Законотворчі нонсенси

22.10.2009

Як уже писала «УМ», позавчора Конституційний Суд України визнав шість положень закону про вибори Президента у редакції, прийнятій Верховною Радою 21 серпня, такими, що не відповідають Конституції.

Суд відновив виборчі права тих українських вибор­ців, які перебувають за кордоном, але не стоять на консульському обліку. Також установлено, що члени виборчих комісій не повинні бути прив’язаними за місцем проживання до конкретних районів. Також судді скасували заборону скаржитися на дії виборчкомів у день голосування або після нього. Неконституційним визнано положення, згідно з яким судовий позов щодо виборчих дій, не розглянутий протягом двох днів, так і лишається нерозглянутим. Шостим пунктом Суд дозволив оскаржувати протоколи виборчих комісій. Водночас іще дев’ять норм закону, які оскаржував Президент, КС визнав конституційними.

Учора ж свою оцінку рішенню Конституційного Суду на прес–конференції у штабі «Нашої України» на вулиці Спаській дав екс–голова Центрвиборчкому Ярослав Давидович — тепер він представник «НУ», заступник голови Київської міської організації партії.

За словами пана Давидовича, ті пункти, які КС визнав неконституційними, були взагалі нонсенсом: «В Україні існує єдине громадянство. У нас немає окремих громадян, скажімо, Харкова чи Львова. Тому положення, яке наполягає на обов’язковості проживання кандидата в члени виборчої комісії на відповідній території, суперечить навіть здоровому глузду. Аж дивно, що його «придумали» шановані українські юристи. Тому зрозуміло, що КС не допустив такого рішення». На переконання Давидовича, прийняття цього положення було вигідним тільки мегапартіям й аж ніяк не іншим політичним силам та самовисуванцям.

Також Ярослав Давидович схвально відгукнувся про визнання КС неконституційною заборони забезпечення адміністративного позову до Верховного Суду. «Якби у 2004 році не було можливості такого позову, то не було б того Президента, якого маємо зараз. Тоді не могли б бути оскаржені комплексні протизаконні дії».

Після позавчорашнього вердикту КС багато положень закону про вибори Президента потребують якнайшвидшого доопрацювання — про це говорив і голова Конституційного Суду Андрій Стрижак, на цьому наголошує і Ярослав Давидович. Зокрема колишній керівник ЦВК звертає увагу на потребу ухвалити нові зміни, які врегулюють механізми голосування громадян України за кордоном.

Крім тих положень, які КС визнав неправомірними, Давидович згадує й норми закону, що не зачіпалися Судом, бо впроваджуються на розсуд Верховної Ради. На думку юриста, вони потрапили в закон тільки через політичну заангажованість парламенту: «Шкода, що зараз немає норми про спостерігачів від громадських організацій. У 2004 році нам удалося відвоювати це право. Тепер же ми суттєво звузили їхні можливості. А все через те, що, на розсуд ВР, це положення не було предметом розгляду».

Велике занепокоєння викликають і зміни до Кримінального кодексу України, що стосуються членів комісій, які не відвідують засідань цих комісій. «Це ж повернення до примусової праці! — стверджує Давидович. — У нас рядовий чиновник може не приходити на роботу тижнями, якщо має добрі стосунки з керівництвом. А тепер члену комісії за запізнення чи неявку без поважної причини можуть дати три роки строку! Так навіть у 30—40–ві роки на два роки садили!»

«Звісно, буде небезпека використання адміністративного ресурсу, — прогнозує перебіг виборів екс–голова ЦВК. — Адмінресурс буде діяти, але не в масштабах 2004 року. Для його контролю існують «сторожові пси» виборів — спостерігачі».