Рожеві вітрила

20.10.2009
Рожеві вітрила

Джесіка Уотсон: навколо світу за рекордом. (Фото з сайту dni.ru)

Сучасній молоді — море по коліна. Це хоче довести амбіційна 16–річна австралійка Джесіка Уотсон. Школярка минулої суботи одна–однісінька вирушила у навколосвітню подорож. Вона заявила, що хоче увійти до Книги рекордів Гіннесса як наймолодший учасник одиночного навколосвітнього плавання. Весь шлях довкола Землі дівча має подолати на яхті без жодної сторонньої допомоги. Втім влада австралійського штату Квінсленд, де проживає дівчинка, вже застерегла юну екстремалку про небезпеку, тим паче дівчині явно бракує професійності в маневруванні судном, — у вересні під час тренувань її яхта зіткнулася з транспортним судном.

Утім тендітна школярка проігнорувала застереження й таки відчалила на своїй рожевій красуні–яхті. Спочатку вона попрямує до Нової Зеландії, обійде Південну Америку, а повернеться до Австралії через Атлантику. Подорож займе орієнтовно вісім місяців і близько 23 тисяч морських миль.

На даний момент наймолодшим навколосвітнім мандрівником є 17–річний британець Майк Перхем. Хлопець вирушив з англійського Портсмута торік у листопаді. Загалом юний яхтсмен мандрував дев’ять місяців і фінішував 27 серпня 2009 року. Варто зазначити, що цей британський підліток уже вдруге побив світовий рекорд. Так, бувши ще 14–річним хлопчиськом, він на власній яхті «Чікі Манкі» перетнув Атлантику.

Днями «УМ» вдалося поспілкуватися з рекордсменом. «Відчуття просто фантастичні! — зізнався Майк Перхем. — Але я не мав наміру бити рекорди. Я хотів пригод і це була моя мрія». Батькам Майка було непросто відпустити сина на втілення незвичайної мрії, та й самому екстремалу інколи ставало лячно від власної затії. «Були моменти, коли я запитував себе: що я роблю посеред океану, чому б не повернутись додому?. «Втім навіть мови не було про те, щоб здатись, — зазначив Майк. — Не кожен тінейджер зважився б на це, я постійно відчував себе самотнім. Це було випробування, але я мав супутниковий телефон на борту, тож міг постійно розмовляти з батьками».

Протягом мандрівки Майк занотовував чимало спостережень. Найбільше хлопця вразив... засмічений океан. «Кожен із пройдених мною океанів був брудним, — розповів «УМ» яхтсмен. — Я пропливав через нафтові плями, повсюду бачив пластик. А в Тихому океані течія сформувала цілі острівці зі сміття!» Втім Майк не мав права ані на мить зупинятись.

Проте вже з перших днів плавання Майка переслідували невдачі — він мусив причалити до одного з портів на ремонт судна. Та попри труднощі хлопець усе ж побив світовий рекорд. Сьогодні ж рекордсмен на деякий час забув про пригоди і, як і всі тінейджери, повернувся до навчання в коледжі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>