Нєістовий Нікас

20.10.2009
Нєістовий Нікас

Сафронов у Києві: до нас у село приїхала знаменитість із Москви. (Фото з сайту raritet–art.com.)

У неділю о 18.00 у найновіший п’ятизірковий готель столиці «Інтерконтиненталь» підтягалися завсідники модних тусовок — тут з імперським розмахом і псевдокласичним пафосом відкривалася виставка модного московського художника Нікаса Сафронова. Забрати своє запрошення в організаторів виявилося справою складною — у залах прийомів на підвальному поверсі погано працював мобільний зв’язок. Але запрошених було так багато — і не тільки з Києва, а й інших міст України, що фізично переглянути усі запрошення вишколений персонал «Інтерконтиненталю» не встигав — і хостеси, й охоронці тільки чемно усміхалися. Картини Нікаса Сафронова виставили в трьох залах буквально під стінами, за півметра від яких стояли столи з наїдками та напоями. «Тільки обережніше, дорогі рами — не розбийте. Картини що...», — з легкою тінню іронії попередив гостей Сафронов. «В асортименті» були переважно «містичні пейзажі» — класична архітектура європейських палаців і установ, похмурі замки, квартали східних міст під місячним сяйвом, а також кілька портретів — все ж таки заробляє на хліб із маслом Нікас замовними портретами. Художник давно не шукає цікавих, фактурних облич, він робить цікавими обличчя багатих і знаменитих, в його альбомах можна знайти персони старої радянської партноменклатури і нових росіян, Путіна, Софі Лорен, азербайджанських нафтових магнатів із чадами і домочадцями, східних королів та емірів. На український ринок він «зайшов» із портрету Леоніда Кучми, але відтоді писав і Януковича, і Сергія Тулуба, і Людмилу Кучму. Судячи з формату вечірки — «до нас у село приїхала знаменитість із Москви» — скоро почнеться запис номерів на руках на портрет «пензля Нікаса Сафронова» і тут. Тим паче у списку послуг галереї «Раритет–Арт», яка організувала виставку і яка є офіційним представником художника в Україні, є спеціальний розділ «Портрет на замовлення». А Нікас — портретист перевірений, парадні портрети його героїв не дратують, «я люблю відшукувати в людях хороше і передавати це на полотні», пояснює він. Правильно, а хто ж купить погане чи хоча б реалістичне?

Нікас Сафронов розсипався в чергових компліментах усім присутнім, особисто дякував Гордону і Яну Табачнику, по ходу зробив біографічний екскурс про дружину–француженку, замок у Шотландії, «королівський номер», в якому його поселили в «Інтерконтиненталі», а наостанок підсолодив українцям сухе вино і прекрасні сири, які подавали на вечірці: мовляв, усе, обзавівся нерухомістю в Україні, купив у Раїси Недашківської хату в селі Шишаки Полтавської області, в гоголівських місцях. А народна артистка України Раїса Недашківська тут же розповіла всю історію і угоди, і дружби, і про спільного з Нікасом духівника, і так далі. Хата в Шишках теж подається концептуально — дім у гоголівських місцях, бо й сам Нікас, мовляв, пише картини в містичній, гоголівській традиції.

На тусовці можна було побачити Юрія Рибчинського, Анатолія Зленка, Посла Грузії в Україні Григола Катамадзе, бізнесменів–колекціонерів Ігоря Воронова і Дмитра Андрієвського, доньку Євгена Червоненка Олександру і депутатку–регіоналку Ірину Бережну, Іллю Ноябрьова, Яна Табачника з дружиною–співачкою Тетяною Нєдєльською, депутатку–БЮТівку Наталю Королевську, подружжя Дюденків, власницю модельної агенції Машу Манюк, а також багатьох музейників і галеристів — директора Національного художнього музею Анатолія Мельника і Музею російського мистецтва Юрія Вакуленка, президента Асоціаціації арт–галерей України Віктора Хаматова, куратора Олесю Авраменко, директорку галереї «Коло» Олену Старшинову та інших людей, причетних до образотворчого мистецтва.

Під час розіграшу лотереї Нікас Сафронов розповів одну повчальну історію про те, як у Парижі він запізнювався на зустріч із провідними французькими критиками і галеристами, яку влаштував для нього його французький тесть, і побачив на вулиці Сальвадора Далі. «Я хочу познайомитися з ним», — сказав молодий радянський Нікас своїй французькій дружині. «Ти що? — відповіла вона. — Там тато зібрав та–аких людей, а цей тут завжди сидить», «Так я пройшов повз історію, — резюмував художник, — але ви повз неї не пройшли, ви всі тут, на моїй виставці». Для певності Ольга Сумська з донькою Антоніною Паперною сфотографувалися на сімейний фотоапарат із заїжджою знаменитістю. А фахівці тільки цокали язиками і їли сири, «це навіть гірше, ніж на Андріївському узвозі», — пара немолодих людей підсумували мистецтвознавчі висновки.