Ягнятко без ноги

17.10.2009
Ягнятко без ноги

Для вандалів навіть така душевна скульптура —лише металобрухт. (Фото з сайту oblrada.ck.ua.)

На трасі, неподалік Кобзаревих рідних сіл — Моринців та Шевченкового — у Звенигородському районі Черкаської області, поруч скульптурного малого Тарасика зникло ягня. Виявляється, «тварину» забрали на реставрацію, оскільки невідомі зламали їй ногу.

«Пошкоджене ягнятко, гадаю, незабаром відреставруємо і повернемо на місце», — запевнила «УМ» Людмила Шевченко, директор Державного історико–культурного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка». Пані Людмила прикро вражена цим інцидентом і закликає бережливо ставитися до пам’яток. Звісно, нічого поганого немає в тому, що туристи фотографуються біля скульптури, але нерідко вони використовують те ягня як... стільчик. У сільській раді села Шевченкове «УМ» розповіли, що туристи обожнюють вилазити ягняті на спину й фотографуватися, сидячи верхи, тож відполірували скульптуру до блиску.

Пам’ятник, який у народі назвали «Мені тринадцятий минало», де малий пастушок Тарас іде разом із ягнятком, установили на трасі близько десяти років тому. Від тієї скульптури так і віє позитивною енергією, тому подорожні біля неї постійно зупиняються. Але, на жаль, не всі йдуть до маленького пастушка з ягнятком із добрими намірами. Кілька років тому, коли ягнятко було бронзове, його вкрали. Тоді злодіїв так і не знайшли, а на місце викраденої скульптурки було встановлено ягня, виготовлене зі сплавів. Місцеві жителі впевнені, що обидва випадки вандалізму — справа рук не туристів, а любителів дармових грошей, для яких скульптура — лише металобрухт.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Поляки обурені встановленням пам’ятника Гонті на Черкащині

Після того як у Христинівці на Черкащині вирішили встановити пам’ятник одному з керівників Коліївщини Івану Гонті, до міського голови райцентру Миколи Наконечного постійно дзвонять обурені польські журналісти. «Вони називають Гонту ворогом польського народу, бо, мов­ляв, порубав 20 тисяч поляків. І кажуть, що він не достойний такого вшанування. Але тоді саме поляки вирізали в нашому районі три села, через це люди від них і захищалися, кажу їм. На це польські опоненти не мають що відповісти...» — розповідає «УМ» міський голова Христинівки Микола Наконечний. І додає: «Гонта — наш земляк, він народився у селі Розсішки Христинівського району, тож пам’ятник йому ми встановлюємо на його полі. Ми маємо право це зробити».

Пам’ятник Гонті вже практично готовий. Його завершують відливати в Полтаві. Гонта стоятиме при в’їзді у Христинівку з піднятою рукою, наче вітаючи своїх земляків та всіх подорожуючих. Урочисте відкриття монумента планується на 24 жовтня.