Вище неба

20.10.2009

226 років тому в Парижі брати Жозеф та Етьєн Монгольф’є запустили в небо першу повітряну кулю, наповнену гарячим повітрям. Напевно, для багатьох стане відкриттям, що в Україні перша повітряна куля з’явилася всього через рік після видатного відкриття французів, і сталося це у Кам’янці–Подільському. За наказом відомого архітектора та військового інженера Яна де Вітте, який на той час був комендантом фортеці, було сконструйовано першу на території України кулю . На жаль, через недовершеність структури ніхто зі сміливців не зміг піднятися в небо, проте сама куля здійнялася на висоту понад 200 метрів.

Хоча роман повітряних куль та Кам’янця триває вже давно (10 років поспіль хоча б раз на рік тут проходять різноманітні змагання з повітроплавання), проте і досі хоча б на декілька хвилин кожен житель міста завмирає, щоб помилуватися, як над скелястим каньйоном річки Смотрич та величною фортецею поважно пропливають аеростати. Більше того, повітряні кулі вже встигли стати одним із символів міста. Тож цілком логічно, що саме тут, точніше у небі над містом, на початку 2009 року міський голова Кам’янця–Подільського Анатолій Нестерук та віце–президент Федерації повітроплавання України В’ячеслав Гардашник підписали угоду про відзначення 225–річчя повітроплавання на теренах України. На ювілей цими вихідними злетілося 14 пілотів. Уперше в Україні було здійснено вільний політ під назвою «Оркестр серед хмар».

Йдеться не лише про влучну метафору — серед хмар грав справжнісінький муніципальний оркестр. Для цього разом зв’язали три кулі, в корзини яких помістилися дев’ятеро членів оркестру з інструментами. У такій зв’язці їм вдалося пролетіти понад вісім кілометрів над містом.

На завершення свята біля входу в замок було відкрито меморіальну дошку (автор — художник Анатолій Лучко). На ній викарбувано, що в Кам’янці 20 травня 1784 року відбувся перший політ повітряної кулі на теренах України.

Вероніка ВЛАСЮК