«Нелюбов» до Казанови

24.10.2009
«Нелюбов» до Казанови

У воротаря «Тулузи» Йоана Пеле зі славетним бразильцем спільне тільки прізвище, а не рівень майстерності. (Фото Рейтер.)

Коли на європейській арені якийсь клуб справді боїться українську команду і ще напередодні матчу готовий їй програвати, то зазвичай таке буває хіба на кваліфікаційному етапі. Дивно було чути приреченість у словах головного тренера французької «Тулузи» Алена Казанови перед матчем проти нашого «Шахтаря» в Лізі Європи. Здалося, що в Донецьк приїхав не бронзовий призер першості Франції, а якийсь футбольний «карлик». Зрештою, позавчора ввечері на «Донбас–Арені» господарі розтрощили «Тулузу» й довели, що пан Казанова не помилився з оцінкою співвідношення сил суперників.

 

Лякливий Казанова

Із перших хвилин матчу на поле «Донбас–Арени» вийшла трохи не та «Тулуза», яка кілька днів тому здолала на своєму полі «Парі–Сен–Жермен». У першу чергу, Казанова вирішив приберегти для національного чемпіонату головного бомбардира сезону 2008/09 — форварда Андре–П’єра Жиньяка, який у жовтні тричі відзначився за збірну Франції. Не було у стартовому складі й півзахисника Муси Сіс­соко, котрого теж викликають до складу «галльських півнів».

Загалом такий хід тренера гостей можна зрозуміти: у внутрішньому чемпіонаті команда з передгір’я Піренеїв стартувала не надто вдало, а тому зараз плететься у середині турнірної таблиці. Уже в неділю «Тулузі» доведеться грати на виїзді проти «Ланса», й саме на гідний результат у поєдинку з аутсайдером, як здається, наставник готує своїх лідерів.

Як на Кучера іменини

У «Шахтаря» ж позавчора була ще одна підстава для перемоги: свій 27–й день народження святкував оборонець Олександр Кучер, і три очки в матчі з «Тулузою» стали б гарним подарунком для нього. Відтак напад «гірників», тон у якому задавала п’ятірка бразильців, почав «робити презент» уже з перших хвилин. Кучер же створив собі дарунок у вигляді першого «сухого» матчу «Шахтаря» в Лізі Європи.

Із чотирьох пропущених Йоаном Пеле м’ячів особливо відзначимо останній: Луїс Адріано ефектно підправив шкіряну кулю в сітку п’ятою після сольного проходу та прострілу Вілліана справа. Біля воріт Андрія П’ятова якщо ж і виникали гострі моменти, то — через розслабленість оборони українців.

Підсумком поєдинку стала чергова перемога з великим рахунком на євроарені: ото вже полюбив «Шахтар» відвантажувати суперникам по чотири м’ячі. Головне, аби ця традиція протрималася якомога довше — тоді глядачі продовжать ходити на стадіон так само масово. У четвер на «Донбас–Арені» поставили новий рекорд відвідуваності — 50 217 осіб. І це не межа, з урахуванням того, що після перепланувальних робіт загальна кількість місць на стадіоні сягнула 51 504 (це майже на півтори тисячі більше від «стартової» місткості).

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий раунд. 3–й тур. Група J

«Брюгге» (Бельгія) — «Партизан» (Сербія) — 2:0 (Перішич, 4, 58)

«Шахтар» (Україна) — «Тулуза» (Франція) — 4:0

Голи: Фернандіньйо, 8 (пен.); Л. Адріано, 24, 56; Гюбшман, 39

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман (Левандовський, 61), Кучер, Фернандіньйо, Жадсон (Гай, 72), Ілсіньйо, Л. Адріано, Вілліан (Агахова, 72), Рац, Срна, Ракицький

«Тулуза»: Пеле, Конгре, Дідо, Луан (Табану, 46), М’Бенге, Нунке, Сіріє (Сіссоко, 46), Панкот (Сукуна, 88), Ебондо, Браатен, Капуе

Попередження: Браатен, 14; М’Бенге, 58

Суддя — Пайшао (Португалія)

Донецьк, стадіон «Донбас–Арена», 50 217 глядачів

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Шахтар» 3 3 0 0 12–2 9

2. «Брюгге» 3 1 1 1 5–6 4

3. «Тулуза» 3 1 1 1 5–8 4

4. «Партизан» 3 0 0 3 3–9 0

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Це був дуже красивий поєдинок. «Тулуза» — сильна команда, її гравці виступають за збірну Франції. Я задоволений діями своїх футболістів і підтримкою вболівальників. Важко виділити когось серед своїх підопічних: вони всі зіграли чудово. Стосовно самої гри, то десь після 60–ї хвилини ми почали берегти сили на майбутні зустрічі, через що й провели заміни.

Ален Казанова, головний тренер «Тулузи»:

— Якщо чесно, я очікував і був готовий до того, що «Шахтар» виступить потужно. Результат, це зрозуміло, не дуже приємний для моєї команди. Але «Шахтар» — володар Кубка УЄФА і, на мою думку, входить до десятки найсильніших європейських команд. Моїм хлопцям ще ніколи не доводилось грати проти володаря єврокубка.