Є Порох у Москві

24.10.2009
Є Порох у Москві

Петро Порошенко і Сергій Лавров. (Фото Рейтер.)

Учора Петро Порошенко з’їздив до Росії з нетривалим робочим візитом — на півдня. Ввечері, о 19.00, прес–служба МЗС уже планувала звітну прес–конференцію міністра. Була година в літаку зібратися з думками–підсумками поїздки. Що ж до іншої зустрічі з медіа, яку спільно провели у Москві Петро Порошенко та його російський колега Сергій Лавров, то з неї люд­ство дізналося небагато, і висновки про нові настрої в українсько–російських відносинах зробити складно.

Починаючи московські переговори, Порошенко підкреслив: Україна готова до відновлення діалогу з Росією на всіх рівнях. Утім Україна готова була до діалогу завжди — і за часів міністра Огризка (це російське МЗС не бажало відгукуватися на його пропозиції про обмін візитами), і після легендарного телезвернення президента РФ Медведєва (Президент Ющенко мав намір на переговори з ним у Кишиневі, але це ж Кремль відмовився від такого рандеву навіть у кулуарах саміту СНД). А ще пан Порошенко заявив, що прагне покращити стосунки з Росією, проте не зазначив, за рахунок яких поступок або бодай з яких позицій. Якщо йтиметься про підтакування і заанонсоване на початку цього візиту впровадження «спільних святкувань Росією та Україною знаменних дат в історії», то подібне «потепління» достатнього градуса міждержавним відносинам навряд чи надасть.

Позаяк нинішній візит був, так би мовити, першим знайомством у новій ролі, то й ніяких результатів, окрім самого факту, він, схоже, не приніс. Інформагенції обох країн звернули увагу на однакове трактування міністрами угод щодо базування ЧФ РФ у Криму: мовляв, перегляду угод ні Київ, ні Москва не хочуть. Та, власне, не так на перегляді наполягала українська сторона раніше, як на виконанні угод, з–поміж яких найгостріше (хоч, може, й зарано) стояло питання: чи виведе Росія вчасно, у 2017–му, свої міноносці з Криму. Ще одна гостра тема: ухвалений Держдумою у другому читанні закон про можливість використання російської армії за межами країни. Сергій Лавров пояснив: у разі напрацювання нової військової стратегії (а така готується до кінця року. — Ред.) у згаданий закон буде внесено зміни, які цілком відповідають нормам міжнародного права. Мабуть, пан Порошенко отримав якісніші тлумачення, бо заявив, як цитує УНІАН: «Ми одержали відповідні роз’яснення російської сторони, і ці роз’яснення нас влаштували».

Дивно, але навіть візит доброзичливого будівничого нових стосунків не змусив Москву назвати дату приїзду до України свого нового посла. «Його приїзд (Михайла Зурабова. — Ред.), я переконаний, відбудеться вчасно», — цитує «Інтерфакс» Сергія Лаврова. Однак таку ж фразу російський міністр промовляв і на початку цього місяця у Харкові. Не встиг презавантажитися?