«Духовний брат» Януковича та інших

22.10.2009

У спокійному і навіть нудному політичному житті Вінницької області сталась подія, яку обговорюють мало не на кожному перехресті: Дмитро Дворкіс оголосив, що збирається незабаром знову стати головою облдержадміністрації. Яким чином? Дуже просто: він очолить регіональний виборчий штаб Віктора Януковича, а після перемоги лідера Партії регіонів на президентських виборах займе перше крісло у місцевій владній ієрархії. Мовляв, така практика набула поширення, і він готовий рятувати регіон від занепаду.

Варто нагадати, що Дворкіс — колишній вінницький міський голова, із липня по листопад 1999 року він уже був першим керівником області (до речі, водночас незаконно суміщаючи цей пост із посадами і мера, і народного депутата). Це призначення настільки посилило протестні електоральні настрої під час виборів–1999, що на Вінниччині Президенту Леоніду Кучмі не вдалося набрати навіть 18 відсотків голосів виборців. Добре запам’ятались і політичні «трансфери» Дмитра Володимировича: на виборах 1994–го він працював на Кравчука, потім підтримував Кучму, надалі пройшов до парламенту на чолі вінницької організації партії «Громада» поряд із Павлом Лазаренком, а після падіння Лазаренка пристав до об’єднаних соціал–демократів. Тепер же в інтерв’ю місцевій пресі вже «регіонал» Дворкіс заявив, що Віктор Янукович йому «духовно ближчий».

Насправді реальний стан справ дуже відрізняється від прилюдно оголошеного. Як повідомили «УМ» в обласній організації Партії регіонів, керівником виборчого штабу ПР на Вінниччині затверджено Ігоря Кревського, Дворкісу ж перепала скромніша посада — відповідального тільки за публічну кампанію. А коли взяти до уваги, що в січні 2010–го йому виповнюється 65 років (граничний вік перебування на державній службі), то взагалі важко сказати, на що Дмитро Володимирович може розраховувати у своєму бажанні взяти ОДА.