Без визнання авторитетів

22.10.2009
Без визнання авторитетів

Лусіо встиг завадити влучно пробити Нінковичу. (Фото Рейтер.)

Скільки ж інтриг і емоцій подарував вівторковий матч на славнозвісному італійському стадіоні! Тут і приїзд Шевченка до міста, яке він перед грою назвав рідним. І протистояння нашого форварда з колишнім наставником по «Челсі» Жозе Моуріньйо. І улюблений суперник Андрія, якому він за часи виступів у «Мілані» «наколотив» аж 14 голів. І спогади про дуелі 2003 року, коли «Динамо» Михайличенка програло «Інтеру» на останніх хвилинах, а потім не змогло здобути необхідну для виходу до «плей–оф» домашню перемогу. Плюс власне статус поєдинків з «Інтером» — їх чимало гравців по обидва боки барикад назвали вирішальними у подальшій турнірній долі. У підсумку, як будь–який популярний серіал, видовищний матч отримає своє продовження — за два тижні в Києві. А поки що опоненти розійшлися яскравою нічиєю з обопільними шансами на успіх.

 

Нестрашний «чорт»

Нинішній двобій із чемпіоном Італії чотирьох останніх років запам’ятається не лише гідним результатом, а й тим, як його досягнуто. На відміну від полохливого Юрія Сьоміна, теперішній керманич «Динамо» Валерій Газзаєв завойовує прихильників атакувальною тактикою й бажанням грати на перемогу з будь–яким суперником. Гадаю, в багатьох вітчизняних та й закордонних фахівців брови поповзли догори, коли замість очікуваного стартового натиску господарів голеві моменти почали створювати кияни, а титуловані «міланці» — діяти на контратаках. І якщо Андрій Ярмоленко «пробачив» «Інтер», перебуваючи за півтора метра від лінії воріт, то Тарас Михалик, уперше в цьому сезоні вийшовши в Лізі чемпіонів, шансів на порятунок бразильському кіперові Сезару не залишив.

А от другий наш дебютант елітного турніру, Станіслав Богуш, «привіз» гол у свої ворота. Голкіпер вочевидь задалеко вибіг зі своїх володінь назустріч Деяну Станковичу, хоча швидкий і впертий Євген Хачеріді вже майже наздогнав серба. Утім більша частина провини в цьому голі лежить на захисниках, котрі вирішили, що «Інтер» можна брати «тепленьким», і побігли добивати грізного опонента. Після матчу Газзаєв назвав цю помилку єдиною в діях його команди.

Другий гол після кутового став «близнюком» м’яча, пропущеного динамівцями трьома днями раніше від «Оболоні». Тут уже Алмейда випустив аргентинця Самуеля, котрий ударом головою перекинув м’яч над Богушем. Але на той момент «Динамо» вже знову вигравало, бо другий центрбек господарів, Лусіо, після прострілу відправив «снаряд» у власні ворота.

За два тижні — «рестарт»

Узагалі обидві команди мали шанси схилити шальки терезів на свою користь, але вирішили перенести з’ясування до України. Двічі міг вразити ворота Сезара й Шева. У першому таймі після його удару головою м’яч пройшов поруч зі стійкою. А принести гостям перемогу під кінець матчу Андрієві, за його словами, завадив поганий стан газону, через що він і пробив з «убивчої» позиції мимо цілі.

І якщо динамівці вважають нічию в Мілані приємним результатом, то фанів «Інтера» третя нічия поспіль не радує. На чолі з Моуріньйо, який сам себе називає «особливим», італійці не можуть виграти... цілий рік — у восьми поєдинках Ліги! З урахуванням сенсаційної поразки «Барси» казанцям, першої для каталонців у цьому сезоні, ситуація в нашій групі стала дуже заплутаною.

 

ПІСЛЯМОВА

Валерій Газзаєв, головний тренер «Динамо»:

— У нас молода й амбіційна команда, деякі гравці лише починають освоювати великий футбол, тоді як у суперника — висококласні виконавці й чудовий тренер. Та все ж шкода, що ми зіграли лише внічию. Я задоволений діями всіх своїх підопічних. Гадаю, ми маємо бути більше розчаровані результатом, ніж «Інтер». Тепер уся боротьба в групі практично починається з початку.

Жозе Моуріньйо, головний тренер «Інтера»:

— Ми знали, що «Динамо» — дуже гарна команда, й високо її оцінили. Мої підопічні дуже старалися, але не приділяли належної уваги «нічийним» м’ячам. Шевченко й Мілевський продемонстрували, що перебувають у гарній формі, надто ж небезпечними вони були в контратаках.

Між раєм і пеклом — дуже коротка дистанція. На щастя, ми не потрапили до пекла, хоча й відчули певні труднощі. Нічию вважаю закономірним результатом. Тепер ми збираємося виграти в Києві. Попри всю мою повагу до динамівців, я вважаю, що в Україні нам буде легше, ніж на «Джузеппе Меацца».

Євген Хачеріді, захисник «Динамо»:

— «Інтер» виявився не таким страшним, як дехто малював. Гадаю, ми мали обігрувати італійців, хоча й нічия — непоганий результат. Господарі ж забивали якісь недолугі м’ячі...

Хав’єр Дзанетті, захисник «Інтера»:

— Після невдалих стартових хвилин ми доклали максимум зусиль, аби виграти, але сильний опонент не дозволив нам цього досягти. Тепер ми маємо боротися, щоб вигравати решту матчів.

Деян Станкович, півзахисник «Інтера»:

— Це й називається Лігою чемпіонів — усі команди тут добре організовані. Власне, це підтверджує й поразка «Барселони» «Рубіну». Могли й ми програти «Динамо» та потрапити в нокаут, але продовжуємо рухатися до виходу з групи.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 3–й тур. Група F

«Барселона» (Іспанія) — «Рубін» (Росія) — 1:2 (Ібрагімович, 48 — Рязанцев, 2; Караденіз, 73)

«Інтер» (Італія) — «Динамо» (Київ, Україна) — 2:2

Голи: Станкович, 35; Самуель, 47 — Михалик, 5; Лусіо, 40 (у свої ворота)

«Інтер»: Сезар, Дзанетті, Лусіо, Майкон, Самуель, Ківу, Снайдер, Станкович (Вієйра, 85), Камб’яссо (Матерацці, 86), Мунтарі (Суасо, 46), Ето’О

«Динамо»: Богуш, Єременко, Хачеріді, Алмейда, Маграо (Бетао, 70), Михалик, Вукоєвич, Нінкович (Гусєв, 69), Ярмоленко, Мілевський (Кравець, 90+2), Шевченко

Суддя — Аткінсон (Англія)

Попередження: Станкович, 23; Майкон, 29; Ківу, 52; Дзанетті, 83 — Алмейда, 31; Шевченко, 61; Мілевський, 68; Вукоєвич, 82

Мілан, стадіон «Джузеппе Меацца». 34 721 глядач

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Барселона» 3 1 1 1 3–2 4

2. «Динамо» 3 1 1 1 5–5 4

3. «Рубін» 3 1 1 1 4–5 4

4. «Інтер» 3 0 3 0 3–3 3