Мор людей

29.10.2009

Тернопіль

На позавчорашній прес–конференції, як «УМ» вже повідомляла, начальник обласного управління охорони здоров’я Богдан Ониськів зазначив, що від наразі незрозумілої недуги померли семеро людей. Однак уже наступного дня, за неофіційною інформацією з компетентних джерел, стало відомо, що в області сталося щонайменше десять летальних випадків. Серед осіб, які померли, — і дві студентки одного з тернопільських вузів. А ще — не менше десятка людей перебувають у лікарнях у важкому стані.

Зазначимо, що вже через кілька годин після згаданої прес–конференції Тернопільська обласна санітарно–епідеміологічна станція розповсюдила уточнення щодо фактів епідемічної ситуації по гострих респіраторних вірусних захворюваннях, які були озвучені перед журналістами. У ньому стверджувалося, що «...станом на 16.00 27 жовтня 2009 року в області не підтверджено лабораторно летальних випадків від грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій». Утім клінічні випадки смертей медики заперечити не можуть ніяк. Летальні випадки зареєстровано наразі в обласному центрі, а також у Чортківському, Теребовлянському та Тернопільському районах (в основному, епідемія вразила південні райони області). Як стверджують епідеміологи, всі люди, які померли, не перебували до захворювання у країнах, неблагополучних по захворюваності на грип А (H1N1) Каліфорнія . Однак усі вони, за словами заступника головного санітарного лікаря області Нінель Цяпи, звернулися по медичну допомогу не менше як через п’ять днів після захворювання, коли ускладнення вже були незворотними.

При цьому вона підкреслила: якщо під час минулих епідемій грип та грипоподібні інфекції «косили» в основному дітей чи літніх людей, то зараз всі жертви — люди молодого та зрілого віку, які до смертельного захворювання не мали серйозних проблем зі здоров’ям. Ще одна специфічна риса саме цьогорічного вірусу — він дає ускладнення здебільшого у вигляді важкої пневмонії чи енцефаліту та менінгіту. У минулі ж роки це були в основному отити або синусити. Причому пневмонічні ускладнення теж досить специфічні й підступні, бо можуть проходити навіть без звичних кашлю чи хрипів, а часом навіть без підвищення температури.

Що ж до конкретних летальних випадків, то, приміром, молодий 32–річний чоловік, якого турбувала, на його думку, лише легка застуда, поїхав із нею в гості до родичів у один із райцентрів. Там йому стало гірше, однак і після виклику лікаря госпіталізували хворого не одразу, бо для цього начебто не було серйозних підстав. Коли ж через пару днів «швидка» таки забрала його в лікарню, вже наступного дня чоловіка перевели у відділення реанімації. Він почав кашляти кров’яними згустками і задихатися, тож медики підключили апарат штучного дихання. Районні медики, зрозумівши, що самі не справляються, викликали навіть консультантів з обласного центру, але врятувати хворого, батька маленької дитини, так і не змогли. За їхнім висновком, він помер від надзвичайно складної форми пневмонії, яка дуже швидко повністю вразила легені. В іншому випадку 40–річний чоловік, прохворівши перед тим п’ять днів вдома, звернувся в лікарню зі скаргою на високу температуру, лихоманку та болючий кашель. Незважаючи на надану медичну допомогу, він дуже швидко також почав кашляти з кров’яними виділеннями, і буквально через три дні перебування в лікарні помер.

До речі, обидва описані випадки сталися у Чортківському районі, де зараз одна з найскладніших в області епідемічних ситуацій. За повідомленням районного відділу охорони здоров’я, упродовж останніх днів до лікарів щодоби зверталося мало не по дві сотні людей, майже половина з яких — діти і неповнолітні. У школах та дитсадках Чорткова та кількох навколишніх сіл оголошено карантин. Інфекційне відділення райлікарні переповнене, відвідувачів туди не пускають, а у місцевих аптеках стали дефіцитом марлеві пов’язки та деякі ефективні ліки від грипу .

У Центральній державній аптеці Тернополя кореспонденту «УМ» теж повідомили про тенденцію до дефіциту таких популярних препаратів, як «Арбідол» та «Амізон». А на вулицях обласного центру, чого не було під час жодної з усіх минулих епідемій грипу, почало з’являтися все більше перехожих із марлевими пов’язками на обличчях. Міська протиепідемічна комісія подовжила карантин у дитсадках та школах на невизначений поки що термін. З міського бюджету додатково виділено 100 тисяч гривень для забезпечення лікувальних установ Тернополя необхідними медичними препаратами та дезінфікуючими засобами. А голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь підписав розпорядження про виділення ще 50 тисяч гривень із резервного фонду для закупівлі необхідних діагностичних препаратів та налагодження своєчасної та ефективної діагностики грипу та ГРВІ.

Тим часом містом ширяться чутки про те, що ось–ось оголосять надзвичайний стан.

Дрогобич

Жителі міста Дрогобич, що на Львівщині та села Стебник Дрогобицького району в паніці — грип справді забирає життя. Спершу з’явилась попередня інформація про чотири смерті від можливих ускладнень від грипу. Як учора «УМ» повідомила лікар–епідеміолог Львівської обласної санепідемстанції Валентина Косоловська, серед померлих — 11–річна дитина. «Вони померли від пневмонії. Наразі невідомо, чи це було ускладнення від грипу», — не поспішає з висновками пані Валентина.

Тим часом кількість хворих у Дрогобичі зростає щодня — за один день медики приймають понад 700 викликів. Лікарі стривожені: кількість хворих на гострі респіраторні захворювання та грип в порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшилась в 2,6 раза. Медичні заклади, особливо дитячі лікарні, просто переповнені.

У зв’язку з ситуацією дрогобицьких школярів відпустили раніше на канікули. У місті оголосили епідемію. На пропозицію першого заступника міського голови Дрогобича Петра Суди було створено робочу групу, яка, у зв’язку з величезною кількістю хворих, запропонувала 27 жовтня розгорнути двадцять додаткових ліжок в дитячій лікарні, перетворити відділ відновного лікування міської лікарні №1 на відділ гострих респіраторних вірусних інфекцій, додатково розгорнути два десятки ліжок на базі Стебницької міської лікарні та виділити ще 4 легкові автомобілі для обслуговування викликів поліклінікою та дитячою лікарнею. Тим часом до Дрогобича вже приїжджали вірусологи зі Львова. Вони взяли відповідні аналізи, й приблизно через два тижні стане відомо, що за вірус «косить» жителів міста та району.

Івано–Франківськ

Надходять тривожні повідомлення і з Івано–Франківська. У центральній клінічній лікарні у вівторок від пневмонії померла 42–річна жінка. Медики кажуть — перед тим як звернутися до них по допомогу, бідолашна декілька днів пробувала самотужки вилікуватися вдома. Госпіталізували жінку вже у важкому стані. У лікарні «УМ» відмовились давати будь–які коментарі щодо смерті хворої. «Чи це було ускладення від грипу, чи ні, — ми це зараз з’ясовуємо», — сказали «УМ» медики.

Львів

Тим часом сусідній обласний центр Львів впевнено наближається до епідпорогу. Впродовж 19–23 жовтня тут на грип та ГРВІ захворіла 5721 особа, а це на 1500 осіб більше, аніж попереднього тижня, — відзначають в епідеміологічному відділенні Львівської обласної санепідемстанції. Як повідомили «УМ», найбільше хворих зареєстровано серед діток від трьох до шести років — 912 осіб. Також до епідпорогу наближається вікова категорія дітей від 7 до 14 років (захворіла 921 дитина). Втім обласні санепідеміологи не втрачають оптимізму і сподіваються, що ситуація стабілізується, адже з понеділка діти пішли на тижневі канікули.

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦІВ

Як розповів на прес–конференції головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол, медики з досвіду минулих років не чекали такого швидкого перебігу подій: «Стрімке зростання захворюваності на грип і ГРВІ завело нас у скрутне становище, але ми швидко вжили запобіжних заходів. За останні півтора тижня в західних регіонах країни дуже зріс рівень захворюваності, що призвело до важких ускладнень і смертей. Особливо важка ситуація склалася на Тернопільщині, де в другій половині жовтня від пневмонії померли десять осіб, із них — одна дитина». Як додав перший заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець, наразі в Тернопільській області з таким діагнозом госпіталізовано 95 осіб, 25 із них — у важкому стані. У Львівській області шість таких пацієнтів у стаціонарі, два — у важкому стані, від 1 жовтня дотепер від пневмонії померло четверо. На Івано–Франківщині 25 хворих у лікарні, сім — у важкому стані, шість померли (серед померлих — одна породілля). Спеціалісти розповіли, що їх найбільше непокоїть особлива блискавична форма перебігу пневмонії. Так, на Львівщині було зафіксовано випадок, коли людина потрапила до лікарні, а померла вже через дві години від незворотного, дуже стрімкого ураження легень. Пан Біловол зазначив, що практично всі померлі звернулися до лікарів не в перші дні нездужання (висока температура, нежить, біль у м’язах тощо), а дуже пізно, на 7—10 день захворювання, впродовж цього часу вони лікувалися вдома, коли лікарі вже не могли їх урятувати. Тому медики наполегливо рекомендують українцям при перших же ознаках грипу чи ГРВІ не займатися самолікуванням, а йти до лікаря.

Василь Лазоришинець наголосив: «На сьогодні невідомо, який саме збудник став причиною пневмонії у померлих українців. Попередній аналіз на грип А у чотирьох хворих був негативний (грип не підтвердили)». Фахівець каже, що причиною пневмонії може бути і вірус (не лише грипу), і бактеріальна інфекція (широкий спектр), і післяопераційні ускладнення тощо. Після прес–конференції медики поїхали на Тернопільщину з’ясовувати обставини і причини смертельно хворих. Остаточні результати обіцяють дати за шість днів.

 

ДО РЕЧІ

У Посольстві України у США — епідемія грипу: захворіло одразу кілька співробітників диппредставництва, медики підозрюють у них вірус A/H1N1 («свинячий грип»), повідомляє «Українська правда» із посиланням на власні джерела у посольстві. У Міністерстві закордонних справ України наразі цей факт не спростовують, лише запевняють: лікування співробітників, у яких запідозрили захворювання, повністю профінансовано посольством за рахунок коштів Стабфонду уряду. Зараз у МЗС терміново опрацьовують питання про фінансування видатків на медичне страхування співробітників закордонних дипломатичних установ, повідомляє прес–служба МЗС.

  • Штани з протертими колінцями

    «У «темниках» було вказано: обов'язково акцентувати на тому, що Янукович сидів поруч iз Путіним, — розповіла мені приятелька з ТБ. — Він що, тримав Путіна за ....., що на цьому так важливо наголошувати?!». Переглянувши російську пресу, стає зрозумілим, що не Янукович Пітуна, а Путін Януковича, а на додачу ще й Кучму тримав. Російський президент, запрошуючи високих київських гостей у підмосковну резиденцію Ново-Огарьово буцімто на святкування дня народження (келейне святкування і запізніле: день народження минув 7 жовтня, а випити на своє 52-річчя Володимир Володимирович більше нікого з високих гостей не запрошував), уже знав: він заявить про підтримку Москвою спадкоємності влади в Україні. Він не вельми симпатизує Януковичу, але за «підписки» Леоніда Даниловича той став єдиною наразі силою в Україні, яка робить Путіну те, що жінки роблять чоловікам, і задоволений Путін, за відсутності альтернативи і наполегливості люблячих киян, згодився. Ось як описує «новоогарьовський процес» російська газета «Коммерсантъ», якій не пощастило отримати «темника» з київської вулиці Банкової: «Спершу з машини вийшов Кучма. Він вийшов і поцілував Путіна кудись у шию. За ним до російського президента підійшов Віктор Янукович... і старанно зробив те ж саме, силкуючись скопіювати всі рухи душі старшого товариша. Це було непросто, позаяк Янукович значно вищий за Кучму. Але йому вдалося». >>

  • Науково необгрунтоване хуліганство

    Учений зі світовим ім'ям, засновник і президент Міжрегіональної Академії управління персоналом, голова правління Всеукраїнського благодійного фонду «Милосердя» 50-річний Георгій Щокін потрапив до лікарні внаслідок побиття. Як повідомив «УМ» керівник центру громадських зв'язків столичної міліції Дмитро Андрєєв, напад вчинили четверо невідомих, озброєних дерев'яними палицями-кийками. Сталося це позавчора на початку 12-ї години дня. Від нападу пана Щокіна не змогли захистити навіть двоє охоронців, які разом з президентом МАУП потрапили до лікарні. >>

  • От собака!

    Маршрутні таксі стають дедалі небезпечнішим видом транспорту, адже рідко який тиждень нині вони не фігурують у зведеннях Державтоінспекції. Минулий тиждень не став винятком, відзначившись аж двома ДТП за участю маршруток — на Рівненщині та в Криму. >>

  • Економічний Нобель знайшов своїх героїв

    Банк Швеції вчора оголосив прізвища лауреатів Премії з економічних наук ім. Альфреда Нобеля за цей рік. Вона заснована вже після смерті Нобеля, але за своєю значимістю прирівнюється до Нобелівської премії. >>

  • Вранці — вибори, через місяць — результати

    У суботу в Афганістані відбулися перші демократичні президентські вибори. Інтерес до них був надзвичайний. З 10,5 мільйона мешканців країни з правом голосу до виборчих дільниць з'явилися більше 10 мільйонів. І не побоялися при цьому погроз талібів влаштувати терористичні замахи, не побоялися вистоювання у довжелезних чергах, в яких вони гаяли час, вигукуючи: «Демокрасі, демокрасі!». >>

  • Своя сорочка ближче до тіла від іракської

    Минулої суботи 13 млн. австралійців обирали прем'єр-міністра, парламент та одну третину верхньої його палати — Сенату. Джон Говард, один із найближчих союзників США у війні в Іраку, утримався при владі й залишився на четвертий термін голови уряду. За тривалістю перебування на цій посаді він є другим в історії Австралії. Також і правляча ліберально-національна коаліція залишилася при владі, здобувши щонайменше 85 зі 150 парламентських мандатів, повідомила агенція «Франс Пресс». >>