Різноліговий квартет

30.10.2009
Різноліговий квартет

Огнен Вукоєвич проти донеччан відзначився лише вилученням. (Фото з сайту ФК «Шахтар».)

Позавчорашні поєдинки 1/4 фіналу національного Кубка цілковито підтвердили «бійцівське» реноме турніру й подарували вболівальникам чимало емоцій. Тут була й сенсація на полі луцького стадіону «Авангард», і несподівана розв’язка в Дніпропетровську, і кримський «голепад». Звісно, особливий інтерес викликало протистояння «Шахтаря» та «Динамо» — матчі принципових суперників завжди проходять за неабиякої боротьби, і перше їх побачення на «Донбас–Арені» не стало винятком.

 

Театр і гопники

Багато хто поспішив охрес­тити цю гру «достроковим фіналом»: мовляв, такої напруги, що відчувалася в середу у двобої динамівців і донеччан, уже ніякий наступний суперник «кротів» не створить. Без скандалів і вилучень, які віддавна стали тлом цього суперництва, не обійшлося й тепер. За таких умов не позаздриш сімферопольському рефері Володими­рові Сіренку. Після «справи Годуляна» навряд чи знайдеться арбітр, який би залюбки взявся за матч киян і гірників. Однак Сіренко, слід визнати, відсудив гідно.

Господарі вийшли на поле під сильним дощем у складі, що громить усіх у Лізі Європи. А от Валерій Газзаєв здивував: на своє перше побачення з «Шахтарем» він виставив одразу трьох форвардів, причому Артем Кравець перебував найближче до воріт Андрія П’ятова, тоді як Артем Мілевський та Андрій Шевченко розташувалися трохи глибше. Із перших хвилин також з’явився Тіберіу Гіоане, який у минулому турі вдало ввійшов у гру в Дніпропетровську.

Та «гірники» показали, що переривати переможну домашню серію не збираються. Виглядали вони впевненіше за гостей і на перерву пішли з перевагою в один м’яч. Гол, який пропустив Станіслав Богуш, — на його совісті, адже Даріо Срна з правого флангу бив у ближній від кіпера кут.

Другий тайм був цікавішим: тут вам ще один гол, і більша кількість грубих «стиків», і вилучення Огнена Вукоєвича. Хорват «відзначився» під час пробиття штрафного у бік воріт донеччан: «по–гопницьки», ззаду, заїхав кулаком по нирках Олександрові Кучеру, із яким щось не поділив у «стінці». Але Кучер теж «молодець»: після «здивованої» паузи упав на траву й почав корчитись так, ніби його не рукою, а ножем садонули, — тут би й Станіславський повірив. І це — гравець національної збірної...

У меншості кияни мали шанси забивати, натомість під завісу дуелі пропустили контратаку, після чого остаточно здалися.

«Вітаю господарів із заслуженою перемогою та виходом до півфіналу», — Валерій Газзаєв визнав справедливість своєї поразки. А от Вукоєвич усе не міг заспокоїтись: після матчу він навіть прийшов до суддівської кімнати, аби поспілкуватись з арбітром на тему свого вилучення. Ну й мода пішла...

Волинь моя, красо моя...

Луцька команда після позавчорашнього тріумфу просто зобов’язана повертатися до елітної ліги. У нас про півфінал Кубка навіть деякі учасники «вишки» можуть лише мріяти, а тут на такий високий щабель піднявся представник першого дивізіону. Справедливості заради скажемо, що суперником симпатичної команди Віталія Кварцяного був один з аутсайдерів прем’єр–ліги. До того ж запоріжани приїхали до Луцька без двох лідерів — Аржанова та Польового. Місцевий стадіон «Авангард» зібрав майже десять тисяч глядачів, які скучили за великим футболом. Можливо, така аудиторія й не зібралася б, якби матч транслювало телебачення, але волиняни за організацію «картинки» запросили «непідйомні» 120 тисяч гривень.

Співавтором першого голу у ворота гостей став голкіпер лучан Ісса Ндоє: височезний сенегалець точною передачею знайшов Ярослава Кінаша, і той забив. Цей голкіпер славиться й тим, що завиграшки може докинути м’яч рукою від власних воріт до чужого штрафного майданчика. Відігралися «металурги» зусиллями колишнього нігерійського форварда «Волині» Майкла Алоїзі. Та в доданий час перемогу господарям приніс молодий бразилець Майкон, чим заслужив теплі слова й дозвіл полетіти взимку у відпустку від скупого на похвали Кварцяного.

Так само в додатковий час вирішилася доля путівки до півфіналу в Дніпропетровську. Господарі пропустили на останніх хвилинах овертайму, коли вже майже всі подумки готувалися до серії пенальті. Фатальною стала помилка на виході голкіпера «дніпрян» Яна Лаштувки. А м’яч у порожні ворота добив 17–річний (!) нападник Віталій Іванко, котрого наставник донецького «Металурга» Ніколай Костов випустив на заміну в другому таймі.

«Я задоволений самовіддачею гравців, а поразку пояснюю недосвідченістю декого з них», — сумно підбивав підсумки тренер «Дніпра» Володимир Безсонов.

На тлі цих трьох матчів розгром «Оболоні» в Сімферополі виглядав цікавим хіба з тієї точки зору, що «Таврія» переконливо помстилася киянам за мінімальну поразку минулої суботи в чемпіонаті.

Жеребкування півфінальної стадії відбудеться 11 листопада, а самі матчі — 24 березня.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/4 фіналу

«Таврія» — «Оболонь» — 4:0

Голи: Ідахор, 13, 43; Платон, 19; Монахов, 63

6 700 глядачів

«Волинь» — «Металург» (З) — 2:1 (у дод. час)

Голи: Кінаш, 63; Майкон, 99 (пен.) — Алоїзі, 67

9 800 глядачів

«Дніпро» — «Металург» (Д) — 1:2 (у дод. час)

Голи: Селезньов, 24 (пен.) — Лазич, 72; Іванко, 118

15 600 глядачів

«Шахтар» — «Динамо» — 2:0

Голи: Срна, 23; Фернандіньйо, 90+3

Попередження: Гюбшман, 16; Фернандіньйо, 38; Срна, 45; Вілліан, 90+4 — Хачеріді, 27; Мілевський, 45; Бетао, 54; Ярмоленко, 70

Вилучення: Вукоєвич, 85 («Д»)

47 452 глядачі