустить на воду брата–близнюка «Оазиса», який отримав назву Allure of the Seas («Принада морів»).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>