НОВИНИ ПЛЮС

24.10.2009

Обвінчаний гріх

Синод Лютеранської церкви Швеції дозволив вінчання одностатевих пар. Рішення вступає в силу з 1 листопада. У шведській церкві вважають, що такий крок зміцнить рівноправ’я людей. 1 травня цього року парламент Швеції прийняв закон, яким дозволив одностатеві шлюби. Лютеранська церква, до якої належать 73 відсотки мешканців країни, стала першою церквою світу, яка освячуватиме шлюби геїв та лесбіянок. Такий «революційний» крок засудили Православна та Католицька церкви Швеції.

Черговий теракт у Пакистані

Обв’язаний вибуховими матеріалами терорист зробив учора спробу самогубства біля пропускного пункту Пакистанського комплексу аеронавтики в місті Камра, що за 75 кілометрів від столиці країни Ісламабада. Внаслідок замаху, відповідальність за який взяв Талібан, загинуло восьмеро осіб. Замах на провідний пакистанський центр ВПС, який до того ж займається ядерними програмами країни, ще більше підсилив тривогу світової спільноти за безпеку пакистанських ядерних арсеналів.

«Калашникова» ліцензують

Росія, яка є одним із головних світових ринків для піратської продукції, зокрема музики фільмів та комп’ютерних програм, також має експортний продукт, який підробляється в усьому світі — автомат Калашникова АК–47. Глава фірми «Рособоронекспорт» Анатолій Ісайкін заявив, що найближчим часом Росія вживе всіх можливих заходів для припинення виробництва АК–47 без патенту.

Цей автомат виробляють десятки фірм. Упродовж 60 років, коли «калаші» було поставлено на серійне виробництво, вони стали найпоширенішою у світі зброєю. Виготовлено приблизно 100 млн. екземплярів автоматів, але лише половину з них — за ліцензією.

Китай готується до кібернетичної війни

«Китай розбудовує свій комп’ютерний арсенал, який надасть йому можливість вести кібернетичну війну та використовувати най­складніші технології для реалізації розвідувальної діяльності в США», — такий висновок міститься у звіті, що його підготувала група фахівців Конгресу США. На думку його авторів, є підстави вважати, що китайський уряд вдався до послуг «елітної групи хакерів», які розробляють плани актів саботажу та шпигунської діяльності в комп’ютерних мережах США, включно з базами даних Пентагону, а також інших країн світу.

Велика зачистка у США

США впродовж двох діб провели масштабну операцію проти наркокартелю La Familia Michoacana — найпотужнішого мексиканського кримінального угруповання у США. Під час операції, яку проводили на території 19 штатів, за даними міністра юстиції США Еріка Холдера, заарештовано 303 особи та вилучено 400 одиниць нелегальної вогнепальної зброї. Це стало фінальним акордом більш широкої антинаркотичної операції «Проект Коронадо», яка тривала 44 останні місяці і впродовж якої було заарештовано 1200 наркоторговців, вилучено більше 11 тонн нелегальних наркотиків та 32 млн. доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>