За «гумову бабу» — в тюрму?

30.10.2009

Багатотисячний мітинг–концерт на підтримку кандидата в президенти Юлії Тимошенко, що відбувся 24 жовтня, отримав великий розголос у суспільстві. Настільки все було яскраво, весело та масово. Але, як виявилось, не все пройшло так гладко, як здавалося на перший погляд. І не всі сто тисяч люду, які зібрались на майдані Незалежності минулої суботи, підтримували лідерку ВО «Батьківщина». Була серед юрби і сотня студентів, котрі закликали Тимошенко розібратися хоча б із питанням педофілії у своїй політичній силі. Про те, що зі студентами сталося під час пікету, його учасники розповіли вчора на прес–конференції в агентстві «Укрінформ».

«Ця акція походила від стихійної студентської громадської ініціативи «Молодіжний союз». Друзі подзвонили нам та запросили прийти, і ми, не роздумуючи, погодилися, — говорить студент Києво–Могилянської академії другого року навчання, ініціатор «круглого столу» Павло Рудь. — Ми стояли біля Майдану з плакатами й ліхтариками та спокійно висловлювали свою думку. І раптом на нас налетіли люди в чорному — на наш погляд, зі служби безпеки БЮТ, відібрали плакати, інший реквізит, побили та посадили в міліцейські машини, звідки нас доправили у відділок».

Подальша картина була ще цікавішою. Студентів, за їхніми словами, без пояснень посадили в клітки, зняли відбитки пальців. Відпустили ж лише пізно ввечері, так нічого й не пояснивши. «Єдине приємно, — розказують потерпілі, — що, на відміну від «людей у чорному», правоохоронці ставилися до нас нормально. Точніше, взагалі ніяк не ставилися, але хоча б не били».

«Ми прийшли на акцію протесту не проти БЮТ чи Юлії Володимирівни, а проти педофілії у лавах партії, — продовжує Юлія Загоруйко, студентка–колега Рудя. — Ніяких протизаконних дій ми не чинили, просто реалізовували своє конституційне право на свободу демон­страції. Наприклад, у мене в руках був плакат із написом «Діти бояться... Уколов!». А згадаймо, за що в 2004–му «боролась» Тимошенко! За свободу слова та за те, щоб нас ніхто не бив в обличчя за наші погляди».

За декілька днів до проведення прес–конференції Олександр Тищенко, один з організаторів акції, розповів, що «люди в чорному», б’ючи студентів, обіцяли їм, що скоро в Україні настане «порядок». Що «охоронці БЮТ» мали на увазі під «порядком», залишається тільки здогадуватись.

Насамкінець студенти повідомили, що подали заяви до прокуратури, аби правоохоронці дізналися, хто й чому порушував конституційні права громадян України, та покарали винних. Водночас Рудь і компанія вимагають відшкодування матеріальних збитків. А серед них: відірваний комір куртки, вкрадені ліхтарики, подрані плакати та секс–іграшка «гумова жінка».

До речі, як повідомляла «Українська правда», до голови надувної «баби» була причеплена коса «колоском». Ця «перука», відібрана в пікетників, опинилася в народного депутата від БЮТ Андрія Кожем’якіна, «який скрутив її в трубку».