«Мент» даішнику не «кент»?

20.10.2009

Затяжне і затяте протистояння між керівниками Тернопільського облуправління міліції та облдержадміністрацією наприкінці минулого тижня одержало, так би мовити, свіжий поштовх. Керівник обласної державної адміністрації Юрій Чижмарь (до цього він уже не раз виступав із нищівною критикою роботи місцевої Державтоінспекції, яка у свою чергу «наїжджала» на нього особисто у зв’язку з порушеннями у використанні службових автомобілів) оприлюднив скандальний факт про те, що патрульний обласної ДАІ, перебуваючи при виконанні службових обов’язків, побив представника одного зі столичних підрозділів МВС, який займався в регіоні якраз перевіркою роботи Державтоінспекції. За словами обласного керівника, київський правоохоронець, побачивши на узбіччі порожній відчинений автомобіль зі службовими міліцейськими номерами, сів у нього з метою розібратися у ситуації. Коли ж з’явився «господар», перевіряючий начебто пред’явив своє службове посвідчення, але даішник повівся дуже неадекватно. «Державтоінспектор грубо, із застосуванням сили, витяг його з машини та завдав тілесних ушкоджень. Після цього, одягнувши киянину наручники, повіз його на обстеження в один із медичних закладів, інкримінуючи йому алкогольне сп’яніння чи розлади психіки. Діагнози не підтвердилися, тож потерпілий подав заяву до прокуратури. Є свідки», — повідомив Юрій Чижмарь.

Коментуючи заяву «губернатора», начальник обласного управління міліції Віталій Максимов підтвердив, що був інцидент між працівниками місцевої ДАІ та перевіряючим із Києва, представником служби безпеки МВС, але заперечив факт побиття. «Ніхто його не бив, «губернатор» навмисне згущує фарби, — сказав Максимов. — Чоловік у цивільному одязі підійшов до патрульної машини, сів у салон і закрився зсередини. Він не представився і не давав жодних пояснень працівникам ДАІ, які чергували на цьому автомобілі. Тоді було викликано оперативно–слідчу групу, і затриманого доправили в обласний наркологічний диспансер, де він відмовився проходити огляд на вміст алкоголю у крові. Коли ж з’ясувалося, що затриманий є працівником служби безпеки МВС, його відпустили».

Тим часом, як повідомила «УМ» прес–секретар прокурора області Леся Долішна, прокуратура Тернопільської області порушила кримінальну справу за частиною 2 статті 365 КК України за фактом перевищення службових повноважень працівниками УДАІ УМВСУ в Тернопільській області. Дослідчою перевіркою з’ясовано, що 13 жовтня 2009 року працівники  УДАІ УМВСУ в області, щоб приховати виявлені представником одного зі столичних підрозділів МВС порушень у їхній діяльності,  незаконно застосували до нього наручники і спричинили йому легкі тілесні ушкодження.