НОВИНИ ПЛЮС

20.10.2009

Вибух в Ісламабаді

Учора в Міжнародному ісламському університеті в столиці Пакистану — Ісламабаді — прогримів вибух, двоє осіб загинули, передала інформагенція «Рейтер». Станом на середину дня обставини теракту не були відомі. Нагадаємо, що за останні два тижні в терористичних замахах, учинених талібами, загинули, за різними даними, від 150 до 170 громадян Пакистану.

«Південний» таки потік

Анкара дозволила Росії проводити геологорозвідувальні роботи в турецькій винятковій економічній зоні в Чорному морі для реалізації проекту газогону «Південний потік». Про це, як повідомляють інформагенції з посиланням на прес–службу Кремля, домовився в телефонній розмові з президентом Туреччини Абдуллою Гюлем російський президент Дмитро Медведєв. Цей проект, нагадаємо, створюється для унезалежнення Росії від країн–постачальників та транзитерів, зокрема й України.

Аятола живий і активний

Поширена наприкінці минулого тижня деякими ЗМІ інформація про смерть верховного духовного лідера Ірану Алі Хаменеї виявилася неправдивою. «Померлий» позавчора після довгої перерви з’явився на екранах іранського телебачення з публічним виступом, у якому заявив, що його країна суворо покарає відповідальних за замах на командування Стражів Ісламської революції. Нагадаємо, що внаслідок цього замаху, який був здійснений у неділю, загинули 42 особи. Хаменеї висловив припущення, що до замаху причетні країни Заходу, які підтримують сунітських пов­станців.

Паніка в зоні євро

Позавчора в Люксембурзі відбулося засідання міністрів фінансів 16 країн єврозони, на якому розглядали питання послаблення американського долара та стан світової фінансової системи. Послаблення долара турбує європейських партнерів США, бо ускладнює продаж товарів на американському ринку, а також у країнах Азії, де слабкий долар може зашкодити крихкому оздоровленню місцевих економік, заявляли у своїх промовах міністри та глава Європейського центробанку Жан–Клод Тріше.

Позавчора курс євро по відношенню до долара (1,4958 долара за євро) наблизився до найвищого за останні 14 місяців рівня. Експорт із зони євро на світові ринки в серпні цього року впав на 23 відсотки у порівнянні з серпнем минулого року. «Всі ми з великою увагою дослуховуємося до заяв американської влади стосовно політики сильного долара», — цитує «Франс пресс» керівника ЄЦБ. Але європейці все ж мають підозри, що, всупереч таким запевненням, США вдало пристосовуються до корисного їм падіння долара, адже така ситуація вигідна для американських експортерів та заохочує американців купувати більш дешеві товари вітчизняного виробництва.

Син Орбакайте сам обере, з ким бути

Співачка Крістіна Орбакайте та бізнесмен Руслан Байсаров уклали мирову угоду щодо свого сина Дениса. Як передає ІТАР–ТАКС, Верховний суд Чечні скасував рішення Грозненського суду про те, що 11–річний хлопчик залишиться з батьком, тож відтепер Денис сам має обрати, з ким із батьків йому жити. Вирішено так: за відсутності Орбакайте хлопець житиме у батька, а в інший час — із матір’ю. Засідання Верховного суду Чечні проходило у закритому режимі, а Орбакайте та Байсарова представляли їхні адвокати. Нагадаємо, що конфлікт спалахнув майже місяць тому, коли Байсаров запідозрив, що його колишня дружина Крістіна хоче вивезти Дениса до США. Відтак бізнесмен забрав хлопчика з дому. У скандал втрутилася славетна бабуся — Алла Пугачова — і подала зустрічний позов до Тверського суду в Москві, слухання в якому призначено на 29 жовтня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>